honey1

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων της Δυτικής Ελλάδας

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μεγάλα προβήματα και τον κίνδυνο αφανισμού του μελισσοκομικού κλάδου απέστειλε η Χριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην αναφορά της επισυνάπτει την επιστολή που έστειλαν σύλλογοι μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα προς τον Πρωθυπουργό με την οποία του εκθέτουν την τραγική κατάσταση που βιώνει η μελισσοκομία στη χώρα, καθώς και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεκριμένου κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αιτήματα τους αφορούν γενικά: τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων νοθευμένου μελιού, επιδοτήσεις που θα αντισταθμίζουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, την άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων που τους απαγορεύουν την εργασία, τη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη νέων μελιών στις αμιγείς κατηγορίες ελληνικών μελιών, καθώς και ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα φέρουν ευρύτερα την Πολιτεία στο πλευρό της μελισσοκομικής κοινότητας, ώστε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον αγροτικό τομέα.

Κλείνοντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητάει ενημέρωση από τον Υπουργό για τις σχετικές προθέσεις και ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και τα οποία παραμένουν άλυτα.


Τα αιτήματα των μελισσοκόμων της Δυτικής Ελλάδας μεταφέρει με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας.

Συγκεκριμένα, μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των μελισσοκόμων, ο κ. Φίλιας αναφέρεται στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων μελιού, σημειώνοντας την ανάγκη προσαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να καθορίζεται ελάχιστη ποσότητα γύρης στο ελληνικό μέλι, αλλά και να διασφαλίζεται με εργαστηριακές μεθόδους η ποιότητα και η πιστότητα του ελληνικού μελιού.

Επίσης, ο κ. Φίλιας θέτει το ζήτημα επανεξέτασης της Πυροσβεστικής Διάταξης που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απαγορεύει τη χρήση του καπνιστηρίου μετά τις 11:00 στα δάση, όπως και τον αποκλεισμό μελισσοκόμων από περιοχές τεράστιου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας της κατά παρέκκλιση και παρερμηνεία του νόμου βεβαίωσης προστίμων. «Προφανώς και δεν αμφισβητείται ο στόχος της αποφυγής του κινδύνου πυρκαγιάς ή της διαφύλαξη ορισμένων περιοχών, ωστόσο στην πρώτη περίπτωση ίσως η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί αντί για τους περιορισμούς στην εργασία των μελισσοκόμων, στην διαφύλαξη του επαγγελματισμού από μέρους τους ως προς τον τρόπο που επιτελούν την εργασία τους με αυστηρή υιοθέτηση προληπτικών τακτικών και αυξημένων πυροσβεστικών μέσων (όπως λειτουργικοί πυροσβεστήρες, καθαρισμένοι και αποψιλωμένα χώροι μελισσοκομείου κ.ά.). Στη δεύτερη δε περίπτωση μία ερμηνευτική εγκύκλιος ενδεχομένως να μπορεί να επιλύσει το ζήτημα που συχνά όπως μου περιέγραψαν προκύπτει» αναφέρει.

Ακόμα, ο Αντιπεριφερειάρχης θέτει το ζήτημα της κίνησης των μελισσοκομικών οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο ενώ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην μελισσοκομία, προτείνει τη δημιουργία ειδικού, ανεξάρτητου τμήματος μελισσοκομίας για την χρηματοδότηση και αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Τέλος, αναφέρει τα αιτήματα μείωσης του κόστους παραγωγής (αποφορολόγηση πετρελαίου κίνησης, μόνιμη ένταξη στο αφορολόγητο καθεστώς, μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ αναφορικά με πρώτες ύλες και αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό), εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το υπουργείο θα ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των μελισσοκόμων και θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα.