c66

Δίκη ιατρών του νοσοκομείου Αγρινίου

Ημέρα πανυγειονομικής απεργίας η σημερινή, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, με κινητοποιήσεις να οργανώνονται σε όλη τη χώρα. Στο Αγρίνιο ήταν προγραμματισμένη η δίκη 92 συναδέλφων από τους περίπου 200 ιατρούς που κατηγορούνται για την υπόθεση της μη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών που προσέρχονταν στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Αγρινίου, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τις αρχές του 2021.

Η υπόθεση λόγω της αποχής των δικηγόρων πήρε αναβολή, όμως ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου είχε απευθύνει κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας και για συμπαράσταση στους συναδέλφους που κατηγορούνται άδικα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν υγειονομικοί καθώς και εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων και σωματείων.
«Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα τη σημερινή άδικη ταλαιπωρία των γιατρών που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νοσοκομείο του Αγρινίου», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αγραφιώτης Γεώργιος που σημείωσε πως δικάζονται γιατροί:
• Οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτόν, για να στηρίξουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.
• Που πολλές φορές μετακινούνταν από τα Κέντρα Υγείας με «εντέλλεσθε» προκειμένου να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
• Που διατελούσαν σε διαρκή υπερεφημεύρεση.
• Για παράβαση καθήκοντος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος του 2018 έως Ιανουάριος του 2021.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας κ. Αραβανής Μάκης αναφερόμενος σε μια νέα εξέλιξη σημείωσε ότι το αρμόδιο Υπουργείο θέλει τώρα και τα «ρέστα», ζητώντας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της 6ης Υ.Π.Ε να γνωμοδοτήσει για τους γιατρούς εάν θα τεθούν σε δυνητική αργία.

Επιπρόσθετα, σήμερα μοιράστηκαν στους ιατρούς οι κλήσεις σε απολογία, που τις υπέγραψε ο διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. κ. Καρβέλης Ιωάννης και δίνει 3ήμερη προθεσμία στους ιατρούς να απολογηθούν ενόψει του Πειθαρχικού μετά την εντολή του Υπουργείου.
Είναι ντροπή όλα αυτά που συμβαίνουν και προσβάλλουν τους γιατρούς, τη στιγμή μάλιστα που ο διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε. αντί να παραστεί στο δικαστήριο στις 11 Ιανουαρίου 2024 ως μάρτυρας, επέλεξε να κάνει προκλητική επίσκεψη στο νοσοκομείο και σήμερα για δεύτερη φορά απαξίωσε πάλι την δικαιοσύνη και δεν εμφανίστηκε.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και η Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν το θέμα των άδικων διώξεων που δημιουργήθηκε με ευθύνη των διοικούντων και θα διεκδικούν την αποφασιστική ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Ιατρικός σύλλογος Αγρινίου – Eνωση Ιατρων νοσοκομειων Αιτωλοακαρνανίας


Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας. Οι 92 ιατροί από τους 200 περίπου που κατηγορούνται θα πρέπει να είναι παρόντες αύριο στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.
Η δίκη λόγω της αποχής των δικηγόρων θα πάρει αναβολή όμως διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι γιατροί χωρίς να ευθύνονται.

Δικάζονται οι γιατροί:
• Οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτόν, για να στηρίξουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.
• Που πολλές φορές μετακινούνταν από τα Κέντρα Υγείας με «εντέλλεσθε» προκειμένου να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
• Που διατελούσαν σε διαρκή υπερεφημεύρεση.
• Για παράβαση καθήκοντος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος του 2018 έως 2021.

Κατά το πιο πάνω διάστημα ήταν αδύνατη από τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών καθώς:
1. Δεν υπήρχε σύγχρονος και επαρκής εξοπλισμός
2. Το τμήμα πληροφορικής ήταν υποστελεχωμένο
3. Δεν υπήρχε διασύνδεση των συστημάτων, όπως η μη διασύνδεση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με τα εργαστήρια.
4. Δεν υπήρχε καμία διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού του νοσοκομείου από τους υπαλλήλους του τμήματος πληροφορικής.
5. Δεν υπήρχε γραμματειακή υποστήριξη και μηχανοργάνωση και έτσι ήταν αδύνατη η έκδοση από τους γιατρούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ηλεκτρονικών παραπεμπτικών των εξετάσεων.
6. Η παθολογική κλινική που είναι ο στυλοβάτης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς και όλες οι υπόλοιπες κλινικές/τμήματα ήταν υποστελεχωμένες/α με έλλειψη τόσο ειδικευμένων όσο και ειδικευομένων γιατρών.
7. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δεν λειτουργούσε αυτόνομα παρόλο που προβλέπονταν από τη σχετική νομοθεσία.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα τη σημερινή άδικη ταλαιπωρία των γιατρών που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου πάντα με εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, θα είναι δίπλα σε όλους τους συναδέλφους, απέναντι σε κάθε άδικη συκοφαντία.

Ιατρικός σύλλογος Αγρινίου