olive1

Οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας

Καμία ουσιαστική διευκρίνιση δεν έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης σε ερώτηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνας Σταρακά, με γραπτή απάντηση του αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν μέσω ΕΛΓΑ για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών. Στο ίδιο έγγραφο, παραδέχεται την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για το έτος 2022, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμάνθηκε μεταξύ ενός και ενάμιση έτους, ισοδυναμώντας με ομολογία ήττας εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Η σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο, μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού, παραδέχθηκε ευθέως ότι η ακαρπία που παρατηρήθηκε στις ελαιοκαλλιέργειες δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Παράλληλα, κρύφτηκε πίσω από αόριστες και νεφελώδεις αναφορές για παρεμβάσεις του ΕΛΓΑ, όταν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την εξέλιξη των καλλιεργειών και αν αυτό κριθεί απαραίτητο, μεταθέτοντας εμμέσως το θέμα στις καλένδες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος, έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα με ερωτήσεις της στη Βουλή. «Η ακαρπία που παρατηρείται και τη φετινή χρονιά, έχει γονατίσει τον αγροτικό κόσμο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, σε συνδυασμό με τις δασικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού ισοπέδωσαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα. Στον τόπο μου, την Αιτωλοακαρνανία, η μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου για την περίοδο 2023/2024 έχει σπάσει ρεκόρ 20ετίας. Η συγκομιδή έχει μειωθεί στο 90% σε σύγκριση με πέρυσι και η ποικιλία ελιών Καλαμών και Χαλκιδικής έχει μειωθεί στο 70% σε σχέση με την περυσινή συγκομιδή. Στην ίδια μοίρα με την επιτραπέζια ελιά, βρίσκεται και η παραγωγή ελαιόλαδου. Οι αγρότες δεν έχουν την ιώβεια υπομονή να περιμένουν πότε το Υπουργείο θα προβεί σε μια συνολική λύση», έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας, η Χρίστινα Σταρακά υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα τοποθετηθεί για την εικόνα δυσλειτουργικότητας και αναχρονιστικότητας που εμφανίζει σήμερα ο ΕΛΓΑ, καταθέτοντας προτάσεις για την αναμόρφωση του σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό οργανισμό. «Μιλάμε για ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας, με αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, και διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, προτείνουμε τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια, με υιοθέτηση αγροκλιματικών ζωνών καλλιέργειας και δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών. Πρέπει συνολικά να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Σε αυτό θα βοηθήσει φυσικά και η ψηφιοποίηση του οργανισμού, των εκτιμήσεων και των διαδικασιών του, με στόχο τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Τα παραπάνω είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρηματοδοτήσουν, και η κυβέρνηση οφείλει να δει επιτέλους υπεύθυνα.»


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της στον αγροτικό τομέα εξαπέλυσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του τομέα αγροτικής ανάπτυξης του, Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο συγκέντρωσης του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου, στην οποία έλαβε μέρος την Τετάρτη το απόγευμα.

Ειδικότερα, στη διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους στο Δημαρχείο Νεοχωρίου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε μεταξύ άλλων:
Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο αγροτικό: Στα 5 χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν τα μεγάλα θύματα των πολιτικών της. Η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να επιβάλλει ως «κανονικότητα» την αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, βασιζόμενη σε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που οδηγεί στον σταδιακό μαρασμό και εν τέλει αφελληνισμό την ελληνική αγροτιά.

Για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το 2023 έχουμε τη μικρότερη πληρωμή Άμεσων Ενισχύσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τa ποσά στους δικαιούχους να ανέρχονται σε €939εκ., δηλαδή €563εκ. λιγότερα συγκριτικά με το 2022. [..]Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνδέεται με την προχειρότητα της αγροτικής πολιτικής, την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, τον κακό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, και τις διοικητικές παρεμβάσεις του Υπουργείου στη λειτουργία του.

Για την ακαρπία: Φέτος ήταν μία καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο, λόγω της πρωτοφανούς ακαρπίας. Το Υπουργείο, αφού παραδέχθηκε ότι η ακαρπία στις ελαιοκαλλιέργειες δεν καλύπτεται ασφαλιστικά, κρύβεται πίσω από αόριστες και νεφελώδεις αναφορές για παρεμβάσεις του ΕΛΓΑ.
Για τους κτηνοτρόφους: Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης που αδιαφορεί προκλητικά υπέρ τους, καθυστερούν εκβιαστικά στην υπογραφή συμβολαίων, πιέζοντας τους κτηνοτρόφους σε χαμηλότερες τις τιμές σε σχέση με πέρυσι, και οδηγώντας στην έξοδο χιλιάδες παραγωγούς.

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαθέτει ένα Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα: «Η παράταξης μας έχει στον πυρήνα της πολιτικής της μέτρα όπως η άμεση μείωση του κόστους αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων, ο μηδενισμός ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε περιοχές. Παράλληλα, ενέργειες όπως το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και ενισχύσεων, η επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της ΝΕΑΣ ΚΑΠ, τα κίνητρα για τους νέους Αγρότες με μείωση της φορολογίας και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που βρίσκονται στο πρόγραμμα μας, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους και να επιλύσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.»