farmakis6

Ο απολογισμός του Νεκτάριου Φαρμάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους, όταν υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια και ενότητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2023, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Ο Περιφερειάρχης, εισαγωγικά παρατήρησε ότι «ο απολογισμός του 2023, όπως και οι τρεις προηγούμενοι, συνιστούν μία απτή απόδειξη της προόδου που χρόνο με τον χρόνο κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο ως αναπτυξιακός μοχλός, όσο και ως πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος απολογισμός σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη συνέχεια, εστίασε σε «10 +1» σημεία που συνιστούν τα πιο βασικά μεγέθη του παραγόμενου έργου. Αυτά είναι:

1.Τα 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. Έργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Το 2023 οι πληρωμές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.

2. Η επιτάχυνση και ο πολλαπλασιασμός του έργου που συνδέονται με τον υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Το αρχικό όριο πιστώσεων του 2023 ήταν 20,8 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2011, αλλά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέτυχε να το αυξήσει τελικά στα 49,9 εκ. ευρώ.

3. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με νομικές δεσμεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια . Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.

4. Το ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε με ταχύτητα. Ήδη, μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης

5.Οι περιφερειακές πολιτικές με συνολικά ωφελούμενες 7.000 επιχειρήσεις, πάνω από 5.000 αγρότες και πάνω από 700 επιστημονικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. «Η συμβολή της Περιφέρειας «αγγίζει» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται πίσω από κάθε επιχείρηση, κάθε αγροτική εκμετάλλευση και κάθε συλλογικό φορέα αυτού του τόπου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

6. Η ετήσια αύξηση εσόδων. Το 2023 η Περιφέρεια είχε έσοδα πάνω από 490 εκ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και 115,3% σε σχέση με το 2019. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πληρωμές, παρατήρησε: «Ξεκινήσαμε το 2019, πληρώνοντας σε παραστατικά κάπου 87,5 εκ. ευρώ και φτάσαμε το 2023 να έχουμε πληρώσει παραστατικά ύψους 223 εκ. ευρώ. Δηλαδή, τριπλασιάσαμε το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας μέσα σε μία θητεία!» τόνισε ο Περιφερειάρχης που έδωσε και σχηματικά, τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα για την τοπική οικονομία. «Είναι σαν να δίνουμε 611.000 ευρώ την ημέρα στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και αιμοδότης στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε.

7.Για την τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ο Περιφερειάρχης είπε: «Παραλάβαμε την Περιφέρεια το 2019 με μόλις 104 εντάξεις επενδυτικών έργων και φτάσαμε το 2023 στις 7.015. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, ότι στο συγκεκριμένο πεδίο μιλάμε για μία εκτόξευση. Μία εκτόξευση που δείχνει γιατί στη Δυτική Ελλάδα, παρά την πανδημία, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση θέσεων εργασίας, αλλά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα».

8. Η πρωτογενής παραγωγή, όπου κατευθύνθηκαν 300 εκ. ευρώ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα!

9. Η δημόσια υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ ευρώ, δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.«Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και πυλώνας κοινωνικής συνοχής» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κι έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με πάνω από 82.000 ωφελούμενους.

10. Οι 100 πολιτιστικές και άλλες τόσες αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν το 2023, με πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά πλεόνασμα εξωστρέφειας. «Η Δυτική Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται ένας αναγνωρίσιμος προορισμός και ένας τόπος που έλκει όλο και περισσότερες σημαντικές διοργανώσεις» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης κι έφερε ως παράδειγμα το L’ Etape Greece που με την σφραγίδα του παγκόσμιου «Γύρου της Γαλλίας» διαφημίζει -όπως είπε- την Ολυμπιακή Γη.

Στα δέκα παραπάνω σημεία, πρόσθεσε τις επιδόσεις που καταγράφει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. «Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ» είπε ο Περιφερειάρχης κι εξήγησε: «Το παραλάβαμε με πληρωμές ύψους περίπου 46 εκ. ευρώ το 2019 και το φτάσαμε σε πληρωμές ύψους 110 εκ. ευρώ το 2023. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει το Ταμείο από τη σύσταση του θεσμού της Περιφέρειας» τόνισε και συνεχάρη τα στελέχη που αποδεικνύουν τις ικανότητές τους και τη διαρκή διάθεσή τους για προσφορά.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε και για τη νέα θητεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας πως η ισχυρή εμπιστοσύνη που έδειξε η κοινωνία στην Περιφερειακή Αρχή ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της ευθύνης της. «Πρώτος εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου και του έργου της Περιφερειακής Αρχής και πρώτος εγώ υπογραμμίζω πως όσα πετύχαμε μέχρι τώρα αποτελούν μόνο τη μαγιά, το πρόπλασμα αν θέλετε, για όσα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη νέα θητεία και να καταστήσουν τη Δυτική Ελλάδα, οριστικά και αμετάκλητα, μία σύγχρονη Περιφέρεια που θα κλείσει το χάσμα με τις προηγμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και σε αυτή τη θητεία θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, αλλά υποσχέθηκε πως ούτε και τώρα θα αναχαιτιστεί η διαρκής προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, με κυρίαρχο στόχο τη διαρκή μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρόσφατα επισφραγίστηκε με την κινεζική πόλη Χάνγκτσού, σημειώνοντας πως «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πάει σε όλο τον κόσμο γιατί πλέον συστήνεται ως Ολυμπιακή Γη, γιατί έχει πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά και ισχυρές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες».

«Ο τελικός στόχος είναι κάθε μέρα να είναι μια καλύτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα» τόνισε, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών και των στελεχών της Περιφέρειας, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων, αλλά και τα μέλη του προηγούμενου και του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και σε αυτή τη θητεία θα υπερισχύσει η κοινή προσπάθεια για προκοπή του τόπου.


Κώστας Καρπέτας: Χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα για την Δυτική Ελλάδα ο απολογισμός Φαρμάκη

Την πλήρη απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή τροχιά της Δυτικής Ελλάδας διαπίστωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Περιφερειάρχη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Όπως τόνισε ο κ. Καρπέτας, από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η περιφερειακή Αρχή κινείται χωρίς πυξίδα στον αυτόματο πιλότο του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το προεκλογικό του πρόγραμμα ως απολογισμό έργου και μάλιστα εμφάνισε ως δικά του έργα και αυτά της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», τονίζοντας ότι: «Διαβάζοντας το κείμενο του απολογισμού, προκύπτει, και στον πλέον καλόπιστο πολίτη, το συμπέρασμα ότι η παρούσα περιφερειακή Αρχή δεν διαθέτει κανενός είδους όραμα για το που θέλει να οδηγήσει την Δυτική Ελλάδα, κανενός είδους συνεκτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση μιας από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο θα καλούσε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να συνδράμουν στην υλοποίησή του. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να αρκείται στη διαχείριση της εξουσίας και προσπαθεί να υλοποιήσει αυτά που παρέλαβε από τους προηγούμενους και αυτό όχι με επιτυχία».

Ο Κώστας Καρπέτας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι η όποια μείωση της ανεργίας που καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές οφείλεται στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, στο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Την ίδια ώρα, αυξάνονται δραματικά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η υποαπασχόληση.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμού για την όποια μείωση της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα, όταν σχεδόν μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης αλλά και εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς οι οποίοι σε καμία των περιπτώσεων δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», σημειώνοντας ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει κολλημένη κοντά στις τελευταίες θέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πιάνοντας το 49% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο Κώστας Καρπέτας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προόδου εμβληματικών έργων της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, φέροντας ως χαρακτηριστικά ενδεικτικά παραδείγματα, την ανάπλαση του Λαδόπουλου στην Πάτρα, τη β’ φάση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, το κολυμβητήριο της Αγυιάς, την σύνδεση της ΒΙΠΕ Πάτρας με το φυσικό αέριο, την έλευση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας, τη σύνδεση της Ιονίας Οδού με το Αγρίνιο και το Πλατυγιάλι, το μέγκα φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, την ανάπλαση στη λίμνη Καγιάφα, την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο και την ανάπλαση του ΑΣΟ στον Πύργο.
«Τίποτα από όλα αυτά τα έργα δεν έχει προχωρήσει, όλα έχουν βαλτώσει, ενώ στην Ηλεία το μόνο έργο που γίνεται είναι η Πατρών – Πύργου και αυτή λειψή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, ότι από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε απουσιάζει οποιοδήποτε μετρήσιμος δείκτης επίτευξης στόχων εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.