accountant1

Ψηφίσματα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττονται καίρια οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και ι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».
 Την στιγμή μάλιστα που μείζονα ζητήματα, όπως το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν, καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία του Κράτους να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
 Και βέβαια ούτε λόγος δεν αρθρώνεται για την αντιμετώπιση της νόμιμης φοροαποφυγής και της αισχροκέρδειας.

Το νέο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών που ουσιαστικά καθορίζει ένα οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα, εάν τελικά εφαρμοστεί θα αποτελέσει την ταφόπλακα για χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από την υπέρ δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.
 Αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών με άμεσο κίνδυνο την επιβολή καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος του.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ) ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αποτυχία εφαρμογής τους.
 Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό εκείνο που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει με τη στάση της η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ότι πλέον δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί.
 Μετά από όλα αυτά, αρνούμαστε να πληρώνουμε μονίμως την χρόνια αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία του Κράτους να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες στεκόμαστε ενάντια στις απαράδεκτες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ζητάμε την πλήρη απόσυρσή του και την έναρξη ευρύτατου διαλόγου για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.
Τέλος διεκδικούμε :
• Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
• Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της
• Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα
• Υποχρεωτικά δεκτή η αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών σε αιτούντες με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
• Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές
• Κατάργηση του νόμου περί Δέουσας Επιμέλειας
• Απλοποίηση του συστήματος MY DATA καθώς και κατάργηση της εφαρμογής των υπέρογκων προστίμων από 1/1/2024
Οι υπογράφοντες το ψήφισμα

Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας


Εμπορικός σύλλογος Ναυπάκτου


Σύλλογος κομμωτών


Σύλλογος υδραυλικών


Σύλλογος συνεργείων αυτοκινήτων


Σωματείο αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ


Επαγγελματική ένωση Ναυπακτίας


Εμπορικός σύλλογος Αντιρρίου


Οδοντιατρικός σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας


Δικηγορικός σύλλογος Μεσολογγίου


Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Β/Δ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος)


Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στην από 22-11-2023 συνεδρίασή της αποφασίζει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι αναχρονιστικό, άδικο και ανάλγητο και ζητάει την άμεση απόσυρσή του.
Καταγγέλλει τις αιτιάσεις του Υπουργείου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι εκ προοιμίου φοροφυγάδες και την ενεργοποίηση κοινωνικών αντανακλαστικών στις άλλες κοινωνικές – οικονομικές ομάδες.
Καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους με θέμα τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για όλους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας δεσμεύεται να εντείνει τη δράση του μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς φορείς και καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς σε συμμετοχή στις μελλοντικές κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.
Τέλος δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των κοινωνικών εταίρων.