c24

Η Αιτωλοακαρνανική γιορτή της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, η Αιτωλοακαρνανική γιορτή – κοπή βασιλόπιτας της ΠΑΝ.ΣΥ.
Η προσέλευση των φίλων Αιτωλοακαρνάνων ήταν ικανοποιητική.
Στη μεγαλύτερη αίθουσα του ξενοδοχείου, τα μέλη του Κ.Σ. της ΠΑΝ.ΣΥ. υποδέχτηκαν Αιτωλοακαρνάνες και φίλους, που τίμησαν την εκδήλωσή μας και τους ευχαριστούμε.

Η κεντρική παρουσίαση έγινε από τη Γ. Γραμματέα του Κ.Σ. της ΠΑΝ.ΣΥ. κ Λίτσα Μπαμπάτσικου και το πρόγραμμα κύλισε ομαλά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε καθορίσει το Κ.Σ., ενώ κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της τακτοποίησης των προσκεκλημένων, παρουσιάζονταν στις δυο οθόνες της αιθούσης, εικόνες από τα 35 χρόνια δράσης της ΠΑΝ.ΣΥ., καθώς και φωτογραφίες όλων σχεδόν των χωριών της Αιτ/νίας και των υπέροχων φυσικών τοπίων του νομού μας.

Ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. κ. Παναγιώτης Ηλ. Χολής, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, για την τιμητική παρουσία του στην εκδήλωση καθώς και τους καλεσμένους με απλό, συναισθηματικό, ανθρώπινο, πηγαίο αλλά και πολιτικό λόγο. Αναφέρθηκε στα προβλήματα του Νομού μας, και στις τελευταίες εξελίξεις περί μεταφοράς του Εφετείου και Πρωτοδικείου του Νομού μας σε άλλες περιοχές, καθώς και στη χαμηλή αναπτυξιακή δραστηριότητα που συνεχίζει να τον κατατάσσει στις τελευταίες βαθμίδες ανάπτυξης. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Κ.Σ και όσους εθελοντικά βοήθησαν στην άρτια οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές σε όλους τους παριστάμενους για υγεία και κάθε καλό για το νέο χρόνο. Στη συνέχεια ευλόγησε και τη Βασιλόπιτα, μαζί με τον πρωθιερέα του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά πατέρα Βασίλειο Πόπη.

Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Παναγιώτης Χολής και μοιράστηκε στις ομοσπονδίες και στους προσκεκλημένους.
Το σοβαρό και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της εκτροπής του Αχελώου ήταν αυτό που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής. Ο κ. Παπαναστασίου κάλεσε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, να είναι κοντά στην επιτροπή με σκοπό την προστασία και το σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ. Η δύναμή μας είπε ο κύριος Παπαναστασίου, είναι να είμαστε ενωμένοι.

Ακολούθησαν οι Τιμητικές βραβεύσεις.
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ Μεσολογγίου και στους Ιδρυτές του κ. Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή – Κορδόση, ιδρυτές και του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος» για την ιστορική, κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά του προς την πόλη του Μεσολογγίου, του Νομού μας και της χώρας μας. Το ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου καθώς και τα βιογραφικά των ιδρυτών, επιμελήθηκε και παρουσίασε η οργανωτική Γραμματέας της ΠΑΝ.ΣΥ. φιλόλογος κ. Πηγή Χαντζή. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Οι τιμώμενοι εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς το Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ. για την τιμητική διάκριση και αναφέρθηκαν στη μεγάλη αγάπη τους για το Μεσολόγγι και το Νομό μας.

Η δεύτερη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην κ. Ολυμπία Βικάτου, για το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο της στην Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας τόσο αναφορικά με την αρχαιολογική έρευνα πεδίου, όσο επίσης οργανωτικά και διοικητικά, καθώς και για το πλούσιο ιστορικό-ερευνητικό της έργο. Πρόσφατα αποχώρησε από την Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας και ανέλαβε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Το βιογραφικό της κ. Βικάτου ανέγνωσε η Γεν. Γραμματέας του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αρχαιολόγος κ. Γεωργία Μαυροειδή.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος και εξήρε την προσφορά και το έργο της. Από την πλευρά της η κ. Βικάτου εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς το Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ για την τιμητική διάκριση και αναφέρθηκε στο έργο της στα χρόνια που ήταν δ/ντρια της εφορείας μας. Την τιμητική διάκριση, με συγκίνηση, την αφιέρωσε στο πατέρα της.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων: Χαλκιοπουλιτών Βάλτου, Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και Στρανωμιτών Ναυπακτίας.
Τα χορευτικά των συλλόγων κατά σειρά εμφάνισης: ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΙΤΩΝ, Ο.Π.ΣΥ.Ξ. και ΣΤΡΑΝΩΜΙΤΩΝ μας ταξίδεψαν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας χορούς από Ρούμελη- Μικρά Ασία και Μεσολόγγι. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ξεδίπλωσαν το χορευτικό τους ταλέντο και απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Ήταν όλες και όλοι τέλειοι!

Η έκπληξη όμως της βραδιάς, ήρθε από την κ. Ελένη Χρυσικού, μέλος της χορευτικής ομάδας των Στρανωμιτών που τραγούδησε το «Κέρνα μας, Κέρνα μας» με μια θεϊκή, κρυστάλλινη φωνή, που μας άφησε άφωνους και απέσπασε τα χειροκροτήματα.
Μοιράστηκαν σε όλους τους καλεσμένους, αρωματικά φυτά και προσφέρθηκαν Βασιλόπιτα, καφές – χυμός, τσάι και cookies. Διακινήθηκε σωστά η λαχειοφόρος αγορά και οι τυχεροί κέρδισαν υπέροχα δώρα, ευγενική προσφορά των φίλων και επιχειρηματιών του Νομού μας.

Ήταν μια υπέροχη γιορτή σε οικογενειακή, πολιτισμένη ατμόσφαιρα, ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον και με ανεβασμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δείγμα της δουλειάς και της σοβαρότητας που συνηθίζει να παρουσιάζει η Συνομοσπονδία.

Η γιορτή έκλεισε με ζωντανή ορχήστρα με τους: Δημήτρη Καρακώστα (κλαρίνο), Ελένη Βίτσα (τραγούδι), Κώστα Κουλτούκη (κιθάρα), Χρήστο Τσαμπόκαλο (βιολί) και Γιώργο Λιγκώνη (τουμπερλέκι), οι οποίοι συμμετείχαν δωρεάν στην εκδήλωσή μας και τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους αυτή. Τα μέλη των χορευτικών, που παρέμειναν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ενώθηκαν όλα μαζί και χόρεψαν παρέα με τους καλεσμένους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους και όλοι μαζί δημιούργησαν ατμόσφαιρα γλεντιού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τους ευχαριστούμε: 
 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης . 
 Ο Αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Βασίλειος Πόπης. 
 Οι Βουλευτές του Νομού: κ. Θανάσης Παπαθανάσης, και κ. Μίλτος Ζαμπάρας.
Οι πρώην Βουλευτές: Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης . Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Θανάσης Μαυρομάτης.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της εκτροπής του Αχελώου και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μαρνέζος, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ανδρέας Γραμματικογιάννης, ο αντιδήμαρχος Ξηρομέρου κ. Λευτέρης Μάντζαρης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας εκπροσωπήθηκε από την εντεταλμένη Σύμβουλο ιστορικής ανάδειξης της πόλης κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή.
Ο Δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου κ. Κώστας Κουμπουλής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω και πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Μπαμπαλιού Αιτ/νίας κ. Φάνης Κοντοχρήστος, και ο Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου κ. Αποστόλης Πανταζής.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Αλέκος Σάββας, η Πολιτευτής με το ΠΑΣΟΚ Ρένια Ζαρκαδούλα, ο πολιτευτής και μέλος της Γ.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, το μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Φώτης Καυμενάκης, ο Οικονομολόγος κ. Δημήτρης Μωραΐτης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ» κ. Πάνος Λούκας, Ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής ομοσπονδίας Κ. Στέφανος Κούτρας, Ο Πρόεδρος της ένωσης Αιτωλοακαρνάνων της Νέας Σμύρνης Κ. Δημήτρης Φερεντίνος και το μέλος της κ. Γκέλυ Ταπραντζή, η Αντιπρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Σοφία Σκλείδα, ο Γενικός Διευθυντής Ελληνικών πετρελαίων κ. Γεώργιος Γεωργίου, η επιστημονική σύμβουλος Υγείας Dr Μαρία Σακουφάκη, ο βραβευμένος ποιητής – δημοσιογράφος κ. Κωστής Τσιάκαλος και ο δημοσιογράφος κ. Χρυσόστομος Πατούλας. Από την Ομοσπονδία Μακρύνειων Αιτωλ/νιας ο κ. Ηλίας Γιαννούτσος και ο κ. Κοτσάνης Θεόδωρος.
Πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών   συλλόγων του Νομού μας.
Ευχαριστούμε τους διαχειριστές των τοπικών μπλοκ: XIROMERONEWS (Γιώργος Τσέλιος), MPAMPINI IN (Σπύρος Μπενέκος), για την εκτενή φωτογραφική και επικοινωνιακή κάλυψη.
 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους δωροθέτες μας, που με τις ευγενικές χορηγίες των δώρων τους, βοήθησαν στην λαχειοφόρο αγορά μας.
Ευχαριστούμε τον Προέδρο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. κ. Δημήτρη Στεργίου, για την ηλεκτρονική επιμέλεια της παρουσίασης της εκτροπής του Αχελώου και τον πρόεδρο του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών κ. Ευάγγελο Τσιούνη για την επιμέλεια και την προβολή των παρουσιάσεων των τιμώμενων προσώπων, την δημιουργία και προβολή των υπολοίπων παρουσιάσεων της εκδήλωσης και την επιμέλεια των τραγουδιών για τα χορευτικά τμήματα.

Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Κ.Σ για τη συλλογική εργασία τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Η ΠΑΝ.ΣΥ ενώνει όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, είναι μια μεγάλη οικογένεια και η ελπιδοφόρα δύναμη των ετεροδημοτών, λειτουργεί προς όφελος του κοινού καλού για το Νομό μας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον και στην εκτροπή του Αχελώου.
ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Σε όλες και σε όλους τους συμμετέχοντες, που μας τίμησαν με την παρουσία τους όπως κάνουν σε όλες τις εκδηλώσεις μας, ανιδιοτελώς με μοναδικά αισθήματα αγάπης και προσφοράς για τον τόπο τους. Παράλληλα μας στηρίζουν οικονομικά, για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης.
Οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η ζωή να είναι όλες ευχάριστες και οι ομορφότερες,
για τον καθένα ξεχωριστά και για όλα τα μέλη των οικογενειών μας.
Με πράξεις αληθινής αγάπης να ζεσταίνουμε τις καρδιές των ανθρώπων.

Καλή χρονιά!