perifereiako_2

Το Προεδρείο & Περιφερειακή Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Το Προεδρείο του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (για το πρώτο μισό της θητείας), καθώς και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, εκλέχτηκαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2024 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη έγιναν αποδεκτές κατά πλειοψηφία οι προτάσεις των τριών πρώτων σε εκλογική δύναμη παρατάξεων. Κατόπιν αυτού, νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Παΐσιος, (πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης «Νεκτάριος Φαρμάκης – Μπροστά για Όλους»), Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας, Διονύσιος Καπλάνης (πρόταση της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε») και Γραμματέας εκλέχτηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Μασούρας (πρόταση της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»).

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο νέος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, στην οποία προσέρχομαι με συγκίνηση και αποφασιστικότητα για προσφορά, στη βάση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου στην Αιτωλοακαρνανία που με εξέλεξαν, με οδηγό τη θέληση για ανιδιοτελή προσφορά σε μια διαρκή συνεργασία και σύνθεση με όλους τους συναδέλφους μου και την εγγύηση για το αποτέλεσμα που παρέχει αυτός ο κοινός αγώνας με επικεφαλής τον ήδη επιτυχημένο Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, για την πρόοδο της πλέον ιστορικής, ηρωικής και όμορφης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Ευχαριστίες προς τους επικεφαλής των παρατάξεών τους, αλλά και προς το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέφρασαν επίσης, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας.

Μετά την εκλογή Προεδρείου, ακολούθησε ψηφοφορία με κάλπες για την ανάδειξη των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από τους εξής Περιφερειακούς Συμβούλους:
Τακτικά Μέλη: Γιαννόπουλος Βασίλειος, Κατσακιώρης Νικόλαος, Μαυρομμάτης Αθανάσιος, Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης, Φίλιας Ανδρέας, Καρπέτας Κωνσταντίνος, Παναγογιαννοπούλου Χριστίνα, Φεσσιάν Γεράσιμος.
Αναπληρωματικά Μέλη: Βούλγαρη Αμαλία, Κοντογιάννης Γεώργιος, Σταυρουλόπουλος Λυκούργος, Μπλέτσας Στυλιανός, Μπούνιας Χρήστος, Αντωνόπουλος Παναγιώτης, Τηλιγάδης Αριστείδης, Αδαμόπουλος Θεοφάνης, Διαμαντόπουλος Κωνσταντίνος, Μελάς Αθανάσιος, Κοτρωνιάς Νικόλαος, Τσαγρής Αντώνιος.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με σύντομες, ευχετήριες τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη να εκφράζει τις ευχές του προς το νέο Προεδρείο καθώς επίσης «δύναμη και ευθυκρισία» προς τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής. «Η διαφωνία και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων είναι στοιχεία της δημοκρατίας, αρκεί ο λόγος να είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και αυτό να γίνεται εντός των κανόνων της δημοκρατίας. Ευχή μου είναι να φανούμε όλοι μας αντάξιοι των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν και να τιμήσουμε για άλλη μία φορά τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».
Σημειώνεται ότι τη σημερινή συνεδρίαση συγκάλεσε ο Χαράλαμπος Μπονάνος, ως πλειοψηφών Περιφερειακός Σύμβουλος της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ενότητας.

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προηγήθηκε σύγκληση των εκλεγμένων μελών της παράταξης της πλειοψηφίας, υπό τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε αλλά και συνεχάρη δημοσίως το σύνολο των νέων Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξής του, όπως και το σύνολο των στελεχών που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της παράταξης «Μπροστά για όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ισχυρή εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στην παράταξή μας, καθιστά ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε σε αυτή τη νέα μας θητεία. Καλούμαστε να μείνουμε πιστοί στην εντολή των πολιτών και αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους, τιμώντας την ψήφο τους και τον ρόλο του περιφερειακού συμβούλου που ανέθεσαν σε καθένα ξεχωριστά. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια διανύσαμε μεγάλο δρόμο, έχουν μπει ισχυρές βάσεις, ωστόσο η Περιφερειακή μας Αρχή έχει περιθώρια αυτοβελτίωσης. Απαράβατες αρχές μας παραμένουν, η σεμνότητα, το μέτρο, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η επιτάχυνση του έργου μας. Προσωπικά, θα είμαι θεματοφύλακας αυτών των αρχών. Η εντολή που λάβαμε είναι ισχυρή, ξεκάθαρη και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε με ξεκάθαρο τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στη δική μας λογική δεν υπάρχει το “εγώ”, υπάρχει μόνο το “εμείς”. Καλή αρχή, καλή και γόνιμη θητεία σε όλους.»


Βιογραφικά στοιχεία του Προεδρείου του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Παϊσιος γεννήθηκε στη Ναύπακτο στις 23 Μαΐου 1966, αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1994 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπάκτου, αθροίζοντας δυο συναπτές θητείες στα κοινά, διατελώντας ο νεώτερος Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δ.Σ. έως τότε. Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής, συμμετείχε με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας σε πολλά Συνέδρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε επίπεδο εθνικών εκλογών συμμετείχε ως υποψήφιος Βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2012, καθώς και Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015. Ασκεί μάχιμη δικηγορία ως δικηγόρος παρ’ ΑρείωΠάγω, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, του οποίου από το 2018 διατελεί Πρόεδρος, ενώ ήδη από το 2010 ήταν Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρός του. Από το 2018 είναι εκλεγμένο μέλος και μάλιστα πρώτος σε ψήφους πανελληνίως για δύο συναπτές τετραετίες της Συντονιστικής Επιτροπής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Η αδιάλειπτη συμμετοχή του στα κοινά, ήδη από το 1990, τον κατέστησε εκτός των άλλων εκλεγμένο Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου, μέλος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Πρόεδρο για 8ετία του πρώτου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αιτωλοακαρνανία, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αντιπρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Ναυπάκτου, Αντιπρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πόλεων του Κορινθιακού «Ο Αρίων», καθώς και μέλος πλήθους επιτροπών, κληροδοτημάτων και άλλων κοινωνικών φορέων. Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παντολέοντος Μαχαλιώτη», Γραμματέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου, Γραμματέας του Θεοκλητείου Ιδρύματος, μέλος των Ιδρυμάτων Κοζώνη και Αναστασοπούλου. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, είναι από το Νοέμβριο Πρόεδρος του Παπαχαραλαμπείου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2023 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το συνδυασμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκταρίου Φαρμάκη.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Ο Αντιπρόεδρος Διονύσης Καπλάνης γεννήθηκε στη Βάρδα Ηλείας το 1984. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας στο ΑΤΕΙ Πατρών και εργάζεται ως λογιστής.Το 2015 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Από το 2014 ως το 2019 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Το 2019 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος στην ενότητα Ηλείας με την περιφερειακή παράταξη «Δικαίωμα στην Πρόοδο». Το 2023 επανεκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος στην ενότητα Ηλείας με την περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ
Ο Γραμματέας Δημήτρης Μασούρας γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό δίκαιο. Από το 2007 ασκεί ενεργό δικηγορία με έδρα τη Βόνιτσα, ως δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Λαμβάνει μέρος τακτικά σε συναφή με το αντικείμενό του επιστημονικά συνέδρια και πρόσφατα συμμετείχε σε ομάδα συγγραφής συλλογικού έργου που εκδόθηκε, για μια ριζοσπαστική πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 κατετάγη πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ακτίου – Βόνιτσας με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση». Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Συμφωνία Ελπίδας», ο οποίος έλαβε ποσοστό 18,18%, ασκώντας τα καθήκοντα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Από το 2021 είναι μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Αιμοδοτών Ακτίου – Βόνιτσας και μέλος αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, τη δράση των οποίων στηρίζει ενεργά. Είναι παντρεμένος με την Ζωή Προδρομίτη, συμβολαιογράφο, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.


Ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Μασούρας, από την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, εξελέγη γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, η οποία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου 2024 στην Πάτρα. 

Στην Περιφερειακή Επιτροπή εξελέγη τακτικό μέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε» Κώστας Καρπέτας με αναπληρωματικούς τους συμβούλους Κώστα Διαμαντόπουλο (Ηλεία) και Νίκο Κοτρωνιά (Αχαΐα).

Ο κ. Καρπέτας απευθυνόμενος στα νεοεκλεγέντα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ευχήθηκε καλή, παραγωγική και δημιουργική θητεία προσθέτοντας ευχές για καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και αισιοδοξία, ώστε «να  ανταπεξέλθουμε τις αντιξοότητες, στη βαρβαρότητα  που μας έχει κατακλύσει, αλλά και στις πολιτικές που διευρύνουν  τις ανισότητες και τις οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα ο κ. Μασούρας στη σύντομη τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τον επικεφαλής της παράταξης Κώστα Καρπέτα για την τιμή που του έκανε να τον προτείνει για τη θέση, όπως επίσης και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που τον ψήφισαν καθώς και τα μέλη της λαϊκής συσπείρωσης που δεν τον ψήφισαν κατανοώντας, όπως είπε, ότι αυτό έγινε για πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους. Πρόσθεσε δε, ότι θα εργαστεί για τη διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου μαζί με τα άλλα δύο εξαίρετα μέλη του προεδρείου με τα οποία μάλιστα τυγχάνει να είναι και συνάδελφοι. Τέλος ευχήθηκε καλή θητεία στα μέλη του Συμβουλίου για την πρόοδο, το αγαθό και το καλό των πολιτών του τόπου μας.


Με αισιοδοξία και δυναμική προσήλθε στην πρώτη, ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, η περιφερειακή παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, «Νέα Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Σπύρο Σκιαδαρέση.
Από την παράταξη εξελέγη νέος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Ηλείας, Διονύσης Καπλάνης.

Αντίστοιχα, στην Περιφερειακή Επιτροπή εξελέγησαν από την παράταξη ως τακτικό μέλος ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας, Γεράσιμος Φεσσιάν με αναπληρωματικούς, τους Θεοφάνη Αδαμόπουλο από την Π.Ε. Αχαΐας και Αντώνιο Τσαγρή από την Π.Ε. Ηλείας.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Σκιαδαρέσης χαιρετίζοντας την πρώτη, ειδική συνεδρίαση του Σώματος, συνεχάρη το προεδρείο και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής για την εκλογή τους, επισημαίνοντας πως «είμαστε βέβαιοι πως ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου θα λειτουργήσει δημοκρατικά, τιμώντας τον ρόλο του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο στο οποίο η λήψη αποφάσεων κρίνει το μέλλον της περιφέρειάς μας. Μπορεί οι παρατάξεις που συμμετέχουμε σ’ αυτό να έχουμε διαφορετική πολιτική αφετηρία και ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση και ιεράρχηση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας, ωστόσο, με συνεργασία, ευπρέπεια και σύνεση μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφέρειάς μας, επιδιώκοντας την ανάπτυξη προς όφελος των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και η παράταξή μας θα λειτουργήσει επ’ αγαθώ της κοινωνίας μας και των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο νέος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Διονύσης Καπλάνης αμέσως μετά την εκλογή του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκιαδαρέση για την τιμητική του πρόταση, συνεχάρη τα νέα μέλη του προεδρείου, αλλά και τους περιφερειακούς συμβούλους για την εμπιστοσύνη τους και ευχήθηκε δημιουργική και παραγωγική θητεία προς όφελος της Δυτικής Ελλάδος. Ανέφερε ακόμη, πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα συμβάλει ώστε στο να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να επιτελέσει τον σημαντικό θεσμικό του ρόλο.