agrinio5ogym

Διαβούλευση για τη Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Αγρινίου

Ο Δήμος Αγρινίου ολοκλήρωσε την α’ φάση του έργου επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με ξεκάθαρη βούληση για την ανάγκη συμμετοχής, μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης, στο σχηματισμό και υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος.

Η συμμετοχή των φορέων και των πολιτών στην εκδήλωση για τη διαβούλευση ανέδειξε το ενδιαφέρον όλων για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα συμβάλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Γι αυτό το λόγο ο Δήμος Αγρινίου δίνει παράταση συμμετοχής στη διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς μπορούν να συμμετέχουν με τρεις τρόπους:
• Μέσω της φόρμας υποβολής σχολίων στη σελίδα https://baa-agrinio.gr/,
• Με αποστολή μηνύματος στις σελίδες κοινωνικών δικτύων του έργου (Facebook και LinkedIn),
• Μέσω email στο baa.agrinio@gmail.com.

Το έργο επικαιροποίησης της Στρατηγικής ΒΑΑ χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-20» (Άξονας Προτεραιότητας «Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ», Κωδικός ΟΠΣ: 5201206).


Δήμος Αγρινίου:

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου η εκδήλωση διαβούλευσης για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) του Δήμου Αγρινίου παρουσία πολιτών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αφού επισήμανε ότι η Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα όπλα στη φαρέτρα της αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στους στόχους για τη νέα προγραμματική περίοδο:

«Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τον Δήμο Αγρινίου με ουσιαστικά έργα και όραμα. Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, από το 2014 μέχρι τώρα δηλαδή, καταφέραμε και εντάξαμε έργα, μόνο στη ΒΑΑ, που ξεπέρασαν σε προϋπολογισμό τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό. Έργα που δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά που όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες του Αγρινίου τα βλέπουν και τα χαίρονται καθημερινά.Δεν μένουμε όμως εδώ. Ο Δήμος μας εργάζεται επάνω στη νέα Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι και το 2030. Αυτή τη φορά ξεφεύγουμε από τα όρια της πόλης και απλωνόμαστε πια σε όλο το Δήμο. Το κάνουμε για τρεις λόγους:

• Η περιαστική περιοχή και οι κοινότητες του Δήμου είναι πυκνοκατοικημένες και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο μείγμα χρήσεων γης καθώς και από τα ιδιαίτερης ομορφιάς λιμναία συστήματα.

• Η περιαστική περιοχή και οι τοπικές κοινότητες του Δήμου είναι ιδανικές επιλογές για τη διαμόρφωση περιαστικών χώρων αναψυχής

• Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, θα δημιουργήσουμε συνθήκες ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουμε στη μείωση της ανεργίας στο Δήμο μας.

Είναι συνεπώς επόμενο και προαπαιτούμενο η περιοχή παρέμβασης της νέας προγραμματικής περιόδου να συμπεριλαμβάνει αυτές τις περιοχές.
Έχουμε ήδη κάνει μια πολύ σημαντική προετοιμασία και καταλήξαμε στα έργα που θα εντάξουμε στη νέα Στρατηγική ΒΑΑ. Η ομάδα του Δήμου μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή, αλλά και με όλους τους φορείς και πολίτες που συμμετείχαν στην α’ φάση της διαβούλευσης, καταλήξαμε σε έναν πρώτο κατάλογο έργων.

Και δεν μένουμε μόνο στη ΒΑΑ. Καταφέραμε, μετά από πολλή προσπάθεια και κόπο, το Αγρίνιο να συμμετέχει και στη Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που εκπονούν οι Δήμοι Ναυπακτίας, Ι.Π. Μεσολογγίου και Θέρμου. Έχουμε εξασφαλίσει επομένως ακόμα περισσότερα χρήματα για το Δήμο μας, για έργα που θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο τις κοινότητες του Αγρινίου.
Με τη Στρατηγική ΟΧΕ λοιπόν, αλλά και με τον έξυπνο σχεδιασμό της Στρατηγικής ΒΑΑ, κλείνουμε την ψαλίδα ανάμεσα στα χωριά και την πόλη του Αγρινίου και στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε σε χρήση έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους μας».

O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Θέλω ευθύς εξαρχής να τονίσω λοιπόν, ότι εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργά παρόντες ώστε να αναδείξει το Αγρίνιο τη δυναμική του και να γίνει ένας σύγχρονος και ανεπτυγμένος Δήμος – πρότυπο σε όλη τη χώρα. Αισθάνομαι πως τα χρόνια της αδιέξοδης μιζέριας, τα χρόνια της μεγάλης εγκατάλειψης, ήδη πέρασαν.

Μέσα από τη διαρκή συνεργασία που είχαμε τα τελευταία 4 χρόνια με τον Δήμο Αγρινίου και τους άλλους φορείς της περιοχής, πετύχαμε ήδη το Αγρίνιο να έχει μετατραπεί σε ένα ισχυρό αστικό κέντρο της περιφερειακής Ελλάδας και σε έναν δήμο που μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη.
Στα χρόνια που πέρασαν, νομίζω ότι αποδείξαμε πως εμείς θέλουμε να μιλάμε με πράξεις.

Ο υπερδιπλασιασμός πόρων για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Αγρινίου έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο να εκτελέσει πολλά και σημαντικά έργα, πολλά εκ των οποίων ήδη φαίνονται, όπως είναι για παράδειγμα η ανάπλαση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου, η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης, η ανάπλαση της οδού Χαριλάου Τρικούπη και η σύνδεση του εμπορικού κέντρου με το επιχειρηματικό κέντρο στην νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, η προμήθεια συστήματος κοινοχρήστων ηλεκτρικών ποδηλάτων κ.α

Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τις αστικές αναπλάσεις στο Αγρίνιο ήταν της τάξης των 20 εκ. ευρώ και εμείς, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, αυτό το ποσό το πήγαμε πάνω από τα 50 εκατ. Δηλαδή, 2,5 φορές πάνω. Και το κάναμε, αφενός γιατί ξέραμε πόσο μεγάλη ανάγκη είχε το Αγρίνιο από έργα ανάπλασης και αφετέρου – και κυριότερο – γιατί το άξιζε!
Χάρη σε αυτή την αύξηση, είδαμε και βλέπουμε διάφορα έργα, όπως μεταξύ άλλων, η λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στην νοτιοανατολική είσοδο Αγρίνιου, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση υποδομών συλλογής αστικών λυμάτων περιοχής Αγίας Βαρβάρας, η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης, άλλες αναπλάσεις και βελτιώσεις οδών κ.α

Επίσης ξεκινήσαμε την μελέτη για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου για την οποία δαπανήσαμε 5 εκ. ευρώ και θα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που θα κατασκευαστούν στο Αγρίνιο, αλλά και συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, λοιπόν η προτροπή των προηγούμενων χρόνων για την υλοποίηση στρατηγικών ΒΑΑ μετατρέπεται σε ανάγκη”.

Στο όραμα, τους στόχους και τους άξονες προτεραιότητας της νέας Στρατηγικής αναφέρθηκε ο Β. Κασιώλας, Σύμβουλος Περιφ. Ανάπτυξης, DataConsultants, στη σημασία των Στρατηγικών ΒΑΑ ο Γ. Κατηφόρης, Στέλεχος Μονάδας Α’, ΕΥΔ ΕΠ «Δυτική Ελλάδα» ενώ στα έργα που εισηγείται ο Δήμος Αγρινίου αναφέρθηκε αναλυτικά η Γεωργία Ροντήρη, Προϊστ. Τμήματος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου.


Δημοτική παράταξη ‘Αγρίνιο, πάμε ψηλά’:

Την ανάγκη εφαρμογής στην πράξη μιας ολιστικής αναπτυξιακής πολιτικής, με τοποκεντρική προσέγγιση και έμφαση στις υποβαθμισμένες συνοικίες και στις προοπτικές που διαθέτει ο Δήμος Αγρινίου, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα του Συνδυασμού που κατατέθηκε προεκλογικά, υπερτόνισε ο επικεφαλής της Παράταξης «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» Κώστας Πιστιόλας, αναφερόμενος στην εκδήλωση διαβούλευσης για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου.

«Το “αστικό κεκτημένο” επιβάλει την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην εύρεση λύσεων για τις τοπικές προκλήσεις και όχι την προσχηματική διαβούλευση», σχολίασε αρχικά ο κ. Πιστιόλας, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα η τοπική κοινωνία για μια ακόμη φορά βρίσκεται μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις, που ακόμη κι αυτές προσχηματικό χαρακτήρα έχουν, καθώς η ΣΒΑΑ αποτελεί ένα ακόμη διακοσμητικό κείμενο, που για τυπικούς λόγους κατατέθηκε».

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Παράταξης «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά», ανέφερε:
«Το μεγάλο ζητούμενο, αυτό στο οποίο η παρούσα Δημοτική Αρχή αδυνατεί να δώσει πειστική απάντηση, έχει να κάνει με το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη.
Είχε, άλλωστε, σχεδόν μια δεκαετία στη διάθεσή της για να υλοποιήσει μέρος απ’ τα όσα ωραία παρουσιάστηκαν σήμερα, τα οποία και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως έκθεση ιδεών.
Υπάρχει, εξάλλου, το προηγούμενο σχέδιο ΒΑΑ, στο οποίο αν ανατρέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι πλήθος δράσεων είτε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, είτε εφαρμόστηκαν με τρόπο που δεν προέβλεπε εκείνη η μελέτη.
Γι’ αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να τεθούν κριτήρια και στόχοι μετρήσιμοι, τόσο οικονομικά, ως προς την εισροή πόρων στο Δήμο, όσο και κοινωνικά, κάτι που είναι ίσως το πλέον σημαντικό, καθώς μεγάλα τμήματα της πόλης και σαφώς των Δημοτικών Διαμερισμάτων, βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη.

Πριν μιλήσουμε για το νέο ΒΑΑ, συνεπώς, θα έπρεπε να «μετρήσουμε» το αποτέλεσμα του προηγουμένου!».
Ειδικότερα, ο κ. Πιστιόλας τονίζει την ανάγκη για:
1. Ουσιαστική διαβούλευση, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια προς τους πολίτες)
2. Ενεργοποίηση και έμπρακτη συμμετοχή των Τοπικών Συμβουλίων
3. Καθιέρωση ανοιχτών τοπικών δημοψηφισμάτων, τουλάχιστον για τα μεγάλα θέματα του τόπου.
4. Αναπτυξιακή σύμπραξη με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους.

«Η απουσία των παραπάνω εκτός του ότι φανερώνει έλλειμμα τοπικής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει τον τυπικό χαρακτήρα της σημερινής διαδικασίας και συνολικά του ΣΒΑΑ που παρουσιάστηκε, διότι απλά… έπρεπε να παρουσιαστεί!».

Και καταλήγει στη σχετική του δήλωση ο κ. Πιστιόλας υπογραμμίζοντας τα εξής: «Προσχηματική διαβούλευση για μια αόρατη Αστική Ανάπτυξη. Μια μελέτη ευθυγραμμισμένη με την ταυτότητα της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή χωρίς στρατηγικό όραμα, χωρίς προοπτική και χωρίς λύσεις.
Είναι σαφές ότι στη δική μας φιλοσοφία οι γενικότητες και οι αφηρημένες έννοιες δεν έχουν θέση. Η παράταξη ‘’Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά’’ έρχεται για να κάνει ακριβώς το αντίθετο: Για να δώσει λύσεις στα άμεσα και υπαρκτά προβλήματα, για να δώσει προοπτική για το αύριο τη πόλης και των Δημοτικών μας Διαμερισμάτων».