biofruit1

Ερευνητικό έργο για αγροδιατροφικά προϊόντα με συμμετοχή από το Μεσολόγγι

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο «Παραγωγή Αποξηραμένων Βιολογικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων Υψηλής Αξίας, Με Χρήση Καινοτόμων Εφαρμογών Λυοφιλίωσης – LyoBioFood» από μία ομάδα πέντε καινοτόμων ιδιωτικών & συνεταιριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Ελλάδα.

Το έργο είχε ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, Β’ ΚΥΚΛΟΣ» (ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: Τ2ΕΔΚ-02109, ΚΩΔ. ΠΡΑΞΗΣ/MIS: 5072498) και συνχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμου, εγχώριας τεχνογνωσίας για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας και αυξημένου χρόνου διάθεσης, αποξηραμένων βιολογικών αγροδιατροφικών προϊόντων, μέσω της δημιουργίας πιλοτικής μονάδας Κρυοξήρανσης (Lyophilization), μεσαίας δυναμικότητας.

Η μονάδα ξεκίνησε την λειτουργία της, στις εγκαταστάσεις του Α. Σ. Βιοπαραγωγών Δυτ. Ελλάδας, στην Γαστούνη Ηλείας

Η ερευνητική ομάδα αποτελείτε από δύο καινοτόμες ιδιωτικές εταιρείες, με ειδική τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων και τρείς παραγωγικές μονάδες συνεταιριστικών επιχειρήσεων παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Οι πέντε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

Πανελλήνια Ένωση Βιολογικών Προϊόντων ΑΕΣ ΑΕ (με έδρα Μεσολόγγι)
Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοπαραγωγών Δυτ. Ελλάδας ( με έδρα Γαστούνη Ηλείας)
Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Ελιάς (με έδρα Νεοχώρι Μεσολογγίου)
Επιχείρηση SPECIAL DEVICES (με έδρα Πάτρα)
Επιχείρηση CLIMATENERGY (με έδρα Πάτρα)

Τα τελικά παραδοτέα του έργου είναι τεχνολογικής ωριμότητας 8 (TRL 8), ήτοι:

Η κατασκευή και λειτουργία καινοτόμου μονάδας Κρυοξήρανσης (Lyophilization), πλήρως λειτουργικής, μοναδική στην Ελλάδα.
Η παραγωγή καινοτόμων βιολογικών κρυοαποξηραμένων (freeze dried) φρούτων, υψηλής διατροφικής αξίας, κατάλληλα για διάθεση τους στην διεθνή αγορά.

Τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων που παράγονται με την μέθοδο της Κρυοξήρανσης αφορούν στην:

διατήρηση της δομής, συνοχής, χρώματος, αρώματος, γεύσης, υψηλής ποιότητας, καθώς & των θρεπτικών και βιολογικά ενεργών συστατικών (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά) σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε αντίθεση με τις συμβατικές διεργασίας θερμής ξήρανσης που καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών & των αντιοξειδωτικών των φρέσκων φρούτων.
δυνατότητα διατήρησης του αρχικού όγκου των προϊόντων (δεν παρατηρείται συρρίκνωση – κατάρρευση της δομής)
ταχεία και εύκολη επαναφορά στην αρχική τους φυσική και οργανοληπτική κατάσταση
μακροχρόνια αποθήκευση του τρόφιμου χωρίς την ανάγκη χρήσης συντηρητικών & ψύξης, με μείωση του κόστους αποθήκευσης, μιας και δεν απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις συντήρησης
δραστική μείωση του βάρους του μεταποιούμενου προϊόντος κατά 90% με αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στα κόστη συσκευασίας, μεταφοράς και διαχείρισης τους

Η ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου αναμένεται να έχει σημαντικά & θετικά αποτελέσματα:

Σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Βιολογικών Φρούτων στη διεθνή αγορά, με την δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Στην ανάπτυξη ειδικής τεχνογνωσίας στον τομέα της Κρυοξήρανσης των τροφίμων (Lyophilization), που μέχρι σήμερα είναι σχεδόν άγνωστη στην χώρα μας.

Τα πρώτα κρυοαποξηραμένα βιολογικά φρούτα, παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στην Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Τροφίμων SANA 23, στην Μπολόνια της Ιταλίας.