katrakeio5

Ερώτηση στη Βουλή για το μουσείο Κατράκη στο Αιτωλικό

Ερώτηση Σταρακά στην κυβέρνηση για τον κίνδυνο κλεισίματος του Μουσείου «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό Μεσολογγίου.

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου αλλά και όλων των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό δεν πρόκειται να υπαχθεί στα κατ’ εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού. Τα παγκοσμίου εμβέλειας έργα της Αιτωλοακαρνάνας ζωγράφου και χαράκτριας Βάσως Κατράκη, κινδυνεύουν να μεταφερθούν αλλού και να χάσει ο τόπος έναν χώρο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Αντί να υπάρξει ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανάταξης του μουσείου για να διατηρηθεί αυτή η ανεκτίμητη, πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά μας και να παραμείνουν στο Αιτωλικό τα έργα της Βάσως Κατράκη, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει λουκέτο σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδας μας».

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον κίνδυνο, με αυτή την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος, να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τις δύο Υπουργούς ζήτησε απαντήσεις σε δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Θα αναθεωρήσετε την απόφαση με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη, δε συμπεριλαμβάνεται στα κατ’ εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ.;

2. Έχετε την πρόθεση να εφαρμόσετε ένα σχέδιο ομαλής και τακτικής χρηματοδότησης, θεσμικής ενίσχυσης του μουσείου και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να αναδειχθεί το οικουμενικό έργο της Βάσως Κατράκη και να παραμείνει σεβαστή η προσωπική της επιθυμία να είναι το μουσείο αυτό χώρος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού;»


Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, με αφορμή την πλήρη απαξίωση του Μουσείου Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην επίκαιρη ερώτηση του: «Το «Μουσείο Βάσως Κατράκη — Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» στο Αιτωλικό είναι το μοναδικό μουσείο με έργα αμιγώς χαρακτικά στην Ελλάδα. Η συλλογή περιλαμβάνει 400 περίπου έργα της Βάσως Κατράκη. Ακόμη, φιλοξενούνται το εργαστήριο, η βιβλιοθήκη, τα αρχεία της και πολλές φωτογραφίες. Δυστυχώς το Μουσείο Β. Κατράκη εγκαινιάστηκε μεν αλλά δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ σωστά δε».

Στην συνέχεια ο βουλευτής τονίζει: «Τα κλιματιστικά συστήματα δεν λειτούργησαν ποτέ, τα έργα είναι εκτεθειμένα σε υγρασία και τα συστήματα προστασίας και ασφάλειας δεν υπάρχουν. Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 έγινε προσπάθεια να ενταχθεί η ψηφιοποίηση των έργων του μουσείου και μάλιστα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και χρειαζόταν η ολοκλήρωση της ένταξης από τον Δήμο Μεσολογγίου η οποία δεν έγινε ποτέ και τελικά το έργο απεντάχθηκε!».

Το Μουσείο Β. Κατράκη είναι ένα κόσμημα για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη μέσα από συνεργασίες με τις Σχολές Καλών Τεχνών, με καλλιτεχνικούς φορείς καθώς και με επιμορφωτικά και παιδαγωγικά προγράμματα αλλά αυτή την στιγμή βρίσκεται χωρίς μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς κατάλληλες συνθήκες με τα έργα να καταστρέφονται και εντελώς παρατημένο με μόνη υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους της Βάσως Κατράκη.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτήθηκε η αρμόδια Υπουργός αν θα προχωρήσει άμεσα στην χρηματοδότηση για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο Μουσείο Βάσως Κατράκη Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής στο Αιτωλικό, στην πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, αν θα παραμείνει το Μουσείο ως Ν.Π.Δ.Δ για να μπορεί να συνεχίσει ομαλά την λειτουργία του και αν θα υπάρξει μέριμνα για να στελεχωθεί το ΔΣ του με ανθρώπους σχετικούς με τον πολιτισμό.