trakter1

Κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αιτωλοακαρνανία

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου δεν μπορούσε να απουσιάσει και να μη χαιρετίσει τη συγκέντρωση των αγροτών-κτηνοτρόφων στο κέντρο της πόλης μας.
Δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τον αγώνα αυτών που με τα εισοδήματά τους κρατάνε ανοιχτά τα μαγαζιά μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτόν το δρόμο, αν χρειαστεί με μεγαλύτερη ένταση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη σύμπραξη, τη συνεργασία και τη συσπείρωση των κοινωνικών ομάδων που ενωμένες μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική βαρβαρότητα.
Το ΔΣ του ΕΣΑ θεωρεί πως η συγκέντρωση, αφήνει θετικό αποτύπωμα και στέλνει μηνύματα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, όπως εκφράστηκε από τον εκπρόσωπό του στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των αγροτοκτηνοτρόφων τη Δευτέρα 22-01-2024 στην πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου:

Ο ΕΣΑ χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα σας.
Το πανό πίσω γράφει:
«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πουλάνε φθηνά, αλλά οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά.»
Ποιος δεν το γνωρίζει αυτό;
Ποιος δεν το ξέρει;
Η ακρίβεια δεν είναι για όλους!
Η ακρίβεια είναι για σας!
Η ακρίβεια είναι για μας!
Για τα super market, για τους πλουτοκράτες είναι αισχροκέρδεια!
Και πίσω τους υπάρχει ένα σύστημα.
Ένα πολιτικό σύστημα που την ακρίβεια για σας, την ακρίβεια για μας, την αισχροκέρδεια για τους λίγους, τη στηρίζει και την υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.
Σήμερα μας δείχνετε το δρόμο.
Ανοίγετε το δρόμο με τα τρακτέρ, αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Και εμείς έμποροι, εργάτες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, όλοι μαζί δυναμώνουμε την πορεία σας, ενώνουμε τις φωνές μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά σας.


Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Δήμου Αγρινίου « ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ – Υπερκομματική Συνεργασία» για τις αγροτικές κινητοποιήσεις δήλωσε τα εξής:

Δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Αγρινίου στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο , στεκόμαστε αρωγοί στις κινητοποιήσεις του και υιοθετούμε πλήρως το πλαίσιο των αιτημάτων των Αγροτών και Κτηνοτρόφων το οποίο έχει ως κάτωθι:

– Να δοθούν όλα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους και την άμεση λύση στο πρόβλημα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους
– Να υπάρξουν εγγυημένες τιμές γάλακτος άνω του κόστους παραγωγής
– Να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν στην τιμή ρεύματος, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια
– Να υπάρξει άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
– Να υπάρξει αναθεώρηση του αναχρονιστικού νόμου του ΕΛΓΑ
-Και να υπάρξει άμεση διαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Οι μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα έξοδα παραγωγής καθώς και το κόστος ενέργειας έχουν φέρει τους αγρότες σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει.
Στηρίζουμε το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο στις 22 Ιανουαρίου και ενώνουμε τη φωνή μας με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.


Η συντονιστική επιτροπή αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλ/νίας αιτήθηκε συνάντηση με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, εν όψει του προγραμματισμένου για τη Δευτέρα 22-01-2024 και ώρα 12:00 συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Το ΔΣ φυσικά και αποδέχτηκε το αίτημα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου μας, μας μεταφέρθηκε ο έντονος προβληματισμός, η δυσαρέσκεια, η κραυγή αγωνίας των συνανθρώπων μας για μια αγροτική οικονομία που βάλλεται και αργοπεθαίνει.

Αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και διαβίωσης των παραγωγών, κάθετες μειώσεις σε κρατικές ενισχύσεις και επιδόματα, μηδενικές αποζημιώσεις, μείωση της τιμής στο γάλα στους παραγωγούς παρά τη μειωμένη προσφορά (φωτιές και πλημμύρες αφάνισαν χωράφια και ζωντανά) με ταυτόχρονη αύξηση της τιμής των προϊόντων στο ράφι, ανυπαρξία έργων υποδομής, αδράνεια ελεγκτικών μηχανισμών, απουσία κεντρικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα κ.α., είναι τα εξειδικευμένα προβλήματα που συζητήθηκαν.

Το σύνθημα:

Αγροτιά χωρίς λεφτά, εργατιά χωρίς δουλειά, μαγαζιά κλειστά

Βρήκε όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση απόλυτα σύμφωνους.

Η λογική της συμπόρευσης και η συνεχόμενη προσπάθεια για συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων οφείλει να είναι πυξίδα και οδηγός μας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

Θεωρούμε απαραίτητο και κρίσιμο τον επαναπροσδιορισμό μας ως ενεργά μέλη της κοινωνίας και τη σύγκρουση με την επικίνδυνη αντίληψη: δεν υπάρχουν κοινωνίες, μόνο άτομα.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση μοιάζει μονόδρομος, αν πραγματικά επιθυμούμε να αλλάξουμε τη μαύρη μοίρα που μας διαφεντεύουν.

Το ΔΣ με τις παρούσες συνθήκες κάνει το ελάχιστο:

– Στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών-κτηνοτρόφων του νομού μας.

– Δε γυρνά την πλάτη στα δικά τους προβλήματα και τα αντιμετωπίζει ως δικά του προβλήματα.

– Θα παρευρεθεί σύσσωμο τη Δευτέρα 22-01-2024 και ώρα 12:00 στην πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.

– Καλεί τα μέλη του Συλλόγου, τους Συναδέλφους, τους Συνδημότες και Συμπολίτες να δώσουν το παρών μαζικά στο συλλαλητήριο.


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει το Συλλαλητήριο-συνάντηση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12:00, προκειμένου να συζητηθούν τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους σημαντικότερους οικονομικούς και αναπτυξιακούς κλάδους της περιοχής μας, αγροτικό και κτηνοτροφικό.


Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος με την αδιαφορία της κυβέρνησης οδηγεί τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας σε κινητοποιήσεις. Είμαστε σταθερά στο πλευρό τους και θα αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά τους.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Νέος Αγροτικός Σύλλογος Νεοχωρίου διεκδικούν:

• Να δοθούν όλα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους και την άμεση λύση στο πρόβλημα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους
• Να υπάρξουν εγγυημένες τιμές γάλακτος άνω του κόστους παραγωγής
• Να υπάρξει μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν στην τιμή ρεύματος, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια
• Να υπάρξει άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
• Να υπάρξει αναθεώρηση του αναχρονιστικού νόμου του ΕΛΓΑ
• Και να υπάρξει άμεση διαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.
• Οι μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα έξοδα παραγωγής καθώς και στο κόστος ενέργειας έχουν φέρει τους αγρότες σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Νεοχωρίου και το μεγάλο συλλαλητήριο στο Αγρίνιο στις 22 Ιανουαρίου.

Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας