thermoancient1

Εκδημία της αρχαιολόγου Diana Wardle

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με βαθειά λύπη και συγκίνηση αποχαιρετά την ερευνήτρια αρχαιολόγο Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Birmingham και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, η οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη μελέτη και ανασύνθεση όψεων της μινωικής και μυκηναϊκής κοινωνίας στο πλευρό του συζύγου της Kenneth Wardle, καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Department of Classics, Ancient History and Archaeology).

H Diana Wardle, μαζί με τον σύζυγό της, υπήρξε επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδα του αείμνηστου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή της ανασκαφής του Θέρμου, Ιωάννη Παπαποστόλου. Σε αυτήν οφείλονται τα σχέδια των αγγείων της Εποχής του Χαλκού, καθώς και οι πολύτιμες και διδακτικές σχεδιαστικές αναπαραστάσεις των οικιών του προϊστορικού οικισμού, που κοσμούν πολλές από τις δημοσιεύσεις των Kenneth Wardle και Ιωάννη Παπαποστόλου για το πρώιμο Ιερό του Θέρμου, αλλά και τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου που φιλοξενούν ευρήματα του πρώιμου Ιερού.

Η Diane Wardle, εκτός από τη συμβολή της στη μελέτη της κεραμικής της Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου, υπήρξε από τους πρώτους και σπουδαιότερους μελετητές του προϊστορικού ενδύματος, δημιουργώντας πειραματικές ανασυνθέσεις ενδυμασιών εμπνευσμένες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, αφού πρώτα μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική. Η μακρόχρονη ενασχόλησή της με την ενδυμασία των προϊστορικών χρόνων συνέβαλε καθοριστικά στη γνωριμία του επιστημονικού, αλλά και του ευρέος κοινού με την ένδυση, τα καπέλα, τα υφάσματα, τις βαφές και τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες κατά τη μινωική και μυκηναϊκή περίοδο μέσα από άρθρα και ομιλίες, αλλά και ανασυνθέσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων, όπως «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου: Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2018.

Υπήρξε ένας πολύ γλυκός και ευγενής άνθρωπος, πάντα χαμογελαστή, προσηνής και αφοσιωμένη στην οικογένειά της, αλλά και στην επιστήμη της αρχαιολογίας και τις μελέτες της. Η παρουσία της θα λείψει από την Εφορεία μας, αλλά και από το Θέρμο, όπου την υποδεχθήκαμε με χαρά για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2023. Απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στον σύζυγό της, Ken, στην κόρη της και σε όλη την οικογένεια.