Όλγα Δασκαλή
Δημοτική σύμβουλος
Επικεφαλής συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”:
Εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, 21-01-2024
Διαβάζοντας όλα τα υπομνήματα, και τις εκθέσεις που έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η επιλογή της κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, η οποία προτείνεται στο σχέδιο νόμου, είναι ενάντια σε κάθε λογική και αριθμητική.
Ούσα η ίδια δικηγόρος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, καλούμαι να μιλήσω με διττή ιδιότητα. Ως δημοτική σύμβουλος, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής και ως λειτουργός της δικαιοσύνης για την κατάργηση της επαγγελματικής υπόστασης και την βίαιη έξοδο στην οποία μας σπρώχνουν και από το επάγγελμα και από την περιοχή.
Ο δικηγορικός σύλλογος Μεσολογγίου έχει αναδείξει σθεναρά την αναγκαιότητα της διατήρησης και των δύο Πρωτοδικείων στην Αιτωλοακαρνανία. Με τρανταχτά επιχειρήματα και με αδιάψευτους αριθμούς, όπως είναι ο όγκος υποθέσεων και στα δύο Πρωτοδικεία, τα πληθυσμιακά κριτήρια (90.000 πληθυσμό εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και 105.000 το Πρωτοδικείο Αγρινίου), τα γεωγραφικά κριτήρια (ορεινοί όγκοι, δύσκολη οδική σύνδεση, καλύτερη πρόσβαση της πόλης του Μεσολογγίου στην Ιόνια οδό), ανάγκες στον τομέα της δικαιοσύνης, κτιριακές υποδομές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί σχηματισμοί, δικηγόροι και δικηγορικοί σύλλογοι.
Πραγματικά αναρωτιέμαι, αν δεν πείθουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων με τους αριθμούς και τα ουσιαστικά επιχειρήματα, πώς θα πείσουμε;
Συνειδητοποιούμε για ακόμα μία φορά, ότι επί της ουσίας, στα καίρια ζητήματα του Δήμου Μεσολογγίου δεν υπάρχει καμία βουλευτική βοήθεια είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Να θυμηθούμε το ΤΕΙ, τη Μαρίνα, το Νοσοκομείο – τώρα έφτασε η ώρα του Πρωτοδικείου. Δυστυχώς ο Δήμος δεν εκπροσωπείται επάξια στα κέντρα λήψης των αποφάσεων με συνέπεια συνεχώς να βρισκόμαστε στο σημείο να χάνουμε ενώ άλλοι Δήμοι να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν.
Εκτός από μια δημόσια δομή που θέλουν να αποσύρουν, ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά συρρικνώνουν την οικονομία του Δήμου, μειώνοντας θέσεις εργασίας και χάνοντας τόσοι άνθρωποι πηγή εισοδήματος. Από δικηγόρους και διοικητικό προσωπικό μέχρι καταστήματα.
Πρέπει να σταθούμε ως Δήμος στα πόδια μας, να στραφούμε στον τουρισμό, τις καλλιέργειες και τη μεταποίηση, να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δήμο που θα έχει τη δυνατότητα – πλέον – να διεκδικεί με αξιώσεις και Νοσοκομείο και Πανεπιστήμιο και περισσότερα κρατικά κονδύλια, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και μόνο έτσι θα είμαστε ισχυροί ώστε να μην χάνουμε.
Όσο η πόλη φυτοζωεί, τόσο θα την χτυπάνε.
Όσο πιο γρήγορα πορευτούμε προς τη σωστή αναπτυξιακή πορεία και αυξήσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσο λιγότερα θα μπορούν να μας αφαιρούν.
Ναι, έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή και ναι επιθυμούμε να δουλεύουν καλά οι δημόσιες υπηρεσίες μας. Θα γίνει όμως αυτό τσουβαλιάζοντας τους πάντες στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Αντί η τεχνολογία να γίνεται μέσο αποκέντρωσης, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για το κλείσιμο υποδομών;
Τέτοια αναλγησία; Τέτοια οριζόντια μέτρα; Και τέτοιο όραμα για την ελληνική δικαιοσύνη;
Ζούμε τελικά σε κράτος πρόνοιας και δικαίου;
Οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις παίρνονται από ψηφολάγνους και αριθμολάγνους χωρίς ίχνος πολιτικής ειλικρίνειας.
Η δημοσιονομική πολιτική του συγκεντρωτισμού αγαθών όπως η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η πρόσβαση στο καθαρό νερό, δεν έφερε σε καμία κοινωνία ανάπτυξη ή βιωσιμότητα. Αντίθετα οδήγησε στην ερημοποίηση των περιοχών και στην απομάκρυνση των ανθρώπων.
Η ψήφιση της κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι ενάντια σε κάθε λογική και αριθμητική. Η απόφαση αυτή θα είναι καθαρά πολιτική επιλογή υποβάθμισης της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη και στραγγαλισμός των λειτουργών της δικαιοσύνης. Είμαστε ενάντια στην κατάργηση και ενώνουμε την φωνή μας κατά της αναλγησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Συντασσόμαστε με τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική ενταφιασμού των πάντων που εφαρμόζεται στην περιοχή μας.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει το νομοσχέδιο και όχι η Παγκόσμια Τράπεζα! Η ιδιαιτερότητα του νομού μας, του μεγαλύτερου σε εκτάση νομού της χώρας, είναι εξόφθαλμη και αδιαμφισβήτητη.
Την Τρίτη, 23/01, όταν ο Δήμαρχος θα είναι στην Αθήνα ενώπιον του Υπουργού, όλη η πόλη να είναι κλειστή, να βρεθούμε το πρωί μπροστά στα δικαστήρια, ώστε ο Δήμαρχος να έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια του.
Όταν κλείνει ένα σχολείο λένε ότι ανοίγει μια φυλακή. Όταν κλείνεις ένα πανεπιστήμιο, ένα νοσοκομείο, ένα δικαστήριο, τι ανοίγεις; Επιτρέψτε μου να πω, νεκροταφείο.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ το αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρά και η συγχώνευση των δύο Πρωτοδικείων της Αιτωλοακαρνανίας και η μετατροπή του ενός σε παράρτημα του άλλου. Συνεπώς θα λειτουργεί μόνο ένα Πρωτοδικείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούν ότι το “Περιφερειακό Πρωτοδικείο” (Παράρτημα), στο οποίο θα μετατραπεί το ένα από τα δύο Πρωτοδικεία, αποτελεί μία προσωρινή λύση, για να αποφευχθούν σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις. Ωστόσο σε επόμενη φάση, όπως έχει γίνει σε πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις συγχωνεύσεων υπηρεσιών, είναι πιθανό να κλείσει οριστικά.
Δεδομένου ότι η αναμόρφωση γίνεται στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του νέου Υπερμνημονίου της Ε.Ε., οι φραστικές αντιδράσεις των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτόν τον αντιδραστικό μηχανισμό με κάθε τρόπο (δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) είναι υποκριτικές. Στόχος της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των επιχειρηματικών ομίλων είναι η εξοικονόμηση πόρων και από τη δικαιοσύνη, με την περαιτέρω μείωση προσωπικού στη λογική του κόστους – οφέλους. Μία διαδικασία, η οποία καθιστά την πρόσβαση των απλών ανθρώπων σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή.
Έτσι, με απλά λόγια, οι κάτοικοι θα υποχρεώνονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια, ενώ σε μεγάλη περιπέτεια και ταλαιπωρία θα υποβάλλονται καθημερινά οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι της περιοχής.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
– Να ακυρωθούν αυτά τα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδια και να αποτραπεί η κατάργηση – συγχώνευση των Πρωτοδικείων της Αιτωλοακαρνανίας.
– Να στελεχωθούν με δικαστικούς υπαλλήλους, τα κενά που σήμερα υπάρχουν στα δικαστικά καταστήματα.
– Να αναβαθμιστούν όλες οι κτιριακές και οι άλλες υποδομές, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες.
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου, θα πραγματοποιηθεί θεσμική συνάντηση με τους Δημάρχους των όμορων Δήμων Ναυπάκτου κ. Βασίλη Γκίζα και Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη στην Αιτωλοακαρνανία, την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11:00 στο γραφείο δημάρχου. Στη συνάντηση θα παρίσταται επίσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, οι συμμετέχοντες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία και προσκαλούνται στη συνάντηση αυτή.
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου:
Άλλο ένα κομμάτι στην υποβάθμιση της Πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έρχεται να προσθέσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την διαφαινόμενη κατάργηση του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Έχουν προηγηθεί η κατάργηση του ΤΕΙ, η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου, η υποβάθμιση της Μαρίνας. Η λογική του «μεγάλου» απέναντι στο «μικρό» με «τεχνοκρατικά» κριτήρια πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το ιστορικό βάρος της περιοχής αλλά και του ίδιου Πρωτοδικείου, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 190 χρόνια.
Πληροφορούμαστε πως η νέα Δημοτική Αρχή θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να ΜΗ προχωρήσει αυτό το ανάλγητο σχέδιο. Κάποια ανάλογη ενέργεια περιμένουμε και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας καθώς και τον δικό μας Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας να δράσουν άμεσα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου θα είναι, όπως πάντα στη πρώτη γραμμή και στο πλευρό όλων που θα προσπαθήσουν να σταματήσουν το σχέδιο αυτό της Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Καλούμε όλους τους Φορείς όπως και το λαό του Δήμου μας να προτάξουν το συμφέρον του τόπου πέρα από κομματικά κριτήρια.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, το οφείλουμε σε εμάς και στις επόμενες γενιές.
Υ.Γ. Προφανώς, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις και τι θα ψηφίσουν οι Βουλευτές του Νομού και κυρίως της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετά την ενημέρωση που δέχθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σχετικά με το σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με τον οποίο προτείνεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ενημερωθείς από τον Δικηγορικό Σύλλογό Ι. Π. Μεσολογγίου για το σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση μεταξύ των άλλων και του ιστορικού Πρωτοδικείου Ι. Π. Μεσολογγίου, που εδρεύει στην Ι. Π. Μεσολογγίου, εκφράζω την έντονη δυσαρέσκεια μου και την πλήρη αντίθεσή μου σε μία τέτοια ενέργεια.
Το Πρωτοδικείο Ι. Π. Μεσολογγίου λειτουργεί από το έτος 1834 και η ενδεχόμενη κατάργησή του θα αποτελέσει προσβολή στη θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Το Πρωτοδικείο Ι. Π. Μεσολογγίου καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφική έκταση των Δήμων Ι. Π. Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ναυπακτίας με τεράστιο όγκο υποθέσεων (πολιτικών και ποινικών), ώστε να κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η διατήρησή του για την εύρυθμη απονομή της δικαιοσύνης και την ομαλή, χωρίς ταλαιπωρία, προσφυγή των πολιτών στην δικαιοσύνη.
Η κατάργησή του αποτελεί πρωτίστως προσβολή στην πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και ίσως τη μοναδική εξαίρεση μη διατήρησης του Πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη.
Θα είμαι παρών για να συμβάλλω με κάθε τρόπο από τον θεσμικό μου ρόλο στην διατήρηση του ιστορικού Πρωτοδικείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου».
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:
Η διαφαινόμενη υποβάθμιση του ιστορικού Πρωτοδικείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου συνιστά ακόμη ένα ανοσιούργημα της Πολιτείας σε βάρος του τόπου μας.
Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε τα αυτονόητα. Όλα όσα μας επιτάσσει το δίκαιο του αιτήματός μας αλλά και όσα εκπορεύονται από την ανυπέρβλητη ιστορική μας παρακαταθήκη.
Καλώ όλους τους φορείς και τους δημότες σε μαζική αντίδραση. Άμεσα οφείλουμε να προβούμε σε όλες τις ενδεδειγμένες κινητοποιήσεις, ώστε όλοι εκείνοι που τυγχάνουν επιλήσμονες και ανιστόρητοι να συνειδητοποιήσουν την κατάφωρη αδικία σε βάρος μας και να μην τύχει υλοποίησης το προτεινόμενο σχέδιο.
Το Μεσολόγγι δεν είναι επαίτης. Απαιτεί όμως τον δικαιολογημένο σεβασμό, ως ελάχιστη ανταπόδοση της καθοριστικής συμβολής του στην εθνική παλιγγενεσία.
Σε αυτό το μονοπάτι είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση έχοντας ως συνοδοιπόρους μας την αδούλωτη αντίσταση μας και την ακατάβλητη πίστη μας για την ευόδωση του αγώνα μας.
Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δημιουργική Ανατροπή’
Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου 2019-2023:
Ενάμιση μήνα μετά τις επισκέψεις των ξένων τεχνοκρατών στο Μεσολόγγι, όπου ως δημοτική αρχή υπερασπιστήκαμε σθεναρά την αναγκαιότητα διατήρησης του Πρωτοδικείου, και τα θετικά μηνύματα που ακολούθησαν, τώρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός συντριπτικού χτυπήματος στην πόλη και τον δήμο μας, παρότι μια εβδομάδα πριν σε δελτία Τύπου αναφερόταν ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου διατηρείται.
Οι δικαστικές δομές στην πόλη μας οι οποίες λειτουργούσαν υποδειγματικά επισήμως από το 1834 ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να καταργηθούν!
Η τεράστια ανάγκη διατήρησης του Πρωτοδικείου στην πόλη μας όμως δεν εδράζεται μόνο σε ιστορικούς λόγους ή ένεκα του ότι το Μεσολόγγι είναι πρωτεύουσα του Νομού.
Επιχειρήματα που θα έπρεπε να είναι όχι μόνο σεβαστά, αλλά αυτονοήτως και ένεκα αυτών να παύεται κάθε συζήτηση, είναι και λόγοι ουσίας που έχουν να κάνουν με την δικαστική ύλη που διεκπεραιώνει το ιστορικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.
Ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα και σαφώς με πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασίας από άλλα που παραμένουν. Καθημερινά μαθαίνουμε τέτοιες ειδήσεις από άλλες περιοχές που συνοδεύονται μάλιστα και από ανακοινώσεις των κατά τόπους βουλευτών ότι «κατάφεραν» να κρατήσουν τις δικαστικές δομές.
Η απευκταία κατάργηση του Πρωτοδικείου θα σημάνει την μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου την τελευταία δεκαετία!
Στο γενικότερο πνεύμα συρρίκνωσης και περιορισμού το Μεσολόγγι οφείλει να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του με μαχητικότητα.
Με αυτή την μαχητικότητα που υποδείξαμε ως δημοτική αρχή όταν
– πετύχαμε μην διασπαστεί η Ιερή ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
– πετύχαμε να ανοίξει το ιστορικό 2/39 στρατόπεδο Ευζώνων
– πετύχαμε να παραχωρηθεί το παλιό Νοσοκομείο
– πετύχαμε να προστατευθεί η πόλη από τα προβλήματα των μεταναστών
Προξενεί εντύπωση ότι τα επίσημα όργανα του Δήμου παραμένουν σιωπηλά.
Αρνούμαστε να πιστέψουμε πως μια περιοχή 100.000 ανθρώπων από τη Ναυπακτία έως το Ξηρόμερο που εξυπηρετείται δικαστικά τα τελευταία 190 χρόνια από το Μεσολόγγι δεν τυγχάνει της δέουσας μαχητικότητας.
Καλούμε τους έχοντες νωπή εντολή διοίκησης του τόπου να αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης της υπόθεσης.
Και είμαστε έτοιμοι μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις, φορείς συλλόγους κ.λπ. να αναλάβουμε πρωτοβουλία υπεράσπισης των δικαίων αιτημάτων της Ιερής μας Πόλης.
Και όσοι προσβλητικά υπερηφανεύονταν ότι κρατούν τα «κλειδιά της πόλης» οφείλουν ΤΩΡΑ με όλες τις δυνάμεις τους να τα υπερασπιστούν … εκτός αν ήδη τα έχουν παραδώσει!
ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου:
Η προωθούμενη κατάργηση του ιστορικού Πρωτοδικείου Ι Π Μεσολογγιου και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός της πρωτεύουσας του Νομου Αιτωλ/νιας αποτελεί ένα ακόμη προκλητικό και μεθοδευμένο μετρο πλήρους υποβάθμισης και απαξίωσης απέναντι στον Δημο Ι.Π Μεσολογγιου.
Οι αλλεπάλληλες “πρωτοβουλίες” παλαιότερα και τώρα (κατάργηση ΤΕΙ , υποβάθμιση νοσοκομείου , κατάργηση Πρωτοδικείου κ.α) καταδεικνύει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι οι κυβερνώντες της Ν.Δ δεν ορρωδουν προ ουδενος υποτασσομενοι στη λογική το “μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”.
Δεν μπαίνουν καν στην αντίληψη της εξυπηρέτησης χιλιάδων συμπολιτών μας και στην αποτίμηση του ιστορικού φορτίου της πόλης και την αξιολόγηση τον υποδομών της, ισοπεδώνοντας πλέον ότι έχει μείνει όρθιο!
Τραγική ειρωνία είναι ότι με την συναίνεση τον τοπικών επικοινωνιακών “παπαγαλων” αλλά και βουλευτών της κυβέρνησης, το Πρωτοδικείο όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά και με την βούλα της παγκόσμιας τράπεζας θα αναβαθμιστεί! Τρομαρα μας!
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση της ΝΔ καλούμαστε ΟΛΟΙ και κυριως με μπροστάρη το Δημο Ι.Π Μεσολογγιου και τους φορείς της πόλης να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην προωθούμενη κατάργηση!
Ο οποιος τρόπος τις αντιδρασης μας πρέπει να είναι ανυποχώρητος και μετωπικός, μέχρι την τελική δικαίωση: την ανάκληση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης! Είναι καιρός να λάβουν τέλος τα παιχνίδια σε βάρος του Μεσολογγιου και τα τωρινά και αυτά που εκ νέου μεθοδεύονται ( Νοσοκομειο)
Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:
Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου απευθύνει δημόσιο κάλεσμα σε τοπικούς φορείς και συλλόγους για την ενίσχυση του αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της διαφαινόμενης κατάργησης του Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, συνυπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αποψίλωση της πόλης μας από πάσης φύσεως διοικητικές υπηρεσίες αφορά όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.
Για τον λόγο αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου και να εμποδίσουμε τα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αποτελούν προσβολή για την ιστορική προσφορά της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας, πλήττουν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας και εν τέλει υποβιβάζουν τους δημότες της πόλης μας σε πολίτες β’ κατηγορίας.
Παρακαλούνται οι φορείς της πόλης να επικοινωνούν είτε τη γραμματεία του Συλλόγου (τηλ: 2631025564, e-mail: info@esmes.gr) είτε απευθείας με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Πασιόπουλο, προκειμένου να δηλώσουν τη συνυπογραφή τους στο κείμενο του ψηφίσματος που επισυνάπτεται.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΘΕΜΑ:ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΘΙΣΤΏΝΤΑΣ ΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ , ΑΛΛΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ
Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης, γίνεται πρόταση να καταργηθούν υφιστάμενα Πρωτοδικεία εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητος πρώην Νομών, ώστε ν’ απομείνει πλέον μόνο ένα Πρωτοδικείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα στην έδρα της.
Το ως άνω πόρισμα φαίνεται ότι προτείνει για κατάργηση, αφού συγχωνεύει τα Ειρηνοδικεία στην έδρα των Πρωτοδικείων και διατηρεί αναβαθμίζοντάς τα σε Περιφερειακά Δικαστήρια τα Ειρηνοδικεία από την έδρα των Πρωτοδικείων και έχουν σχετική κτιριακή, υπαλληλική και δικηγορική υποδομή.
Ως προς τα Πρωτοδικεία όμως, καίτοι κάνει μία πρόχειρη, ανεδαφική, άδικη και ανιστόρητη προσέγγιση, ανατρέπει ενδεχομένως και την κύρια πρότασή του περί παραμονής του μοναδικού στο Νομό Πρωτοδικείου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου προσθέτοντας μία ενδεχομένως εξαίρεση ορισμένων περιοχών όπου εμφανή πληθυσμιακά κριτήρια ή καλύτερη κτιριακή υποδομή καθιστούν προτιμότερη τη μη επιλογή της Πρωτευούσης ως έδρας.
Για τα ως άνω και όσα ακόμη περιγράφονται στο πόρισμα, όσο αφορά ιδιαιτέρως στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, οφείλουμε να σας τονίσουμε τα κάτωθι:
Το Πρωτοδικείο στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1831, μόλις μετά την επίσημη ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, του οποίου κατά κοινή ομολογία δημιούργησε και η μεγάλη του Θυσία της Ιεράς Πόλεως των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Πριν και κατά την διάρκεια του Εθνικού Αγώνα της Παλιγγενεσίας και από το πρώτο έτος του στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου μέχρι την ηρωική Έξοδο και την καταστροφή της το 1826, λειτούργησαν Δικαστήρια όλων των βαθμίδων Ειρηνοδικεία (Ειρηνοποιοί Κριταί), Πρωτοδικείο, Εμποροδικείο, Δικαστήριο Λειών Πολέμου και ιδιαιτέρως το πρώτο Εφετείο, το περιώνυμο Δικαστήριο των Εκκλήτων. Τονίζεται ότι επισήμως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1866 καθιστάμενος ο τρίτος παλαιότερος του Ελληνικού Κράτους.
Στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου υπάγονταν όλα τα Ειρηνοδικεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ των οποίων και αυτό του Αγρινίου, το οποίο ως τέτοιο λειτούργησε από το 1831 έως το 1932 επί 101 συναπτά έτη και κατόπιν αναβαθμίστηκε – και δικαίως – σε Πρωτοδικείο Αγρινίου, στο οποίο υπήχθησαν τα πέριξ αυτού Ειρηνοδικεία, τα οποία καταργήθηκαν το 2012 εναπομείναντος μόνο του Ειρηνοδικείου Αμφιλοχίας.
Αντιθέτως στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, το οποίο εδρεύει στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητος Αιτωλοακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, έχει απομείνει μόνο ένα Ειρηνοδικείο- αυτό της Ναυπάκτου – που απέχει από την έδρα του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου 50 περίπου χιλιόμετρα και καλύπτει μία έκταση εμβέλειας στο Δήμο Ναυπακτίας μέχρι και 120 χιλιόμετρα, όπου έχουν την έδρα τους τριάντα ένα (31) δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου. Έχει ένα Ειρηνοδίκη, 7 Γραμματείς συν μία προσωποπαγή θέση, συν τρεις Επιμελητές με ιδιόκτητο κτίριο που επισκευάζεται και παραδίδεται άμεσα με πληθώρα υποθέσεων .
Εξάλλου ήδη εκταμιεύθηκαν από το ΤΑΧΔΙΚ ποσό 700.000 ευρώ για την υλοποίηση της Β΄ Φάσης, επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Πρέπει να τονιστεί ότι το 2012 καταργήθηκαν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου τα έξι Ειρηνοδικεία, ήτοι Αποδοτίας, Πλατάνου, Γαβαλούς, Αιτωλικού, Νεοχωρίου και Αστακού ο οποίος απέχει 50 χιλιόμετρα από την έδρα του Πρωτοδικείου με το χειρότερο οδικό δίκτυο και κάλυπτε όλο το τεράστιο σε έκταση Δήμο Ξηρομέρου. Επίσης καταργήθηκαν και τα μεταβατικά Μονομελή Πλημμελειοδικεία Ναυπάκτου και Αστακού δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες.
Πάνω από όλα όμως ως προς την λεκτική και εννοιολογική αστοχία του πορίσματος το οποίο φαίνεται πλέον να διαμορφώνει για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου την πλέον δυσμενή κατάσταση λεκτέα τα κάτωθι:
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας (με πληθυσμό 235.371 κατοίκους) όμως, στον οποίο εισηγείται να απομείνει μόνο ένα Πρωτοδικείο, είναι Νομός – εξαίρεση για την Ελληνική Επικράτεια, τόσο ως προς την έκτασή του, αφού είναι μακράν ο μεγαλύτερος Νομός της Χώρας, όσο και ως προς την εδαφική του ιδιομορφία. Σε εμβαδόν, λοιπόν ο Νομός, τώρα πλέον Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση 5461 τχ (όσο δηλαδή ο Νομός Άρτης με εμβαδόν 1662 τχ, Πρέβεζης με εμβαδόν 1036 τχ, ο μικρότερος ηπειρωτικός Νομός της Ελλάδος, Λευκάδος με εμβαδόν 359 τχ και Θεσπρωτίας με εμβαδόν 1515 τχ, συνολική έκταση όλων των ανωτέρω Νομών 4582 τχ, που η συνολική έκτασή τους υπολείπεται κατά 879 τχ και πληθυσμιακά κατά 46.673 κατοίκους και ως προς την εδαφική του ιδιομορφία έχει το πιο εκτεταμένο ορεινό όγκο βορειοδυτικά (Ναυπακτία, Τριχωνίδα, Βάλτος Ξηρόμερο) και τη μεγαλύτερη ακτογραμμή αρχομένη σχεδόν από τις εκβολές του Αράχθου ως τις εκβολές του Μόρνου.
Εκτός των άλλων από την Ιονία Οδό που τέμνει τον Νομό δίχως να έχει αποπερατωθεί, το λοιπό εκτεταμένο οδικό δίκτυο, είναι σε κατάσταση τραγική και η πρόσβαση των κατοίκων ιδιαιτέρως δύσκολη. Εκτός αυτού ολόκληρη η Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδος ανήκει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.
Άρα λοιπόν ο υφιστάμενος Νομός Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμία περίπτωση από ένα μόνο Πρωτοδικείο. Τούτο είναι ανεδαφικό, αποτελεί ύβρι, είναι αδικία και για τους κατοίκους και για την Δικαιοσύνη και για την Ιστορία. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να απομείνει με ένα Πρωτοδικείο η τεράστια Αιτωλοακαρνανία και αντίστοιχα η Λευκάδα με το 1/12 της εκτάσεως και του πληθυσμού , η Πρέβεζα με το 1/5 και ούτω καθεξής να έχουν επιπλέον από ένα Πρωτοδικείο. Και βέβαια εμείς θέλουμε να παραμείνουν τα Πρωτοδικεία στους Νομούς, αλλά δεν θα δεχθούμε ποτέ την αδικία να καταργηθούν τα δικά μας. Εάν ακόμη υπάρξει τέτοια περίπτωση που είναι αδύνατον να συμβεί, διότι δεν αντέχει ούτε στη κοινή λογική ούτε σε καμία έννοια Δικαιοσύνης και βρεθεί Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ελληνική Κυβέρνηση να ψηφίσει Νομοσχέδιο κατάργησης και αν o μη γένοιτο συμβεί τέτοιο γεγονός, τούτο σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, γιατί:
α) ήταν και είναι η έδρα της Περιφερειακής Διοικήσεως Αιτωλοακαρνανίας και τούτο δεν άλλαξε με κανένα πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο,
β) γιατί είναι στο κέντρο του νομού, πιο προσβάσιμη από παντού, δεδομένου ότι στο Διοικητικό του Πρωτοδικείο υπάγεται και η Λευκάδα,
γ) γιατί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και η Εισαγγελία του έχουν ιδιαιτέρως μεγάλη ροή υποθέσεων και το κυριότερο και πλέον αδιαπραγμάτευτο διότι αποτελεί τον κατεξοχήν Ιερό και Ιστορικό Τόπο, τον Τόπο της Θυσίας τη βασική γενεσιουργό αιτία της ιδρύσεως του Νέου Ελληνικού Κράτους και όλως ιδιαιτέρως την κοιτίδα της Δικαιοσύνης του Νέου Ελληνικού Κράτους, την οποίαν τίμησε η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Δικαστικό Σώμα κλπ, δημιουργώντας και αποκαλύπτοντας στον πλέον ιερό Τόπο, στον Κήπο των Ηρώων, το περιώνυμο και μοναδικό στην Χώρα και όχι μόνο, Μνημείο της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να σκεφθεί καν το Ελληνικό Κράτος να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους ανοσιούργημα που εκτός του ότι πρόκειται για πασιφανή αδικία, αποδεικνυόμενη σαφέστατα από αδιάσειστα στοιχεία, θα αποτελεί μια αιώνια προσβολή σε κάθε έννοια Δικαίου και Δημοκρατίας και Πολιτισμού.
Τα περί δήθεν οικονομικού εξορθολογισμού των δαπανών της Δικαιοσύνης σε κάθε περίπτωση οφείλουν να εξαιρούν κάθε δυσμένεια για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και τα Δικαστήριά της που αποτελούν σύμβολο για τη Χώρα και την Οικουμένη. Αποτελούν αγαθό εκτός πάσης συναλλαγής και οικονομικού μεγέθους. Στην απίθανη αντίθετη περίπτωση, είναι σαν να επιτρέψει και να προτείνει ποτέ η Ελληνική Κυβέρνηση να παραχωρηθεί ο Ιερός Βράχος της Ακροπόλεως για κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων ξένων συμφερόντων, προκειμένου να αποσβέσουμε μέρος από τα χρέη μας.
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
τ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ:
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ωθεί την Αιτωλοακαρνανία σε περιδίνηση. Οι φημολογούμενες αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νέο δικαστικό χάρτη στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, περιλαμβάνουν την κατάργηση του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Μεσολογγίου, του Ειρηνοδικείου Αγρινίου, του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου, του Ειρηνοδικείου Βάλτου, του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας.
Οι βίαιες αυτές αλλαγές, πλήττουν ευθέως την καθημερινότητα των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της Αιτωλοακαρνανίας. Προκαλούν εμπόδια στο δικαίωμα των πολιτών για άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Υποβαθμίζουν την τοπική οικονομία του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, της Αμφιλοχίας, της Βόνιτσας και θέτουν σε αμφιβολία το επαγγελματικό μέλλον των δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, επιμελητών κλπ. Οι εξαγγελίες για περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείου σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο είναι πλήρως αόριστες και δεν συνοδεύονται από καμία διασφάλιση για το μέλλον των Υπηρεσιών αυτών.
Τα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας επιβάλλεται να παραμείνουν στη σημερινή τους λειτουργία, όπως επιτάσσει η γεωμορφολογία του Νομού και η ανάγκη για άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Αναγκαία και αυτονόητη η λειτουργία του Εφετείου στο Αγρίνιο, των Πρωτοδικείων Αγρινίου και Μεσολογγίου , των Ειρηνοδικείων Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ναυπάκτου, Βάλτου και Βόνιτσας.
Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και των Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Θανάσης Επ. Λύρος,
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Ανάπτυξη για όλους:
Το ότι έχει χαθεί η λογική, έχει χαθεί ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, έχει χαθεί η δικαιοσύνη για τη δικαιοσύνη είναι ολοφάνερο μπροστά μας.
Όμως όπως επισήμανα με έμφαση και στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, η υπόθεση της ανάπτυξης του Δήμου μας και της μοναδικής μας περιοχής και όχι μόνο βέβαια του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, είναι δική μας και μόνο δική μας υπόθεση.
Δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν η Κυβέρνηση και οι βουλευτές του νομού μας, να σταματήσουν την παράλογη αυτή συζήτηση, όπως έγινε σε άλλες περιοχές.
Επομένως μπροστά στο:
Μεσολόγγι σκέλεθρο, γυμνό, ξεσαρκωμένο
Απαντάμε: Φτάνει πια!!!
Αν δεν αντιλαμβάνονται οι υπουργοί και η Κυβέρνηση την πραγματικότητα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας των 240.000 μόνιμων κατοίκων με την μεγαλύτερη έκταση, ότι το Μεσολόγγι (αφήνουμε την μοναδική ξεχωριστή ιστορία του, που το κατέστησε Παγκόσμιο Σύμβολο Ελευθερίας, δικαιοσύνης και Αξιοπρέπειας, φαίνεται ότι αυτά είναι ψιλά πράγματα), είναι κέντρο 100.000 μόνιμων κατοίκων της όλης περιοχής των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρόμερου και αναφέρονται συνεχώς σε δράσεις ανά Νομό, τότε ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
Δεν μπορεί π.χ. οι Νομοί Φωκίδος, Ευρυτανίας, Πρέβεζας, Λευκάδος με πληθυσμό πάνω-κάτω 40.000 μόνιμους κατοίκους να έχουν Πρωτοδικείο, Νοσοκομείο κ.λ.π. και το Μεσολόγγι όπως ανέφερα των 100.000 όχι.
Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, που έχει εξασφαλίσει 700.000 ευρώ για την ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου και ελπίζαμε ότι θα σταματούσαν να μιλάνε για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, φθάσαμε τώρα ότι το μόνο που θα καταργηθεί θα είναι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου!
Επομένως κανένας Κυβερνητικός ή Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός μας, δεν θέλει ή δεν μπορεί αποτελεσματικά να υποστηρίξει την αλήθεια για το Μεσολόγγι.
Η ύπαρξή μας και το σταμάτημα της κατεδάφισης της περιοχής μας και βασικά του Δήμου Μεσολογγίου, είναι δικό μας πρόβλημα και η ευθύνη πλέον ανήκει σε εμάς όλους και κυρίως στην Αιρετή Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Εμείς όλοι είμαστε το Μεσολόγγι, εμείς τα παιδιά μας και οι γενιές που έρχονται, ακόμη όσοι νοιώθουν ελεύθεροι άνθρωποι και δεν υποκύπτουν σε σκοπιμότητες, αλλά και σε αδικίες. Αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να ζούμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, έχοντας όλες τις δομές υγείας, δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτή η συνεχής εμπάθεια και λυσσαλέα επίθεση των κυβερνώντων να « ξεγυμνώσουν» το Μεσολόγγι, από όποιες υποδομές που με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν διαχρονικά οι κάτοικοι του,, είναι πρωτοφανής και από ότι φαίνεται δεν έχει τελειωμό.
Χθες το ΤΕΙ, σήμερα το Πρωτοδικείο, αύριο το Νοσοκομείο και προχωράμε… ΟΧΙ ΩΣ ΕΔΩ!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Να χωριστεί ο Νομός τώρα, για να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά, βιώσιμα, αναπτυξιακά, αποτελεσματικά και να ζούμε σε μια περιοχή που θα είναι πραγματικά Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κέντρο Παιδείας, Αθλητισμού, Οικολογίας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Ιστορίας.