shopping4

Αποχώρηση Κωστίκογλου από τον Εμπορικό σύλλογο Αγρινίου

Πως θα μπορούσα να φανταστώ πριν από 33 περίπου χρόνια όταν για πρώτη φορά εγγράφηκα στο Εμπορικό σύλλογο Αγρινίου και στη συνέχεια άρχισα να εκλέγομαι στα Δ.Σ. συνεχώς μέχρι και τη φετινή χρονιά ,ότι θα έρθει μια μέρα που δεν θα είναι το τέλος του εργασιακού μου βίου, αλλά ότι θα αναγκαστώ από τις εξελίξεις να αποχωρήσω όχι μόνο από τα όργανα διοίκησης του συλλόγου ,αλλά κυρίως να ΔΙΑΓΡΑΦΩ από μέλος του. Σίγουρα μια πολύ δύσκολη απόφαση γιατί ακριβώς δεν διαγράφεται εύκολα μια τόσο μακρά διαδρομή με την οποία συνέδεσα τις συνεχείς προσπάθειες μου για το καλό του κλάδου μου.

Στο ξεκίνημα της θητείας μου στα Δ.Σ. συμμετείχα με συναδέλφους αρκετά μεγαλύτερους από εμένα, κάποιοι εκ των οποίων σήμερα δεν είναι στη ζωή, διδάχθηκα πολλά, επέδειξα απόλυτο σεβασμό απέναντι τους και ασφαλώς η συνύπαρξη στα Δ.Σ. ήταν για εμένα ένα ξεχωριστό σχολείο.

Είμαι όμως βέβαιος γνωρίζοντας τους, ότι δεν θα περίμεναν ποτέ να δουν τον σύλλογο που υπηρέτησαν και για τον οποίον ένιωθαν υπερήφανοι να έχει οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο απαξίωσης, όχι μόνον ανάμεσα στον εμπορικό κόσμο της πόλης, αλλά και στην κοινωνία του Αγρινίου, εξ αιτίας της στάσης και της συμπεριφοράς μιας μερίδας μελών του, που δεν τους ενδιαφέρει να τον λειτουργήσουν υπέρ των πολλών, αλλά επιδιώκουν να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τους λίγους. Ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τα Δ.Σ. θα ήταν πεδία έντονων και τις περισσότερες φορές εκτός πολιτισμένων ορίων συνεδριάσεων, ούτε η σχέση των μελών του Δ.Σ. να έχουν φθάσει σε σημείο να μην ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα.

Σεβάστηκα την ιστορία του συλλόγου και αυτό το αποδεικνύει η μακρά διαδρομή μου στα Δ.Σ. καθώς και η συμμετοχή μου σε όλα τα αξιώματα έχοντας την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος του συλλόγου δύο φορές. Άλλοι δεν έχουν σεβαστεί την ιστορία του συλλόγου και τον έχουν μετατρέψει σε χώρο έκφρασης των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων. Όλοι γνωρίζουν ότι η ιστορία γενικά και ειδικά γράφεται από τους ανθρώπους που με την συμμετοχή τους καθορίζουν γεγονότα και εξελίξεις.

Πάντα σε όλη μου την διαδρομή επεδίωξα το καλό του κλάδου μου και προσπάθησα να έρθει ο σύλλογος κοντά στην κοινωνία αφού αποτελούμε ένα σημαντικό μέρος της, όπως επίσης να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Και στην θητεία μου ως πρόεδρος του συλλόγου εν μέσω της υγειονομικής κρίσης μαζί με τους συναδέλφους μου στο Δ.Σ. προτάξαμε το ΕΜΕΙΣ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της αγοράς. Κανένα Δ.Σ. δεν βρέθηκε ποτέ να διαχειριστεί μια τέτοια πρωτόγνωρη περίοδο με τόσες πολλές και μεγάλες συνέπειες για τις επιχειρήσεις. Προσπάθησα πάντα μαζί με τους συναδέλφους μου στο Δ.Σ. να κάνουμε συνεργασίες με Περιφέρεια,Δήμο,Επιμελητήριο, καθώς και με άλλους εμπορικούς συλλόγους όχι μόνο στον νομό και στη περιφέρεια αλλά και σε όλη την Ελλάδα για να προβάλλουμε τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και να επιδιώξουμε λύσεις.
Η συνεχής αυτή προσπάθεια έκανε τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ορατό σε όλη την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήθελε να το αναγνωρίσει η αντιπολίτευση εκείνη την περίοδο στο Δ.Σ. του συλλόγου. Και σε αυτή την περίοδο αλλά και την επόμενη χρονιά μέχρι και σήμερα έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις όχι μόνο στα Δ.Σ. αλλά και δημόσια από μέλη του προηγούμενου και σημερινού Δ.Σ. που δείχνουν προσωπικές εμπάθειες από ανθρώπους που μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια ούτε καν τους γνώριζα γιατί είναι πολύ νεότεροι μου, αλλά είναι βέβαιο ότι κάποιοι που έρχονται από το μακρινό παρελθόν καθοδηγούν και συμβουλεύουν ανάλογα τους νεότερους στο πως θα λασπολογούν και θα συκοφαντούν.

Δέχθηκα κριτικές ότι επιδιώκω τις καρέκλες και τα αξιώματα, τους απαντώ ότι εάν αυτό επιδίωκα δεν θα αναγκαζόμουν το καλοκαίρι του 2022 να πράξω αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και επέβαλε η αξιοπρέπεια μου και να αποχωρήσω από την θέση του προέδρου, αλλά θα μπορούσα να επιλέξω να παραμείνω πρόεδρος του συλλόγου δείχνοντας αδιάφορος και συμβιβασμένος με τις λάθος αποφάσεις της Γ.Σ. που αφορούσαν τα Σάββατα του καλοκαιριού.

Πρέπει να γνωρίζουν οι νεότεροι που ασκούν αυτή την κριτική ότι όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής και κοινωνικής μου διαδρομής δέχθηκα αρκετές φορές τιμητικές προτάσεις από υποψήφιους και μετέπειτα Δημάρχους, Νομάρχες και περιφερειάρχες ακόμη και τη φετινή χρονιά, αλλά συνειδητά επέλεξα να μην ασχοληθώ με την πολιτική και να παραμείνω στον φυσικό μου χώρο στον οποίο και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και να προσπαθώ για το καλό των συναδέλφων μου και των επιχειρήσεων τους όπως με απόλυτη συνέπεια κάνω μέχρι σήμερα. Πρέπει ακόμη να γνωρίζουν οι νεότεροι ότι δεν αρκεί η ανάγνωση ενός καταστατικού για να μπορεί κάποιος να ασκεί διοίκηση χωρίς καμιά απολύτως εμπειρία, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που την εμπειρία την καλύπτουν οι κηδεμόνες και οι καθοδηγητές.

Αποχωρώ από τον εμπορικό σύλλογο κρατώντας την αναγνώριση ,την στήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να δείχνουν πολλές και πολλοί συνάδελφοι προς το πρόσωπο μου. Συνδέθηκα με φιλίες στο παρελθόν και εξακολουθώ το ίδιο να κάνω και στο παρόν που επάνω σε αυτές έχουμε κτίσει συνεργασίες που συνεχίζονται, όπως επίσης φιλίες και συνεργασίες με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά την γνώμη μου στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Έχω όμως δεχθεί και εξακολουθώ να δέχομαι πολύ λάσπη, συκοφαντίες και πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς εις βάρος μου. Τελευταία απόδειξη της στάσης και συμπεριφοράς απέναντι μου των μελών του σημερινού προεδρείου ήταν και η επιλογή της συγκέντρωσης της απεργίας της 22/11/2023 την οποία έκαναν μπροστά στο κατάστημα μου γιατί ως μέλος του Δ.Σ. μαζί με τους συναδέλφους του συνδυασμού μας διαφωνήσαμε στον τρόπο διαμαρτυρίας για το φορολογικό. Να θυμίσω σε όλους ότι η απεργία είναι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα και όχι υποχρέωση και εξαναγκασμός.

Δεν θα μπορούσε βέβαια το σημερινό Δ.Σ. να μην αφήσει και το αρνητικό του αποτύπωμα για το τέλος του χρόνου. Έτσι αποφάσισε ότι το συμφέρον των επιχειρήσεων της αγοράς ήταν να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 17/12/2023 και στο εορταστικό πρόγραμμα δεν συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη ημέρα με Ανοιχτά τα καταστήματα, όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι στη χώρα. Αγνοούν όμως ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και αυτό συνέβη αυτή την Κυριακή με πολλά καταστήματα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμου να παραμένουν ΑΝΟΙΧΤΑ και οι καταναλωτές να στηρίζουν την αγορά κάνοντας τα ψώνια τους από τα τοπικά καταστήματα. Δεν αρκέστηκε όμως το Δ.Σ. στη λάθος απόφαση του ,αλλά την ίδια μέρα ο πρόεδρος μαζί με τα μέλη του προεδρείου και τους υποστηρικτές του κυκλοφορούσαν μέσα στην αγορά για να δουν ποιοι είναι ανοιχτοί και ποιοι κλειστοί ,πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα γεγονός που έγινε αντιληπτό από πολλούς συναδέλφους και σχολιάστηκε πολύ αρνητικά και ασφαλώς τέτοια γεγονότα μόνο στο Αγρίνιο ακόμη γίνονται σε σημείο που ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ!!!

Με όλα αυτά να συμβαίνουν η παραμονή μου και η συνύπαρξη στον ίδιο θεσμικό φορέα είναι πλέον αδύνατη.
Αποχωρώ έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου ότι υπηρέτησα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες τον σύλλογο προτάσσοντας το ήθος ,τις αρχές και τις αξίες μου, με ανιδιοτέλεια και με συνέπεια λόγων και πράξεων και με αποκλειστικό σκοπό να φανώ όσο περισσότερο μπορώ χρήσιμος και όχι αρεστός στους συναδέλφους μου..

Κωστίκογλου Σωκράτης

Πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου