Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, με αφορμή την κατάργηση του Εφετείου Αγρινίου, του Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι καθώς και του Ειρηνοδικείου στην Βόνιτσα. Παρά τις φημολογούμενες διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για την μη αλλαγή του δικαστικού χάρτη με την εν λόγω Ερώτηση ο Υπουργός θα κληθεί να απαντήσει ξεκάθαρα, για να γνωρίζουν οι πολίτες, τους σκοπούς της κυβέρνησης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Με την υπ’ αριθμ. 22/2011 γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 27/17-3-2011 (ΦΕΚ 80/τ.α/13-4-2011)Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες στον τομέα της δικαιοσύνης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του Εφετείου Πατρών. Η τελευταίες πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για μεταφορά του Εφετείου από το Αγρίνιο στην Πάτρα».
Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου εξυπηρετεί έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων και έχει τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές για να αποτελεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Εφετείο αφού διαθέτει μαγνητικές πύλες και x-ray, χώρους στάθμευσης, ράμπες για ΑμεΑ, τμήμα ιατρικής ανάγκης και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Στην συνέχεια ο βουλευτής τονίζει: «Το Εφετείο καλύπτει υψηλό όγκο εργασίας και αριθμού εκδικαζομένων πολιτικών και ποινικών υποθέσεων – ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 16-9-2021 έως 15-9-2023 πραγματοποιήθηκαν στο Εφετείο 160 ποινικές μόνο (πέραν των πολιτικών) συνεδριάσεις και καλύπτει χωρικά μια περιοχή που οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να μετακινούνται στην Πάτρα».
Ταυτόχρονα με την σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εφετείου Αγρινίου σχεδιάζεται και η κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου καθώς και του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας. Η λογική της κυβέρνησης για μείωση του λειτουργικού κόστους με συνεχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών οδηγεί σε υποβάθμιση και απαξίωση των κατοίκων της περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων και αναγκάζουν, ιδίως τους νέους ανθρώπους, να εγκαταλείπουν την περιφέρεια και να μετακινούνται στην πρωτεύουσα. Σκοπός του σχεδιασμού των κρατικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση ισότιμα των πολιτών και όχι μόνο η εξοικονόμηση πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα φροντίσει να παραμείνει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
για κατάργηση Πρωτοδικείου Ι.Π. Μεσολογγίου και Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και άλλων δικαστικών σχηματισμών, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με ομόφωνα ψήφισμα το οποίο εξέδωσε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2024.
Το ψήφισμα εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεση του σώματος στο επαπειλούμενο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάργησης του ιστορικού Πρωτοδικείου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τέτοιοι σχεδιασμοί έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης και πραγματοποιούνται δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ καλεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, του Βουλευτές του νομού, τους αρμόδιους από πλευράς Πολιτείας και όλους τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν το αίτημα για διατήρηση των υφιστάμενων δικαστηριακών οντοτήτων.
Ακολουθεί του κείμενο του ψηφίσματος:
Ψήφισμα 1/2024
Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο επαπειλούμενο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενδεχομένως του ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, που εδρεύει στην Ιερά Πόλη και περαιτέρω ίσως του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου , του μοναδικού Ειρηνοδικείου της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου που διασώθηκε από τα επτά (7) μετά την κατάργηση όλων των υπολοίπων το 2012. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου και η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και η έδρα του ιστορικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, μεγάλος σε έκταση, και ολόκληρη η τοπική κοινωνία διατρανώνουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνουν οι Υφιστάμενοι Δικαστικοί σχηματισμοί της Π.Ε. όπως έχουν.
Η ενδεχόμενη απειλή κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, το οποίο εκτός του ότι τυγχάνει από τα ιστορικότερα της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1831 μόλις μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, το οποίο πολλά όφειλε στη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθότι τούτο καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση των Δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ναυπακτίας έκταση που δικαιολογεί τουλάχιστον τρία (3) Πρωτοδικεία. Το Δικαστικό Μέγαρο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, αφού έλαβε χώρα και μερική ενεργειακή του αναβάθμιση και επίκειται άμεσα περαιτέρω εκτεταμένη ανακαίνισή του καθώς έχει εγκριθεί και εκταμιευθεί ποσό 700.000 ευρώ από το ΤΑΧΔΙΚ . Το ως άνω Πρωτοδικείο είναι πλήρως στελεχωμένο από Δικαστές και υπαλλήλους, ενώ στεγάζει και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στο οποίο υπάγεται και η περιφέρεια της Λευκάδος και έχει αυξανόμενη ροή δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί ιδιαίτερη νομική εξειδίκευση. Η όποια σκέψη για κατάργηση ή δια του μεταβατικού τρόπου συγχώνευσή του, πέραν του ότι είναι ιστορικό ανοσιούργημα θα δυσκολέψει καταστροφικά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, πρωτίστως στους κατοίκους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αλλά και τους κατοίκους των Δήμων Ξηρομέρου και Ναυπακτίας. Εξάλλου το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου βρίσκεται στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ήτοι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και εδώ πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε. Στην απευκταία περίπτωση λοιπόν που θέλει παραμείνει ένα Πρωτοδικείο στην Π.Ε. Αιτωλ/νίας , τούτο θα πρέπει να είναι του Μεσολογγίου.
Τέλος, η επαπειλούμενη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, ενός Εφετείου που δημιουργήθηκε μόλις το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσεως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το οποίο επιτάχυνε την απονομή Δικαιοσύνης και αποσυμφόρησε το Εφετείο Πατρών και στο οποίο δημιουργήθηκε η αναγκαία υποδομή, θα αυξήσει εκτός των άλλων σημαντικά το κόστος των κατοίκων στην πρόσβαση στο αναγκαίο Δεύτερο Βαθμό Δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα η κατάργηση του ως άνω Εφετείου θα υποβαθμίσει έτι περισσότερο τη μεγαλύτερη στη χώρα Περιφερειακή Ενότητα, εκείνη της Αιτωλοακαρνανίας.
Αντιτιθέμεθα τέλος σε οποιαδήποτε σκέψη τυχόν καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να υποστεί η Ναύπακτος την καταστροφική ζημία που υπέστη ο Αστακός και ο Δήμος Ξηρομέρου από την άδικη κατάργηση του Ειρηνοδικείου και του μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αστακού.
Απευθύνουμε πρόσκληση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους Δήμους Ξηρομέρου και Ναυπακτίας και τους λοιπούς Δήμους της Αιτωλ/νίας, καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στους κ.κ. Βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μπούγα, στις ηγεσίες των ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς επίσης και σε όλους του τοπικούς φορείς, να ενσκήψουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στο σοβαρό αυτό ζήτημα και να συμπαραταχθούν στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου ώστε να διατηρηθούν όλες οι ως άνω υφιστάμενες δικαστηριακές οντότητες.
Κάθετα αντίθετη με την πρόθεση της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, δήλωσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, μιλώντας χθες, από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο πλαίσιο παρέμβασης της.
Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η επαπειλούμενη πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης για κατάργηση συγκεκριμένων Εφετείων και συγχώνευση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, και τα Πρωτοδικεία Αγρινίου, Μεσολογγίου, «θα προκαλέσει αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.»
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να να ξεχάσει το λουκέτο στα δικαστήρια του Νομού. «Θα μείνουν ως έχουν.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφού υπενθύμισε πως «η ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στο φυσικό τους δικαστή είναι συνταγματικό δικαίωμα», η κυρία Σταρακά σημείωσε ότι ενδεχόμενη κατάργηση τους θα δημιουργήσει προβλήματα στον Νομό Αιτωλοκαρνανίας, «τον μεγαλύτερο της Ελλάδας, αποτελούμενο σε μεγάλο μέρος του από ορεινό όγκο».
Συνεχίζοντας, η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε τα αδιέξοδα των κυβερνητικών προτάσεων. «Οι ιδεοληπτικές εμμονές άλλωστε της κυβέρνησης συμβαδίζουν πλήρως με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, από την οποία εκπορεύονται οι σχετικές προτάσεις και η οποία ενδιαφέρεται μόνο για οικονομικά κριτήρια και κόψιμο δαπανών. Το πόρισμα της κυβέρνησης δεν αιτιολογεί επίσης για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων.»
Αξιοσημείωτες μάλιστα θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «είναι προφανές ότι οποιαδήποτε κατάργηση θα καταστήσει το δικαστικό έργο δυσχερέστερο, επιβαρύνοντας πολίτες και δικηγόρους. Την ώρα μάλιστα που οι τελευταίοι δέχονται και τη φορολογική επίθεση με τον οριζόντιο κεφαλικό φόρο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ακόμα χαμηλότερους φόρους.»
Υποκριτική εξάλλου, χαρακτήρισε τη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης στο συγεκριμένο ζήτημα. «Ο κ. Φλωρίδης, που δεσμευόταν δήθεν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς εξαντλητική διαβούλευση, δοξάζεται κρυπτόμενος πίσω από «πορίσματα» και «Επιτροπές», σημείωσε με νόημα.
Την ίδια στιγμή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπενθύμισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το θέμα. «Έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στην κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια.»
«Είμαι δίπλα σε όλους τους φορείς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη στην εξυπηρέτηση σε δικαστικές υποθέσεις, και απαιτούν τη διατήρηση του δικαστικού χάρτη στον Νομό μας ως έχει», είπε ολοκληρώνοντας η κυρία Σταρακά, και συμπλήρωσε ακόμα ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να μην περάσει το σχέδιο – λαιμητόμος του δικαστικού χάρτη της Περιφέρειας, προσκαλώντας ταυτόχρονα όλους τους πολίτες του Νομού να πράξουν το ίδιο.
Δήλωση Κ. Πιστιόλα για το θέμα του Εφετείου:
Με αφορμή τη «συζήτηση και απόφαση για την διαφαινόμενη ανακατανομή των Ιδρυμάτων της Δικαιοσύνης και την εν γένει λειτουργία της στο Αγρίνιο και την Δυτική Ελλάδα», που εντάχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, πρώτο στη λίστα των θεμάτων «που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Για μια ακόμη φορά το Αγρίνιο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, τα οποία και κατέκτησε ύστερα από αγώνες ετών. Ο τρόπος με τον οποίο το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει το Δήμο Αγρινίου καταδεικνύει το μέγεθος της αδυναμίας που έχει επιδείξει ο τόπος στο να διεκδικεί, έστω κι αν συχνά πρόκειται για τα αυτονόητα.
Η Δημοτική Αρχή φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με καθυστέρηση. Και το κάνει λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Σώμα. Αυτό ίσως δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα που στην επικαιρότητα κυριαρχεί η «διαφαινόμενη ανακατανομή των Ιδρυμάτων της Δικαιοσύνης», η Δημοτική Αρχή δεν ανέλαβε καμιά ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία (ακόμη και αυτή η συνεδρίαση έγινε κατόπιν αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου), ώστε να μην χρειαστεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος στη συνεδρίαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μοιάζει περισσότερο με ξέπλυμα ντροπής, παρά με πολιτική πράξη που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
Τι να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο; Μια επιτροπή, ένα «μέτωπο αγώνα» ακόμη; Μια εξουσιοδότηση στον δήμαρχο να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, γενικά και αόριστα, που ήδη θα έπρεπε να έχουν υπάρξει;
Δεν διαφωνούμε. Προφανώς και θα πρέπει θεσμικά να θωρακιστούν με απόφαση του Σώματος οι όποιες ενέργειες αποφασιστούν. Τι, όμως, εμπόδισε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει από την πρώτη στιγμή σε σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες; Τι έκανε όταν το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέπτονταν το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου και τι όταν γνωστοποιήθηκε το πόρισμα και ο σχεδιασμός του αρμοδίου υπουργείου;
Δεν ξέρουμε αν ποτέ ο δήμαρχος πήγε σε κάποιο υπουργείο για να διεκδικήσει το οτιδήποτε, εκτιμούμε, όμως, ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα όφειλε, αν ήθελε να υπερασπιστεί τον τόπο που τόσο τον τίμησε, να κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έξω απ’ το γραφείο του αρμοδίου υπουργού, μέχρι να επιβάλει το δίκαιο της πόλης. Και να επιστρατεύσει κάθε πιθανό σύμμαχο, από τον Δικηγορικό Σύλλογο μέχρι τα μέλη της πρωθυπουργικής οικογένειας, που σκέφτηκε να τα καλέσει στον αγώνα για τις κάλπες, για τα οποία δεν ξέρουμε, όμως, αν έχουν κληθεί ποτέ σε κάποιον αγώνα για τα αιτήματα του Αγρινίου. Ομοίως και το πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα δε εκείνους που από την πρώτη γραμμή τον χειροκροτούσαν στις προεκλογικές του ομιλίες.
Σημειώνουμε πως, όπως ορθά αναφέρθηκε κατά την εισήγηση ακόμη του θέματος, σε άλλες περιοχές όπου επίσης ο νέος δικαστικός χάρτης, όπως διαφαίνεται τους στερεί από τις εκεί δομές, αντέδρασαν, ανέλαβαν πολιτικές πρωτοβουλίες και έλαβαν σαφείς δεσμεύσεις απ’ τον ίδιο τον υπουργό ότι τελικά οι όποιες αλλαγές δεν θα τις επηρεάσουν (π.χ. Χανιά, Καλαμάτα).
Σε κάθε περίπτωση συνιστά προσβολή να γυρίζουμε τόσα χρόνια πίσω και να συζητάμε σήμερα ξανά για το Εφετείο, που με συνταγή Πανεπιστημίου είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια οδό, αν ο Δήμος, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία, δεν αντιδράσει αποφασιστικά και με ξεκάθαρους όρους.
Τι αλήθεια θα κάνει ο δήμαρχος Αγρινίου αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτό που σήμερα διαφαίνεται;
Η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», πάντως, δηλώνει παρούσα σε κάθε κάλεσμα της «ομάδας αγώνα», όπως ονομάστηκε η υπό συγκρότηση επιτροπή, ώστε να αποτραπεί, έστω και την ύστατη ώρα, ο διαφαινόμενος σχεδιασμός.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρίνιου, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 11-12-2023, ομόφωνα αποφάσισε την σύγκληση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου στις 14-12-2023 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 μ.μ. με θέματα Ημερησίας Διάταξης:
1. Διεκδίκηση διατήρησης του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα στην πόλη του Αγρινίου,
2. Διεκδίκηση διατήρησης των υπαρχόντων Πρωτοδικείων (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Λευκάδος),
3. Ίδρυση Βιομηχανικών Φυλακών στο Αγγελόκαστρο Αιτωλ/νίας,
4. Διατήρηση του υφισταμένου πλαισίου αποχής σύμφωνα με την από 8-12-2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος ή τροποποίηση αυτής σε καθολική.
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας έχουν προσκληθεί και οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Λευκάδος.
Προ της Γενικής Συνελεύσεως θα λάβει χώρα συμβολική δράση έξωθεν του Δικαστικού Μεγάρου επί της οδού Πολυζωίδη καθώς και δηλώσεις των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδος.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει απερίφραστα την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη. Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε αρχικά χωρίς εκπρόσωπο της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις ελάμβαναν χώρα χωρίς προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, ουδέποτε ορίστηκαν εισηγητές επί των ειδικότερων θεμάτων ώστε να υπάρχουν έγγραφες εισηγήσεις και ουδέποτε οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν, τέθηκαν σε ψηφοφορία ώστε να καταγραφούν ονομαστικά οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Το πόρισμα δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων μετά μάλιστα την προηγούμενη γνώμη των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών ( Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ως προς τα Εφετεία και της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων ως προς τα λοιπά δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 1756/88) και την μετέπειτα επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο περιεχόμενο του πορίσματος, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις μας ως κλάδος.
Πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα αποτελεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση 5423 τ. χλμ. και πληθυσμό 191.727 κατοίκους στην τελευταία απογραφή, αποτελούμενη σε μεγάλο μέρος της από ορεινό όγκο.
Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του.
Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος, Δημήτριος Νικάκης
Η Γεν.Γραμματέας, Πασιουλα Καρακώστα
Υποδεχθήκαμε στο Μεσολόγγι και τον Δικηγορικό Σύλλογο -τον τρίτο αρχαιότερο της χώρας- τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, με κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Εφέτης, Παναγιώτης Καρακωνσταντής.
Συνομιλήσαμε εκτενώς, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου και τους εκθέσαμε εμπεριστατωμένα τις απόψεις μας πάνω στην πρόταση για το νέο δικαστικό χάρτη.
Αναλύσαμε τα πραγματικά γεγονότα, την υφιστάμενη κατάσταση, την χωροταξική ιδιαιτερότητα του μεγαλύτερου Νομού της Ελλάδας και την αναγκαιότητα να παραμείνουν οπωσδήποτε οι υφιστάμενοι δικαστικοί σχηματισμοί: το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου, το Πρωτοδικείο Αγρινίου, αλλά και το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας.
Χρήστος Παίσιος, Προεδρος Δικηγορικου Συλλογου Μεσολογγίου
Πριν από ελάχιστους μήνες, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης, στήθηκε προεκλογικά στο κέντρο του Αγρινίου και με ένα μικρόφωνο μίλησε διεξοδικά για τη βαρύνουσα σημασία της Αιτωλοακαρνανίας, γιατί όπως είπε, «είναι η Περιφέρεια την οποία κοιτάμε όταν θέλουμε να έχουμε μία μικρογραφία της χώρας». Μίλησε επίσης για λιγότερους φόρους και για τη δέσμευσή του «για καλύτερη ποιότητα ζωής την επόμενη ημέρα» σε όλους τους Δήμους του Νομού. Είπε πολλά ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είπε τίποτα όμως για επιδημία λουκέτων στα ΕΛΤΑ του νομού μετεκλογικά. Ούτε είπε κάτι για κίνδυνο λουκέτων και στα δικαστήρια του Νομού. Ίσως γιατί θα είχε πρόβλημα να εξηγήσει πώς συνάδουν όλα αυτά με την καλύτερη ποιότητα ζωής και τη βαρύνουσα σημασία της Αιτωλοακαρνανίας ως «μικρογραφία της χώρας».
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μην έχει όριο η προεκλογική εξαπάτηση του μεγαλύτερου νομού της χώρας, της Αιτωλοακαρνανίας, από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά όλοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησής του θα μας βρουν όλες και όλους, ενωμένες και ενωμένους, απέναντι. Σχεδιασμοί που διαρρέονται τώρα, μέσω «λαγών», σε μορφή εξωπραγματικών σεναρίων που αφορούν το Εφετείο Δυτικής Στερεάς και τα πρωτοδικεία της Αιτωλοακαρνανίας. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ξεχάσει το λουκέτο στα δικαστήρια του Νομού. Το Εφετείο με έδρα το Αγρίνιο και τα δύο Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι θα μείνουν ως έχουν γιατί αυτό επιτάσσει η λογική και το συμφέρον του κάθε πολίτη στο μεγαλύτερο νομό της χώρας. Οποιαδήποτε κατάργηση θα καταστήσει το δικαστικό έργο ακόμα πιο δύσκολο, επιβαρύνοντας πολίτες και δικηγόρους, την ώρα μάλιστα που οι τελευταίοι δέχονται και την φορολογική επίθεση με τον οριζόντιο κεφαλικό φόρο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ακόμα χαμηλότερους φόρους.
Στέκομαι ανυποχώρητα δίπλα σε όλους τους φορείς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη στην εξυπηρέτηση σε δικαστικές υποθέσεις και απαιτούν τη διατήρηση του δικαστικού χάρτη στο Νομό μας ως έχει. Και υπογραμμίζω την ξεκάθαρη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα των σεναρίων για το Δικαστικό Χάρτη της χώρας, με ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει αναίτια αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της…Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρώην όσο και ο νυν Υπουργός έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη κριτήρια σχετικά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες…»
«Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στη κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια. Δεν είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της. Εκτός βέβαια αν αυτή είναι η αληθινή ατζέντα της και προτιμά να κρύβεται πίσω από «πορίσματα» και «Επιτροπές», αδιαφορώντας για την ζημιά που θα προκαλέσει στο Κράτος Δικαίου».
Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Συναντήθηκα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και συνάδελφο δικηγόρο, Ιωάννης Μπούγα όπου συζητήσαμε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν τα γενικότερα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου, αλλά ειδικά εκείνα που απασχολούν το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, ενόψει της σχετικής εισήγησης για το νέο δικαστικό χάρτη.
Στη συζήτηση που είχαμε του εξέφρασα τη βούληση -τόσο εμάς των δικηγόρων, όσο και όλων των συμπολιτών μας- να μην καταργηθεί ούτε το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας, ούτε το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, ούτε φυσικά το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου.
Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας στην Αιτωλοακαρνανία να απολαμβάνουν τις νομικές υπηρεσίες που δικαιούνται.
Χρήστος Παίσιος, Προεδρος Δικηγορικου Συλλογου Μεσολογγίου