vikatou1

Σε νέα θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού η Ολυμπία Βικάτου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με την κ. Ολυμπία Βικάτου και τη συνεχάρη για την ανάληψη της θέσης της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Αποχαιρετούμε από τη θέση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μια εξαιρετική αρχαιολόγο, η οποία εργάστηκε με πάθος και ενθουσιασμό για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
Προσωπικά, στέκομαι στην εξαιρετική συνεργασία που διατηρήσαμε επί σειρά ετών και την κοινή αντίληψη για την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών.
Η Ολυμπία Βικάτου με επιτυχημένη προσφορά και εγνωσμένη αξία αναλαμβάνει μια κορυφαία θέση, στην οποία θα διαπρέψει με την αξιοσύνη της. Ολυμπία, σε ευχαριστούμε και εύχομαι καλή, δημιουργική θητεία».


Κυρίαν Ολυμπίαν Βικάτου

Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
του Υπουργείου Πολιτισμού

Αγαπητή κ. Βικάτου,

Όπως σας είπα και τηλεφωνικώς, μετά την αναγγελία της ανάληψης των υψηλών καθηκόντων της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, αισθάνθηκα χαρμολύπη. Χαρά για την επάξια προαγωγή σας και λύπη, διότι θα φύγετε από την Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοαχαρνανίας και Λευκάδος,

Συνεργασθήκαμε πολλά χρόνια στο αντικείμενο της ευθύνης σας διότι μας ενδιέφεραν από κοινού τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας και ελπίζω ότι από την υφηλή θέση που θα βρίσκεσθε θα εξακολουθήτε να ενδιαφέρεσθε για τα «πολιτιστικά παιδιά» που δημιούργησαν στην περιοχή μας.

Από την πολύχρονη συνεργασία μας διαπίστωσα την επάρκεια του αντικειμένου της εργασίας σας, την εργατικότητά σας, το όραμα που είχατε και βέβαια την ευγένεια που σας διακρίνει.

Νομίζω ότι τα προσόντα αυτά που έχετε θα σας αναδείξουν ακόμη περισσότερο και βέβαια θα ενδιαφέρεσθε για την περιοχή μας, ιδιαίτερα για την Ναύπακτο με την μεγάλη ιστορική διαδρομή και τον πολιτιστικό της πλούτο.

Εύχομαι να έχετε υγεία, έμπνευση και δημιουργικότητα.

Με θερμές ευχές

Ο Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεος


ΠΡΟΣ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

Υπόψιν: Προϊσταμένης κας Ολυμπίας Βικάτου

Αγαπητή κα Βικάτου,

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, έχοντας πληροφορηθεί ότι πρόκειται να αναλάβετε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια προς εσάς και παράλληλα σας ευχαριστεί εγκάρδια για την πολύπλευρη και πολυετή προσφορά σας ως προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Αφήνετε πίσω σας ένα τεράστιο έργο, το οποίο επιτελέσατε με υποδειγματικό επαγγελματισμό, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση. Ο καθημερινός αγώνας σας για την ανάδειξη και τη συντήρηση των αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης, με αποκορύφωμα των προσπαθειών σας τη δημιουργία του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

Ευχόμαστε δύναμη και κάθε επιτυχία στον νέο ρόλο που αναλαμβάνετε στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η προσφορά σας εκεί θα είναι αντίστοιχη με την κληρονομιά σας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.


Ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε συγχαρητήρια επιστολή του στην Αρχαιολόγο, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει τα εξής:

Αγαπητή κ. Βικάτου,

Δεχθείτε, παρακαλώ, τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια με αφορμή την επάξια ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είμαι βέβαιος ότι η πολυετής εμπειρία και το πάθος για προσφορά και δημιουργία που σας διακρίνει, αποτελούν εχέγγυα για μια εξίσου επιτυχημένη σταδιοδρομία, επωφελή για την κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε θερμά για όλα αυτά που έχετε προσφέρει στο Δήμο μας, το έργο σας, την προσήλωση σας και την κατάθεση ψυχής σε κάθε εγχείρημα.

Η πιο σπουδαία παρακαταθήκη, το ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ , ένα επίτευγμα για το οποίο καταβάλλατε μεγάλο αγώνα και προσπάθεια και πλέον αποτελεί ένα στολίδι στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Η συμβολή σας στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πλευρώνας, της Καλυδώνας και των Οινιάδων, ως άξια συνεχίστρια του έργου του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρου Κολώνα, υπήρξε πλούσια και καθοριστική.

Σας εύχομαι καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο σας.

Με εκτίμηση

Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός πληροφορηθείς την επιλογή της Αρχαιολόγου, Δρ. Ολυμπίας Βικάτου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού συγχαίρει από καρδιάς και εύχεται πλούσιο τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος στο έργο που καλείται να υπηρετήσει από τη νέα θέση ευθύνης που αναλαμβάνει.

Η κ. Ολυμπία Βικάτου με ένα πλούσιο και πολυσχιδές επιστημονικό, ανασκαφικό και συγγραφικό έργο στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία χαίρει της εκτιμήσεως και της ευρείας αναγνωρίσεως, καθώς έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης με άκρως επιστημονικό τρόπο και επαγγελματισμό τα ιδεώδη της έρευνας, της προστασίας και της αναδείξεως της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Αφήνοντας πίσω στην Αιτωλοακαρνανία μια πλούσια παρακαταθήκη σε ανασκαφές και έργα ΕΣΠΑ, επαξίως καλείται να αναλάβει μια εξίσου νευραλγική θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού, την οποία είμαι βέβαιος, ότι θα υπηρετήσει με συναίσθηση καθήκοντος, επιστημονική συνείδηση και συστηματική επιμέλεια.