agiosspyridonmessolonghi10

Εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι

epifaniosdamaskinos5

pkonsntantinos10

crowdmessolonghi1-1

papachristou5

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε την μνήμη του προστάτου και πολιούχου της, Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού. Στις ιερές ακολουθίες, που τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Το πρωί της Τρίτης 12ης Δεκεμβρίου 2023 τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Ταλαντίου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος και πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Μαστροσπύρου και του Λαμπαδαρίου κ. Αλεξίου Ζαρζάνη.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου, τον Διάκονο π. Ευάγγελο Αγοραστόπουλο, ο οποίος είναι ο πρώτος εθελοντής Κληρικός που θα υπηρετήσει στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο π. Ευάγγελος, κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό, τον Άγιο Ταλαντίου κ. Επιφάνιο, τους Ιερείς που συμμετείχαν στην Χειροτονία του, την οικογένειά του και ζήτησε τις ευχές όλων για να ανταποκριθεί στα ποιμαντικά του καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την αντιφώνησή του, υπογράμμισε στον νέο Πρεσβύτερο, ότι η ευθύνη που αναλαμβάνει από σήμερα είναι μεγάλη, αλλά είναι μεγαλύτερο το έλεος του Θεού και ανεξάντλητη η δύναμή Του, η οποία θα τον επισκιάζει, θα τον ενισχύει και θα τον φωτίζει.
Προέτρεψε τον π. Ευάγγελο να θυμάται πάντοτε, ότι έλαβε το χάρισμα της Ιερωσύνης στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, έναν τόπο ιερό και αιματοβαμμένο από το μαρτύριο των Εξοδιτών προγόνων μας. Έναν τόπο ποτισμένο από τα δάκρυα της μετανοίας και της θυσίας αυτών που άφησαν το αποτύπωμά τους μέσα στο παγκόσμιο στερέωμα ως αιώνια πρότυπα θυσίας και προσφοράς.
Επίσης, του υπενθύμισε ότι χειροτονείται Πρεσβύτερος την ημέρα που η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Σπυρίδωνα, λέγοντας: «Στήριξε την ιερατική σου ζωή στο παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος. Αναζήτησε την γνησιότητα της πίστης στην απλότητα της καρδιάς. Δεν θα ζητήσουν από εσένα οι άνθρωποι υψηλούς ρητορικούς λόγους. Θα αναζητήσουν την αυθεντικότητα των συναισθημάτων σου, την γνησιότητα της συμπεριφοράς σου και την ανιδιοτέλεια των προθέσεών σου. Η αποστολή σου θα είναι να είσαι αφοσιωμένος στον Χριστό και να φέρεις τους ανθρώπους κοντά Του. Τότε η ιερατική σου διακονία θα είναι κενωτική προσφορά, διαρκής θυσία, έμπρακτη απόδειξη αγάπης και οδός που θα οδηγεί στην σωτηρία, την λύτρωση και την Βασιλεία των ουρανών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε σε όλους τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και τους ευχαρίστησε για την διακονία τους, επισημαίνοντας ότι είναι: «τα κατεξοχήν πνευματικά μου παιδιά, οι άμεσοι συνεργάτες μου και εκείνοι που παραλαμβάνουν τον οραματισμό του Επισκόπου και τον πραγματώνουν μέσα από την ιερατική τους διακονία. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Γνωρίζω πλέον τα τάλαντα, με τα οποία έχει προικίσει ο Θεός τον καθένα από αυτούς. Είναι προσοντούχοι, ταπεινοί και εργάζονται καθημερινά για την πνευματική προαγωγή του ευλογημένου λαού του Θεού».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ταλαντίου κ. Επιφάνιο για την συμμετοχή του στην πανήγυρη του Πολιούχου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, στον Ναό που διηκόνησε για δεκαεφτά χρόνια ως Προϊστάμενος και τον παρακάλεσε να εύχεται για την κατά Θεόν προκοπή και πρόοδο αυτής της Ενορίας και ολοκλήρου της Ιεράς Πόλεως.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στις εορτές του Αγίου Σπυρίδωνος, που εκφράζει τα αισθήματα αγάπης και φιλαδελφείας του προς αυτόν και μετέφερε την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου προς τον Επίσκοπο, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευλογημένο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε με έργα ευποιίας η Ιερά αυτή Πόλη και ολόκληρη η τοπική Εκκλησία της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας να προκόβει κατά Θεόν στους δρόμους που διδάσκει το Ιερό Ευαγγέλιο.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τίμησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως, την ευεργέτιδα του Νοσοκομείου και ολοκλήρου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, ερίτιμο κ. Αθηνά Παπαχρήστου.
Κατά την προσφώνησή του, τόνισε ότι η κυρία Παπαχρήστου «έλαβε μια τολμηρή και ασύγκριτης αγάπης απόφαση, να εκποιήσει ένα ακίνητο της προσωπικής της περιουσίας, με σκοπό να αγοράσει ένα ασθενοφόρο και να το διαθέσει στην υπηρεσία του Νοσοκομείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Θέλησε με την δωρεά της αυτή να μην νιώσει κανένας άλλος άνθρωπος την δοκιμασία που έζησαν αυτή και ο σύζυγός της. Για την πράξη της αυτή, την συνεχάρησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Κυβερνήσεως. Αισθανθήκαμε και εμείς την ανάγκη, σήμερα, κατά την διάρκεια αυτής της λαμπράς πανηγύρεως να της εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, αποδίδοντάς της, την ανώτατη τιμητική διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως και είμαι βέβαιος, ότι η πρωτοβουλία μας αυτή απηχεί και τα δικά σας συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό της.
Κυρία Αθηνά μάς κάνατε υπερήφανους και αφήνετε αιώνιο παράδειγμα και παρακαταθήκη ευεργέτου. Μακάρι και άλλοι να μιμηθούν το παράδειγμά σας και την γενναία σας απόφαση. Εμείς πάντοτε θα σας μνημονεύουμε με περισσή ευγνωμοσύνη, θα ενθυμούμαστε την μεγάλη προσφορά που κάνατε και την αγάπη που δείξατε για αυτήν την κοινωνία, της οποίας είστε επίλεκτο μέλος».

Ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος στους δρόμους του Μεσολογγίου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, των τριών Φιλαρμονικών του Μεσολογγίου, αντιπροσωπιών πολιτιστικών συλλόγων και σχολείων, των τοπικών αρχών και του πιστού λαού, ενώ στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε δέηση και αρτοκλασία.
Μιλώντας στους πιστούς ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερα, ο Άγιος Σπυρίδων μάς προτρέπει να κρατήσουμε όλοι την ενότητα μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα προνόμιά μας και να απαιτήσουμε την ξεχωριστή θέση που πρέπει να έχει αυτή η Ιερά Πόλη μέσα στον γεωγραφικό χάρτη της πατρίδος μας. Ενωμένοι μπορούμε να ακολουθήσουμε την πορεία της ανάπτυξης και της προόδου που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Σήμερα ο Άγιος Σπυρίδων ευλογεί τον Ιερό Κλήρο αυτής της πόλεως και μάς καλεί όλους τους κληρικούς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της δικής του απλότητος και θυσιαστικής προσφοράς. Ευλογεί την χορεία των Αρχόντων και τους προτρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τον λαό του Θεού, όπως εκείνος υπήρξε ο προστάτης των αδυνάτων και ο επιστηριγμός των πτωχών και των πενήτων. Ευλογεί την μαθητιώσα νεολαία και προτρέπει τα νέα παιδιά να παραμείνουν θεματοφύλακες της παράδοσης, των αξιών και των ιδανικών που οι ένδοξοι πρόγονοί μας, με την θυσία και τον αγώνα τους, κληροδότησαν σε όλους εμάς. Ευλογεί και αγιάζει όλους εσάς, τον περιούσιο λαό του Θεού και σάς υπόσχεται, ότι εκείνος θα προπορεύεται και θα σκεπάζει τη δική σας ζωή.

Με προστάτη τον Άγιο Σπυρίδωνα θα πορευθούμε στη ζωή μας, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ευλογημένη επέτειο των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου, που πλησιάζει. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πιο λαμπρή προετοιμασία της επετείου αυτής και ο Άγιος Σπυρίδων θα φωτίζει τη σκέψη και τις αποφάσεις μας για να σκορπίσουμε το φως της θυσίας της Ιεράς αυτής Πόλεως σε κάθε γωνιά της πατρίδος μας».

Στην Θεία Λειτουργία και την Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης και κ. Μίλτος Ζαμπάρας, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, εκπρόσωποι Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Αρχών και πλήθος πιστών.