acheloos10

Tο ενδεχόμενο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου

Την ομόφωνη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροπής του Αχελώου εξέφρασε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποδεχόμενη την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε όλα τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αιτιολογούν την άρνηση όλων των τοπικών φορέων για τα υπό διαβούλευση σχέδια υδάτων, και πώς αυτά συνδέονται με επιχειρούμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου.

Ειδικότερα, στις σχετικές μελέτες γίνεται αναφορά για μερική εκτροπή του Αχελώου 250 εκ.κυβικών ανά έτος προς επαναπλημμυρισμό της λεκάνης του Πηνειού, κάτι το οποίο είναι άτοπο πλέον μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, δεν λαμβάνονται υπόψιν σχετιζόμενα σχέδια όπως αυτά των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, οι περιβαλλοντικές μελέτες βρίθουν ελλείψεων τεκμηριωμένων επιστημονικών στοιχείων και επίσης, αποδεικνύεται το μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος και για τις δύο περιοχές, Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Δημητρογιάννη και την επιχειρηματολογία του, τονίζοντας και αυτά με τη σειρά τους την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια μερικής ή ολικής εκτροπής του Αχελώου, και ιδίως όταν η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πολλές φορές κατά των έργων της εκτροπής.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία απασχόλησαν ακόμη ζητήματα ανάπτυξης και υποδομών, ήταν η τελευταία για την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023.


Στην καθυστερημένη 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) και Θεσσαλίας (EL08), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε την φαεινή ιδέα να επαναφέρει το έργο της μερικής εκτροπής του ποταμού Αχελώου

Επί σειρά ετών έγιναν προσπάθειες για έργα εκτροπής του Αχελώου αλλά όλα είχαν ακυρωθεί από το ΣΤΕ (έξι καταδικαστικές αποφάσεις). Το ΥΠΕΝ εξακολουθεί να επιμένει ενώ είχε διαγραφεί και από το ισχύον Σχέδιο Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 4681/Β/29-12-2017] και από τον κατάλογο του πρώτου Σχεδίου Διαχείρισης [υπ΄ αριθμ 908/2014 ΦΕΚ (2562/Β/2014)] το εν λόγω έργο.

Το συγκεκριμένο έργο είναι επιπλέον, σε αντίθεση με τη νέα Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα, όπου προβλέπεται η αποκατάσταση υγροτόπων και η άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να επιτευχθεί η κατάσταση ελεύθερης ροής σε μήκος τουλάχιστον 25000km, μέχρι το 2030.Για την κατασκευή του θα απαιτηθεί ακόμη ο κατακλυσμός κηρυγμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικού χώρου και της μοναδικής παραλίας του Αχελώου.

Η Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας έχει ήδη καταγγείλει την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων για να προβάλλει τα αιτήματα τους. Στο ίδιο κλίμα είναι και η επιστολή 4 περιβαλλοντικών οργανώσεων: της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Ελληνική Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της WWF Ελλάς.
Είναι γνωστή η εμμονή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ σε αντί-περιβαλλοντικές πολιτικές και μάλιστα χωρίς κανένα σχεδιασμό ή στοιχειώδη διαβούλευση αλλά αυτή την φορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού δεν διστάζουν για μικροπολιτικά οφέλη ή εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα να κατακρεουργούν το φυσικό περιβάλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει παράλληλα λύσεις και προοπτική στη διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση την οποία η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ΄ όψιν της.
Η αδιανόητη κίνηση του ΥΠΕΝ να επαναφέρει το θέμα της εκτροπής θα βρει απέναντι της όλη την τοπική κοινωνία, όλους τους περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς και τους προειδοποιούμε ότι δεν θα καταφέρουν ούτε αυτή την φορά να πετύχουν τα σχέδια τους.

Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Αναφορά στη Βουλή για τους κινδύνους από τη συνέχιση της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, μέσα από την 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητάει καθαρές απαντήσεις από την Κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα. Στην αναφορά της η Χριστίνα Σταρακά υπογραμμίζει την κάθετη αντίθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου για την επαναφορά της εκτροπής «και πάλι στο προσκήνιο με μεθοδεύσεις από το παρασκήνιο», χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά ούτε και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια αναφορά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει την κατηγορηματική απόρριψη κάθε σεναρίου εκτροπής του Αχελώου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογώντας το έργο ως περιβαλλοντικά και οικονομικά επιβαρυντικό, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία.


Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την εκ νέου επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία μέσα από την 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας, υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι :

-Οι εκ νέου κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την επανέναρξη των καταστροφικών έργων της εκτροπής του Αχελώου καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας, δεδομένου ότι αντιτίθενται στις έξι καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικράτειας, αλλά και σε πλήθος Κοινοτικών οδηγιών.

-Οι καταστροφικές ιδεοληψίες των υποστηρικτών της εκτροπής, όπου και αυτοί βρίσκονται, προσφέρουν κακές υπηρεσίες όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην Εθνική μας Οικονομία και την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Καλούμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες όπως εγκαταλείψουν όλες τους τις προσπάθειες προκειμένου να επαναφέρουν το εγχείρημα της εκτροπής κυριολεκτικά από τον παράθυρο.
Παράλληλα όμως εντείνουνε τις προσπάθειες μας και συμμετέχουμε στον κοινό αγώνα των ανθρώπων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και αυτών της λογικής, για να αποτρέψουμε για άλλη μια φορά τις νέες κυβερνητικές μεθοδεύσεις .