justice

‘Διαίρει και βασίλευε’ για το νέο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας

Ψήφισμα ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για τον δικαστικό χάρτη στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει δια του παρόντος την απόλυτη αντίθεσή του στην κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε υφιστάμενου σήμερα δικαστικού σχηματισμού στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Με δεδομένο, ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας και εντός της επικρατείας του εδρεύουν επτά δήμοι, είναι προφανές, πως η κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε υφιστάμενου σήμερα δικαστικού σχηματισμού θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Δικαιοσύνης ως κοινωνικού αγαθού.

Είναι σαφές, πως βάσει του νέου προωθούμενου δικαστικού χάρτη δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις δικαστικές τους υποθέσεις. Παράλληλα, αγνοείται παντελώς η γεωμορφολογία και ο οδικός χάρτης της περιοχής με τις ούτως ή άλλως υποβαθμισμένες υποδομές.

Για αυτό το λόγο το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας συμπαρατάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής και ζητά:
– Την ενίσχυση των δικαστηρίων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα υποβοηθήσουν σημαντικά το έργο των δικαστηρίων
– Να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής προκειμένου να μην υπάρξουν άδικες χρονικές και οικονομικές επιβαρύνσεις τόσο για τους πολίτες της και το νομικό της κόσμο.


Με πρόσχημα την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης και με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στη Δικαιοσύνη και στους κλάδους που σχετίζονται συνολικά με αυτή (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι) αλλά και στη δυνατότητα πρόσβασης του λαού στη Δικαιοσύνη.

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, οι συνεχείς και ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες κυβερνητικές διαρροές, εν τέλει προεξοφλούν το κλείσιμο ενός εκ των δύο Πρωτοδικείων που λειτουργούν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι με την μέθοδο της υποβάθμισης του ενός εξ’ αυτών αρχικά σε Περιφερειακό αλλά μέχρι το οριστικό κλείσιμό του στη συνέχεια.

Η Κυβέρνηση ποντάρει (αλλά και υποθάλπει) τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που στενάζουν σε ένα νομό εγκαταλελειμμένο και ελπίζει στην επικράτηση του διαίρει και βασίλευε όπως εξ’ άλλου έκανε πολλές φορές στο παρελθόν και άλλα θέματα (π.χ. τριτοβάθμια εκπαίδευση). Το σιγοντάρισμα τοπικών πολιτευτών (η δημόσια αφωνία των κυβερνητικών βουλευτών του νομού μας είναι χαρακτηριστική) ακόμη και αυτοδιοικητικών (περισσό το θράσος τους να ερίζουν δημόσια όχι επι της ουσίας του νέου Δικαστικού Χάρτη αλλά μόνον για την…. Έδρα) αλλά και λοιπών κυβερνητικών κύκλων σε αυτό τον τεχνητό διχασμό πλέον δεν πρέπει να βρεί έδαφος και να καλλιεργηθεί περαιτέρω.

Ο «Δικαστικός Χάρτης» που προωθεί η κυβέρνηση, αποτελεί μία απορρύθμιση της Δικαιοσύνης όπως καταγγέλνουν όλοι οι θεσμικοί φορείς της (Ενώσεις Δικαστικών Υπαλλήλων, Δικηγορικοί Σύλλογοι), αποτελεί μια ιδεοληπτική πρόταση που στοχεύει στο χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού (και στη δικαιοσύνη), στο περαιτέρω τσάκισμα των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, με ένα ακόμη φιλέτο (δικαστικά κτίρια) στα χέρια ιδιωτών.

Νεα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας


https://www.youtube.com/watch?v=O1ygZ6bBcs0

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την κατάργηση δικαστικών δομών στην Αιτωλοακαρνανία.
Την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες στην Αιτωλοακαρνανία από την φημολογούμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη επισήμανε ο βουλευτής. Όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεση τους και στο κλείσιμο του Εφετείου Αγρινίου και στη συγχώνευση των Πρωτοδικείων και το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων.
Ειδικά για τα Πρωτοδικεία Αγρινίου και Μεσολογγίου ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε την ανάγκη της διατήρησης και των δύο Πρωτοδικείων. Η επερχόμενη συγχώνευση τους θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και λειτουργικά και εργασιακά για τους εργαζόμενους στον μεγαλύτερο Νομό της χώρας.
«Η ανάγκη για την ύπαρξη δύο Πρωτοδικείων είναι αυτονόητη, αυταπόδεικτη και πέρα για πέρα ουσιαστική για την ομαλή λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης», επισήμανε ο βουλευτής.
Στην συνέχεια ανέλυσε την σημαντικότητα τόσο του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου που είναι το ιστορικότερο Πρωτοδικείο της χώρας αφού ιδρύθηκε το 1831 και καλύπτει μια περιοχής από το Δήμους Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ναυπακτίας και έχοντας τις απαραίτητες υποδομές όσο και του Δικαστικού Μεγάρου του Αγρινίου που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο όγκο υποθέσεων, στεγάζεται σε ένα κτίριο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και στεγάζει και το Εφετείο.
Για την δικαιολογία περί εξοικονόμησης πόρων ο βουλευτής τόνισε ότι η εξοικονόμηση δαπανών δεν προκύπτει αφού θα υπάρχουν αναγκαστικά αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε: «Υπάρχει μια στοχευμένη απαξίωση της Αιτωλοακαρνανίας με την υποστελέχωση δημοσίων υπηρεσιών, με τα νοσοκομεία που καταρρέουν, με τα Πανεπιστήμια να έχουν κλείσει και σήμερα έρχεται το κερασάκι σε μια πολύ πικρή τούρτα με την απαξίωση και των δικαστικών δομών».
Ο Υφυπουργός κ. Μπούγας απάντησε ότι είναι βαθιά τομή η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και η συγχώνευση των Πρωτοδικείων θα επισπεύσει τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης χωρίς να μας εξηγεί πως ακριβώς θα γίνει αυτό όταν θα μειωθούν τα Πρωτοδικεία αντί να αυξηθούν! Η πραγματική απάντηση είναι βέβαια ότι ήταν στόχος της Παγκόσμια Τράπεζας για την υποτιθέμενη ανάπτυξη ο λόγος της αναμόρφωσης όπως μας εξομολογήθηκε ο ίδιος.
«Έχετε βάλει μια κοινωνία σε κοινωνικό αυτοματισμό, δεν έχει μείνει τίποτα αναπτυξιακό, έχετε βάλει το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι με μια λογική διαίρει και βασίλευε να τσακώνονται σε ποιο τόπο θα είναι το μοναδικό Πρωτοδικείο ενώ είναι αναγκαία και τα δύο, με βάση τα στοιχεία, που έχουν καταθέσει οι επίσημοι φορείς» ανέφερε ο Μ. Ζαμπάρας και συμπλήρωσε: «Αυτό που πάτε να κάνετε δεν είναι προς όφελος της απονομής της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο Μίλτος Ζαμπάρας.

Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Με αφορμή το νέο Δικαστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου όσο και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, προβαίνουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μετατροπή του Πρωτοδικείου Αγρινίου σε περιφερειακό Πρωτοδικείο και του Μεσολογγίου σε Κεντρικό. Το αίτημα τους είναι να παραμείνουν και τα δύο Πρωτοδικεία ως έχουν ή αλλιώς να γίνει του Αγρινίου Κεντρικό. Αποδέχονται δηλαδή ότι ένας εξωθεσμικός παράγοντας (Παγκόσμια Τράπεζα) μπορεί να βάζει χέρι στη Δικαιοσύνη, να καθορίζει αυτή δηλαδή τον τρόπο που θα αποδίδεται η δικαιοσύνη στη Πατρίδα μας.

Όταν αποδέχονται επί 13 χρόνια την παράδοση άνευ όρων της Εθνικής Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας, την ΚΑΤΟΧΗ δηλαδή της Πατρίδας μας, δεν είναι δυνατόν να διαμαρτυρόμαστε για το Πρωτοδικείο. Εκεί είναι το πρόβλημα; Όταν έχεις αποδεχτεί ότι δεν υφίστασαι πλέον ως Κράτος, όχι μόνο το Πρωτοδικείο αλλά και τη ζωή μας θα πάρουν! Ήδη έχουν πάρει τη ζωή των παιδιών μας. Γι’ αυτό δεν μιλάει κανείς.

Ας πάμε όμως στο συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί άραγε η Κυβέρνηση να κάνει αλλιώς; Είναι μία ερώτηση που δεν τη θέτει κανένας. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 94Α/14-8-2015 σελ 1014 : «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους.» Δηλαδή αν δεν πάρουν το οκ από τους δανειστές ούτε βόλτα δεν μπορούν να πάνε! Αυτό το έχουν υπόψιν τους τα φωτεινά μυαλά του Νομικού κόσμου της χώρας; Μάλλον Όχι. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το γνωρίζουν και κάνουν τα στραβά μάτια!!!
Θα τεθεί θέμα για το παράνομο της ΑΑΔΕ, δηλαδή, μιας ιδιωτικής εταιρίας, που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές της χώρας διαχειρίζεται τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, κατά παράβαση του συντάγματος; Θα τεθεί το θέμα Κατοχής της πατρίδας μας; Θα τεθεί το θέμα διαγραφής του δημοσίου χρέους μιας και προέρχεται από δανειακές συμβάσεις, οι οποίες δεν κυρώθηκαν ποτέ από την Ελληνική Βουλή άρα δεν μπορούν να έχουν νόμιμα αποτελέσματα και είναι το μέσο της Κατοχής της πατρίδας μας; Αλλιώς που θα βρεθούν οι πόροι για να δημιουργηθούν δομές απονομής δικαιοσύνης σύγχρονες και όχι της δεκαετίας του 70 και του 80.

Οσο δεν θέτουν αυτά τα θέματα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν πρόκειται να γίνει τίποτα απολύτως. Ο λαός μας θα πηγαίνει από ήττα σε ήττα, οι δανειστές θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο στη ζωή μας, τα παιδιά μας θα φεύγουν στο εξωτερικό σαν σκλάβοι και κάπως έτσι το έθνος μας θα τελειώσει καθώς η υπογεννητικότητα έχει λάβει διαστάσεις γενοκτονίας.

Κι όμως υπάρχει λύση! Κι αυτή δεν είναι άλλη από την οργανωμένη πάλη του λαού μας για εθνική απελευθέρωση, πραγματική δημοκρατία και ευημερία στο τόπο μας! Για να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας, για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας!

Αγρίνιο 30-01-2024
Τ.Ο. ΕΠΑΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Για άλλη μία φορά η πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας στο ίδιο έργο θεατές.
Η υποβάθμιση συνεχίζεται.
Η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψιν κανένα κριτήριο που αντικειμενικά υπάρχει και υποβαθμίζει το Πρωτοδικείο του μεγαλύτερου δήμου στον μεγαλύτερο νομό της χώρας που εξυπηρετεί πάνω από 150.000 πολίτες.
Αλήθεια, τι είδους πρόσβαση θα έχει στη δικαιοσύνη πάνω από το μισό του πληθυσμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας;

Ναι είναι παράλογη αυτή η απόφαση.
Χθες το πανεπιστήμιο και η διαμάχη για την Μητρόπολη, σήμερα το Πρωτοδικείο, αύριο το Εφετείο και θα υπάρχει και συνέχεια…
Όλοι πρέπει να πάρουν θέση, με πρώτους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας και τους εκπροσώπους στην αυτοδιοίκηση που πάντα πρέπει να θυμούνται ότι εκλέγονται για όλο το νομό και προεκλογικά όλοι εστιάζουν περισσότερο τον αγώνα τους στο δήμο Αγρινίου.

Διχαστικές γνώμες και απόψεις πρέπει να απομονώνονται.
Σε λίγους μήνες θα ανοίξει το θέμα του υγειονομικού χάρτη με κλεισίματα και συγχωνεύσεις δομών υγείας. Τότε τι άποψη θα εκφράσουν; Να θυμούνται ότι «όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού να περιμένεις να καεί και το δικό σου».
Όχι στο διαίρει και βασίλευε (που βολεύει πάντα), για το νομό μας.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα δύο μεγαλύτερα Πρωτοδικεία του νομού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συμμετέχει και στηρίζει τον αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων για την παραμονή του Εφετείου και του Πρωτοδικείου στη μεγαλύτερη πόλη του νομού, που είναι μέσα στους 10 μεγαλύτερους δήμους της χώρας.
Καμία αλλαγή στο δικαστικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας.
Συμμετέχουμε στον αγώνα και δηλώνουμε παρών στις κινητοποιήσεις.

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου


Δίκαιες φωνές διαμαρτυρίας ακούγονται, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, πραγματοποιούνται, προγραμματίζονται και οργανώνονται στο Αγρίνιο για το σοβαρό ενδεχόμενο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου της πόλης μας στα πλαίσια των αλλαγών που θα επιφέρει ο νέος δικαστικός χάρτης.

Ένας δικαστικός χάρης που στοχευμένα και επιτυχώς, εκ νέου ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, με δικηγόρους, εργαζόμενους, φορείς, πολίτες ενός Δήμου να συγκρούονται και να αλληλοσπαράζονται με τους αντίστοιχους ενός γειτονικού Δήμου. (βλέπε Αγρίνιο- Μεσολόγγι). Συζητήσεις επί συζητήσεων, αντιπαραθέσεις και επιχειρηματολογία στη βάση ποιος Δήμος είναι μεγαλύτερος, ποιος είναι πιο ιστορικός, ποιος αξίζει να έχει τι, κλπ., αφήνει το δρόμο ορθάνοιχτο για να επιτευχθεί ο κρατικός σχεδιασμός.

Ένας νέος δικαστικός χάρτης με λιγότερα Πρωτοδικεία, που πολύ εύκολα μπορεί να τον ακολουθήσει ένας νέος υγειονομικός χάρτης με λιγότερα Νοσοκομεία, που πολύ εύκολα μπορεί να τον ακολουθήσει ένας νέος εκπαιδευτικός χάρτης με λιγότερα Δημόσια Σχολεία και Πανεπιστήμια κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε καθόλου μακριά από το να συμβούν όλα τα παραπάνω μαζί.
Όσο αρνούμαστε να δούμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε μεθοδικά, μαζικά και συντεταγμένα στη βάση του.
Και το πρόβλημα δεν είναι στην χαρτογράφηση, αλλά στην πυξίδα προσανατολισμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής που οδηγεί στη συνεχόμενη περικοπή των παροχών προς τους πολίτες, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στη μέγιστη συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου σε λιγοστά χέρια, στην κατάτμηση των κοινωνιών, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την αδυναμία αντίδρασης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου δηλώνει την αντίθεσή του:
Σε οποιαδήποτε υποβάθμιση και περικοπή παροχών προς τους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες.
Και τη στήριξή του στις δίκαιες φωνές που λένε:
Καμία υποβάθμιση και καμία κατάργηση των Πρωτοδικείων του Νομού μας.

Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου


Βολές κατά παντός υπευθύνου για τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τα δικαστήρια της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, εξαπολύει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής του νομού, Χριστίνα Σταρακά.

Πιο συγκεκριμένα, και εν αναμονή του τελικού σχεδίου νόμου, με βάση όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, συζητείται η διατήρηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς στο Αγρίνιο, η δημιουργία ενός κεντρικού Πρωτοδικείου με έδρα το Μεσολόγγι, και η μετατροπή του Πρωτοδικείου Αγρινίου σε περιφερειακό.

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, η Χριστίνα Σταρακά επισήμανε: «Ως εδώ! Τέρμα τα αστεία, το κρυφτό, τα μισόλογα, και οι διαρροές! Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει καθυστερήσεις και συνειδητά παίζει το παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε», καθώς από μέρα σε μέρα αλλάζει τη στάση του στο θέμα, με μοναδικό σκοπό να διχάσει τους πολίτες των πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας και να διασπάσει το μέτωπο αντίστασης απέναντι στα σχέδια του. Στο ίδιο μοτίβο και οι κυβερνητικοί βουλευτές. Καιρό τώρα, όταν συμμετέχουν προνομιακά και εν κρυπτώ σε συσκέψεις του Υπουργείου, βγαίνουν και μας λένε ότι διατηρούνται τα δικαστήρια της Περιφέρειας μας και μετά διαβάζουμε από διαρροές στον Τύπο ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται να καταργήσει τη μια μέρα το ένα Πρωτοδικείο, την άλλη το άλλο Πρωτοδικείο και την τρίτη και τα δύο! Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Είναι ξεκάθαρο ότι τους ενδιαφέρουν μόνο οι δημόσιες σχέσεις και η επικοινωνία εις βάρος των πολιτών, για να περάσουν αυτά που θέλουν στη ζούλα.»

Στον ίδιο τόνο, συνέχισε: «Δεν πρέπει να καταργηθεί κανένα Εφετείο ή Πρωτοδικείο της Περιφέρειας μας. Η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου της Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, σε συνδυασμό με τον πληθυσμό του, δικαιολογεί την ύπαρξη δύο αυτόνομων Πρωτοδικείων. Στο πλαίσιο αυτό, το ίδιο παράλογη είναι και η απόφαση να υποβαθμιστεί σε περιφερειακό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Είναι δυνατόν, το δικαστήριο με τον περισσότερο φόρτο υποθέσεων, με τις άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις, που πληρεί τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και συνυπάρχει στην έδρα του Εφετείου να μην έχει κεντρική θέση στους δικαστικούς σχηματισμούς της περιοχής ;», αναρωτήθηκε.

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Απέναντι στους τακτικισμούς και την κωλυσιεργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Φλωρίδη, με σκοπό να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει ξεκάθαρα, για να γνωρίζουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, τους σκοπούς της κυβέρνησης για τα δικαστήρια της περιοχής. Τόσους μήνες που έχει ανοίξει το θέμα, δίνουμε μάχη, με δηλώσεις μας στα Μέσα, με συναντήσεις μας με φορείς, με παρεμβάσεις μας στα κατά τόπους αυτοδιοικητικά συμβούλια, ωστόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύουν προκλητικά και μας συμπεριφέρονται σαν βουλευτές β’ κατηγορίας, γιατί δεν ανήκουμε στη ΝΔ. Χρησιμοποιούμε λοιπόν κάθε μέσο που έχουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τον γενικό τόνο για τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες: «Γενικός ξεσηκωμός τώρα! Σε όλες τις πόλεις του νομού, όπου φιλοξενούν δικαστηριακές δομές που κινδυνεύουν με το επερχόμενο νομοσχέδιο, να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά οι τοπικές κοινωνίες. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Απευθύνω κι εγώ με τη σειρά μου γενικό προσκλητήριο σε όλες τις δράσεις διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί για τις επόμενες μέρες. Θεσμικοί φορείς, σωματεία, ενώσεις, πολίτες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι μια γροθιά, σε αραγές μέτωπο αντίδρασης και αντίστασης. Δεν υποχωρούμε μέχρι την τελική δικαίωση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα για ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες έχει αναστατώσει το νομό Αιτωλοακαρνανίας και αφορά το θέμα του δικαστικού χάρτη και ειδικότερα τη βούληση της κυβέρνησης σχετικά με την διατήρηση τόσο για το Πρωτοδικείο Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με θέμα τους δικαστικούς χάρτες, στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές καθώς και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων ο κ. Καραγκούνης είχε επισημάνει στον κ. Μπούγα ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι σχεδόν η μισή Στερεά Ελλάδα σε έκταση, γι’ αυτό και επιβάλλεται να παραμείνει τόσο το Εφετείο όσο βεβαίως και τα δύο Πρωτοδικεία του νομού.
Ο βουλευτής στην σημερινή επικοινωνία με τον Υφυπουργό επεσήμανε ακόμη πιο έντονα την επιτακτική ανάγκη της παραμονής και του Πρωτοδικείου της Ι.Π. Μεσολογγίου στην πρωτεύουσα του νομού αλλά και την παραμονή του Πρωτοδικείου Αγρινίου στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νομού. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράμετροι.
Πρώτα από όλα η λειτουργικότητα της δικαιοσύνης καθώς τα δύο ανωτέρω Πρωτοδικεία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην διασφάλιση πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η γεωγραφική κατανομή, διότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός στην χώρα με ιδιαίτερο γεωμορφικό ανάγλυφο που δυσκολεύει για τους πολίτες την πρόσβαση στις δικαστικές δομές.

Πέρα των ανωτέρω ο κ.Καραγκούνης επεσήμανε στον Υφυπουργό ότι μπορεί να υπάρξει εξαίρεση στο νομό και να παραμείνουν τα δυο Πρωτοδικεία, αφενός για το Πρωτοδικείο Αγρινίου επειδή καλύπτει πληθυσμιακά το μεγαλύτερο μέρος του νομού και αφετέρου για το Πρωτοδικείο της Ι.Π. Μεσολογγίου τόσο για γεωγραφικούς όσο και για ιστορικούς λόγους.
Ο κ. Καραγκούνης στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επισημάνει τα ίδια επιχειρήματα για την αναγκαιότητα παραμονής και των δυο Πρωτοδικείων και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας