strike4

Αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ιατρικός σύλλογος Αγρινίου:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συστρατεύεται με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και συμμετέχει στην Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί στις 22ης Νοεμβρίου 2023 ενάντια στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο και προτρέπει όλους του ιατρούς μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των φορέων της πόλης.


ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας:

Την Δευτέρα 20/11/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κτίριο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας των επαγγελματικών φορέων του Ν. Αιτωλοακαρνανίας με αντικείμενο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Κατόπιν ανάλυσης των άρθρων του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαβούλευση από τον πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας και τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, αποφασίστηκε ότι το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του δεν γίνεται αποδεκτό, καλούν τους συναδέλφους τους σε αποχή από τις δραστηριότητές τους την Τετάρτη 22/11/2023 και την συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 της ίδιας μέρας στον πεζόδρομο της Ι. Σταϊκου στο Αγρίνιο.
Τέλος αποφασίστηκε να συντονίσουν την περαιτέρω δράση τους, για την επίτευξη των αιτημάτων τους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ο Πρόεδρος Λίνος Μπλέτσας και το μέλος της Δ.Ε. Νάτης Χρήστος, από τον Ένωση Λογιστών – Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας ο Πρόεδρος Προβίδας Τάσος, η Αντιπρόεδρος Καμμένου Φρένια , ο Γενικός Γραμματέας Ρηγογιάννης Θανάσης και ο ταμίας Κωνσταντινίδης Ορέστης, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου η Αντιπρόεδρος κα Παπαχρήστου Βάσω, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου ο Γενικός Γραμματέας Ζήσης Θανάσης, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλόπουλος Δημήτριος και ο Γενικός Γραμματέας Γιαννόπουλος Κώστας, από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδας ο Πρόεδρος Κρέστης Δημήτριος, η Γενική Γραμματέας Μπαρδάκη Αλεξάνδρα και το μέλος Τσακαρδάνος Κώστας, από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας ο Πρόεδρος Νικολέτας Βασίλειος, ο ταμίας Σιαπλαούρας Δημήτριος και το μέλος Στυλίδης Ευστάθιος, από τον Σύλλογο Κομμωτών η Πρόεδρος Σωτηροπούλου Μαρία από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου ο Πρόεδρος κ. Ναστούλης Κώστας.


Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας:

Αποφασίζουμε την συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της 22ας Νοεμβρίου, προκειμένου να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας την άμεση απόσυρση του και διεκδικώντας τη συμμετοχή των φορέων σε ένα ουσιαστικό διάλογο με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους.

ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΜΕ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΑΠΟΧΗ από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή
την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Καλούμε τα Μέλη μας και όλους τους συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου στις 09:30 π.μ. όπου θα κατατεθεί και ψήφισμα της Ένωσης μας.
Ακολούθως θα παραστούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Ι. Σταΐκου ώρα 10:00 π.μ.


Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου:

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου καλεί τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους την προσεχή Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου από τις 12:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων κατά του νέου φορολογικού σχεδίου νόμου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Επιπλέον, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συλλόγου θα συμμετάσχει σε πορεία με την ΕΣΕΕ στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, η οποία θα καταλήξει με την επίδοση ψηφίσματος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τέλος αποφασίστηκε να σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας σε όλους τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας με τα αιτήματα των δευτεροβάθμιων και του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων και επιχειρηματιών της χώρας.

Για το μικρομεσαίο εμπόριο η υπερφορολόγηση που εισάγεται θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους περισσότερους από εμάς στην ανέχεια, στις οφειλές και τελικά στο κλείσιμο.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις εκφράζουμε την αγωνία για το μέλλον μας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουμε προς κάθε υπεύθυνο τη δυσαρέσκειά μας για την εξωπραγματική και άδικη φορολογική αντιμετώπισή μας, που θα έχει καταλυτικά αποτελέσματα στη δύσκολη, πλέον, καθημερινότητά μας και στην αγωνιώδη προσπάθειά μας να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά.

Αρνούμαστε να πληρώνουμε μονίμως την χρόνια αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία του Κράτους να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες και απαιτούμε να αφήσει ήσυχο ένα κλάδο που εδώ και χρόνια λειτουργεί με ανοιχτές πόρτες, έχοντας πλήρως υιοθετήσει τα POS, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την ένταξη στο MyData.

Στεκόμαστε ενάντια στις απαράδεκτες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ζητάμε την πλήρη απόσυρσή του και την έναρξη ευρύτατου διαλόγου για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Διεκδικούμε επίσης:
Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της
Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα
Υποχρεωτικά δεκτή η αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών σε αιτούντες με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές


Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου:

Η ατζέντα της ΝΔ για το φορολογικό σκόπιμα έμεινε κρυφή προεκλογικά.
Μόλις εξασφαλίστηκε η νίκη και στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, άνοιξαν τα χαρτιά για το φορολογικό.
Χαρτιά που δείχνουν ακόμα και σε όσους εθελοτυφλούν το αδίστακτο πρόσωπο και τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μια πολιτική που:
– καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό
– επιβάλλει κεφαλικό φόρο σε δεκάδες χιλιάδες ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
– στιγματίζει κλάδους ολόκληρους ως φοροφυγάδες

Μια πολιτική που θα επιφέρει:
– μεγαλύτερη αύξηση του ιδιωτικού χρέους
– μπαράζ λουκέτων σε καταστήματα και επιχειρήσεις
– αύξηση της ανεργίας
– αύξηση της παραοικονομίας και της μαύρης εργασίας
– αύξηση της εργασιακής μετανάστευσης
– μείωση των εισπρακτέων ασφαλιστικών εισφορών
– φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων
– περισσότερους πλειστηριασμούς
– περισσότερες αυτοκτονίες.

Μια ατζέντα που έχει κάνει ακόμα και τους “μουγκούς” να μιλήσουν και να σκέφτονται μορφές αντίδρασης.

Μέσα σε πολλά σωστά που γράφονται, δημοσιοποιούνται και ακούγονται, υπάρχουν κάποιες θέσεις που θέλουν προσοχή όπως:

• Η θέση ό τι φοροδιαφεύγουν “άνεργοι”, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι που εξασκούν επάγγελμα χωρίς έναρξη και δημιουργούν περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού είναι επικίνδυνη και ρίχνει νερό στο μύλο του κοινωνικού αλληλοσπαραγμού που επιδιώκει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Εμείς θα ρωτήσουμε πρώτα τι συνέπειες έχει στην αγορά και το περιβάλλον υγειούς ανταγωνισμού, μια Α.Ε. που της επιτρέπουν να κηρύττει πτώχευση και να αφήνει χρέη εκατομμυρίων σε τράπεζες και δημόσιο.
• Η άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση αγνοεί παραμέτρους, κάνει λάθη και χρησιμοποιεί εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που δεν αποδίδουν όπως πρέπει. Γιατί; Γιατί αυτή η άποψη δίνει άλλοθι στον ένοχο.

Και η ΝΔ θα είναι ενοχή 100% για την ψήφιση ενός τέτοιου φορολογικού τερατουργήματος και των κοινωνικών συνεπειών που αυτό θα επιφέρει.
Είναι μια κυβέρνηση απόλυτα συνεπής και ταγμένη στο πλευρό των πολυεθνικών και των ολιγοπωλίων, υπηρέτης των συμφερόντων και των υπερκερδών τους
Είναι αυτή που θα δώσει τη χαριστική βολή σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες για να πετύχει τους στόχους της.
Ο ΕΣΑ στα πρόθυρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν μένει μόνο στον πόλεμο των ανακοινώσεων και στοχεύει σε δράσεις προκειμένου να αποσυρθεί άμεσα το φορολογικό νομοσχέδιο.
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών, επιδιώκει και επιζητά συνάντηση όλων των φορέων που πλήττονται από το νομοσχέδιο και οργανώνει Απεργία την Τετάρτη 22-11-2023.


Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας:

Εν όψει της διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει ότι πάγια θέση της είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.
Έχει τεράστια διαφορά όμως η προσπάθεια πάταξης των δυο αυτών αντικοινωνικών συμπεριφορών από το να τοποθετούνται συλλήβδην οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες στην «προκρούστεια κλίνη».
Θα επανέλθουμε μετά την ενδελεχή μελέτη του σχετικού νομοσχεδίου που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.


Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου:

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Πασιόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Αριστόβουλος Τριβλής συναντήθηκαν την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Μεσολογγίου κ. Βασίλη Αυδή, επιδίδοντάς του από κοινού ψήφισμα για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Αναλυτικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Δικηγορικού Συλλόγου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποφάσισαν:

1. Να συνυπογράψουν το παρακάτω κείμενο:

Στο όνομα της δήθεν πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής ‘’δικαιοσύνης’’, η κυβέρνηση επιχειρεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες συναδέλφους, φορτώνοντάς τους με νέα, δυσβάσταχτα χρέη που θα τους εξωθήσουν στην ανεργία και βάζοντας παράλληλα ταφόπλακα στην αγορά με την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων.

Αντιλαμβανόμενοι την αγανάκτηση και την αναταραχή που έχει προκληθεί σε όλους τους συναδέλφους ανά τη χώρα, διεκδικούμε:

• Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.
• Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Την άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της.
• Τη θέσπιση υψηλού αφορολόγητου ορίου από κοινού αποδεκτό για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα.
• Την κατάργηση Φ.Π.Α. για τους δικηγόρους.

2. Να επιδώσουν το παρόν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Μεσολογγίου.

3. Να δημοσιεύσουν το παρόν σε τοπικές εφημερίδες.


Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου:

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου καλεί τις διοικήσεις των σωματείων ελεύθερων επαγγελματιών και λοιπών εργοδοτικών φορέων της περιοχής μας σε συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης, 8 Νοεμβρίου μέσω της επίδοσης από κοινού ψηφίσματος στη ΔΟΥ Μεσολογγίου, ζητώντας την απόσυρση του απαράδεκτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στο όνομα της δήθεν πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής «δικαιοσύνης», η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο να δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, επιβάλλοντας νέα φορολογικά χαράτσια που θα οδηγήσουν σε απανωτά λουκέτα.

Αντιλαμβανόμενοι την αγανάκτηση και την αναταραχή που έχει προκληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους ανά τη χώρα, διεκδικούμε:

Την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Την άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της.
Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα.

Αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δείξει με το δάχτυλο τους συναδέλφους, κατηγορώντας τους για φοροκλέφτες, να την πληροφορήσουμε για μια σειρά από ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχει θεσπίσει η ίδια, όπως είναι η απευθείας διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και οι συστηματικοί, φυσικοί έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ σε μηνιαία βάση.

Άρα το κράτος ας αναζητήσει καλύτερα τον «φταίχτη» όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά στις πολυεθνικές και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν ειδικά φορολογικά καθεστώτα και μένουν διαχρονικά στο απυρόβλητο.


Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου:

Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για ασυνέπεια και λάθη στο νέο της νομοσχέδιο για το φορολογικό;
Ποιος μπορεί να ασκήσει κριτική και αντιπολίτευση;
-Η ΕΣΕΕ; Οι Ομοσπονδίες; Οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Σωματεία ανά την Ελλάδα με τις χειραγωγημένες πλειοψηφίες τους; Αυτοί που αντί να παλεύουν να ανατρέψουν την πολιτική που θέλει το μικρομάγαζο εκτός αγοράς, επιλέγουν κατά καιρούς να στέλνουν δήθεν επικριτικές επιστολές σε Υπουργούς, για αβλεψίες και παραλείψεις;
-Οι πολυεθνικές και οι μεγαλοαλυσίδες που τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούνται με κυβερνητικές εντολές;
-Οι Καναλάρχες που παίρνουν κρατική ενίσχυση εκατομμυρίων ακόμα και για τον πόλεμο στην Ουκρανία!!!!!!!;;;;
-Οι τράπεζες; Αυτές που έχουν χάσει πια το μέτρημα από τις πόσες φορές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσια χρήματα;
– Τα FUNDS που περιμένουν σαν τα κοράκια πότε θα ψοφήσει ο εμποράκος για να του πάρουν το μαγαζί και το σπίτι;
-Το καρτέλ των εμπόρων ενέργειας που αισχροκερδεί τόσους μήνες εις βάρος του λαού με κρατικές ευλογίες;
– Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που την ίδια ατζέντα έχουν και το απέδειξαν στην πράξη όσο κυβερνούσαν;
Κανείς από αυτούς δε θα το πράξει και για αυτό μοιάζει πιο επιβεβλημένη από ποτέ η ανάγκη να αναγεννηθεί το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ πια συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις στάχτες του.

Μικροέμποροι και Αυτοαπασχολούμενοι να ενεργοποιηθούν κόντρα στη ματαιοδοξία του ΄΄τίποτα δεν αλλάζει΄΄, να αγωνιστούν και να αντισταθούν συντεταγμένα απέναντι στη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που θέλει την οικονομική και βιολογική τους εξόντωση.
Συνδικαλιστές που σε αυτή τη διαδρομή μπορούν να βρουν συμμάχους και συνοδοιπόρους και από άλλους κλάδους.
Συνδικαλιστές που δεν θα δίνουν άλλοθι σε Πολιτικούς ότι δήθεν δε βλέπουν και δεν ξέρουν τι ψηφίζουν.
Συνδικαλιστές που πριν σχολιάσουν τη δική τους φοροληστεία και οικονομική αφαίμαξη δε θα διστάζουν να εγείρουν ερωτήματα και να αναζητούν απαντήσεις.

Θα απαιτούν να μάθουν:
– Πόσα λεφτά χρωστάει η ΝΔ στις τράπεζες, με τι εχέγγυα δανείζεται και πότε θα τα αποπληρώσει;
-Σε τι ύψος φτάνουν τα δάνεια πολλών σημερινών Βουλευτών και Υπουργών στις τράπεζες;
– Πόσα χρήματα έχει πάρει η ΝΔ ως κρατικές επιχορηγήσεις για να στηρίξει την πολιτική της καμπάνια;
– Γιατί προεκλογικά απέκρυψε την ατζέντα της για την επόμενη μέρα του αυτοαπασχολούμενου; Ενώ ταυτόχρονα έκανε μαζί με τα κανάλια σημαία τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για το τι μας περιμένει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως φοβήθηκε τις συνέπειες που θα είχε στο εκλογικό αποτέλεσμα;
-Τι χρήματα έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης και τι ρόλο παίζουν στη χειραγώγηση συνειδήσεων και απόψεων;
- Ποιος νομοθέτησε κλειστά εμπορικά καταστήματα εν μέσω πανδημίας και γιατί, ενώ super market και ηλεκτρονικά καταστήματα πουλούσαν κανονικά; Πως επηρεάστηκε η καταναλωτική συνείδηση και πως άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες με μια τέτοια στρέβλωση;
– Τι είναι τελικά αθέμιτος ανταγωνισμός και ποιοι τον επιβάλλουν;
– Τι συνέπειες έχει στο πορτοφόλι του καταναλωτή ο αφανισμός του μικρομάγαζου και ο έλεγχος της αγοράς από τους λίγους;
– Τι γίνεται στα είδη πρώτης ανάγκης με την εξωφρενική ακρίβεια και ποιοι θησαυρίζουν;
– Πως γίνεται κάποιοι μεγαλοεπενδυτές να δανείζονται από το ταμείο ανάκαμψης με επιτόκιο κάτω του 1% ενώ ο μικροέμπορος, εάν και εφόσον δε βρει την πόρτα της τράπεζας κλειστή, θα δανειστεί με τοκογλυφικό επιτόκιο 8-9-10%;
– Η αναγκαστική χρήση των POS στα μαγαζιά μας πόσο ακριβώς φουσκώνει τα ταμεία των τραπεζών;
– Οι τράπεζες τελικά έχουν κάποια χρησιμότητα και ποιους υπηρετούν;
– Ποιος έσπασε αυγά (δήλωση Κυβερνητικού Στελέχους) με την ιδιωτικοποίηση στο ρεύμα και τι τιμές χρεώνεται πλέον η κιλοβατώρα;
-Ποιος ο ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων;
– Τι είναι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και τι συνέπειες έχει για τα μαγαζιά μας;
– Πόσο αποδυναμώνεται στην πραγματικότητα η θέση του καθενός, όταν με υστερόβουλα κίνητρα ενισχύεται ο ατομικισμός έναντι της συλλογικότητας;
– Πόσα κανόνια μεγάλων ΑΕ έχουν σκάσει χωρίς τα στελέχη τους να έχουν συνέπειες; Πόσα Golden Boys έχουν μείνει στο απυρόβλητο ενώ έχουν πιαστεί με το κουτάλι στο μέλι δημόσιου χρήματος;
-Αυτοί οι στρατηγικοί επενδυτές και πάμπλουτοι με τα εκατομμύρια τους πόσο συνεισφέρουν τελικά στα κρατικά ταμεία;
– Ποιος ο ρόλος των offshore;
– Πόσα χρήματα χρωστάνε μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι σε σχέση με το σύνολο των μικρών οικογενειακών ή αυτοαπασχολούμενων επιχειρήσεων;
– Ποιοι αρνούνται προτάσεις ώστε να γίνουν ονομαστικές οι μετοχές και για ποιο λόγο;
Ας απαντηθεί τέλος πάντων:
– Ποιοι είναι τελικά οι μπαταχτσήδες;

Συνάδελφε κάποιοι σου σκάβουν το λάκκο, κάποιοι σε σπρώχνουν και κάποιοι σου βάζουν τρικλοποδιά να πέσεις μέσα.
Αναγνώρισέ τους, οργανώσου και αντέδρασε.

Ο ΕΣΑ απαιτεί να αποσυρθεί εδώ και τώρα το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το φορολογικό και ταυτόχρονα διεκδικεί και απαιτεί:
• Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί η Κυβέρνηση, και όχι από το έτος 2025 που τάζει σήμερα.
• Κατάργηση των προμηθειών των τραπεζών στις τραπεζικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές.
• Επαναφορά του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
• Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου στις 12000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος,
• Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.


Της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς το Υπουργείο Οικονομικών

Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν νομοθετήσει και εφαρμόσει πάρα πολλούς νέους μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής – σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις – όπως είναι τα myDATA, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, το risk analysis, η διασύνδεση ταμειακών με τα POS, κλπ..
Μήπως όμως τελικά όλα αυτά τα σύγχρονα εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν αποδίδουν;
Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο άλλο λόγο που επιστρέφουμε σε πρακτικές που εφαρμόζονταν προ τριάντα ετών.

Σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημερώνει ότι αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ελεύθερου επαγγελματία τον υπεύθυνο για την φοροδιαφυγή στην χώρα και θέλει να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο υπολογισμού του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, για να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Οικονομικών το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι επαγγελματίες; Σας παρουσιάζουμε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών που σίγουρα έχετε συναντήσει και που σήμερα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πρώτη κατηγορία, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες μεγάλης ηλικίας, κοντά στην συνταξιοδότηση, οι οποίοι διατηρούν την επιχείρηση τους με μόνο σκοπό να συμπληρώσουν τα ένσημά τους για να βγουν στην σύνταξη. Για τον ίδιο λόγο αρκετές γυναίκες διατηρούν επάγγελμα χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο δραστηριότητας.

Δεύτερη κατηγορία, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν μικρό τζίρο και αναλογικά μικρά κέρδη, μήπως στο υπουργείο πιστεύουν ότι οι νέοι έχουν έτοιμες δουλειές που τους περιμένουν, όχι κύριοι οι νέοι προσπαθούν να σταθούν σε μια αγορά που είναι πολύ ανταγωνιστική και δυστυχώς καθόλου φιλική για τους νέους. Επίσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μία στις δύο νέες επιχειρήσεις – που κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι ατομικές – κλείνουν έως τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας τους, αυτό σημαίνει ότι είναι ζημιογόνες πριν κλείσουν. Επίσης παραβλέπετε ότι οι νέες επιχειρήσεις έχουν μεγάλες αποσβέσεις λόγω δαπανών πρώτης εγκατάστασης με αποτέλεσμα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους να παρουσιάζουν μικρή κερδοφορία.

Τρίτη κατηγορία, από το 2010 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές ατομικές, σε όλους τους κλάδους δοκιμάζονται με τα μνημόνια, με την υγειονομική κρίση, με την ενεργειακή κρίση, είναι θαύμα ότι οι μισές από αυτές είναι ακόμη ανοιχτές. Χρωστούν στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους προμηθευτές τους, ρυθμίζουν ξανά και ξανά τις οφειλές τους και όλα αυτά όχι επειδή τα κέρδη τους τα στέλνουν σε φορολογικούς παραδείσους και σε offshore εταιρείες, αλλά γιατί δεν φτάνουν για να ζήσουν την οικογένεια τους.

Τέταρτη κατηγορία, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν παράλληλη απασχόληση και συγκεκριμένα εργάζονται ως υπάλληλοι, οπότε συμπληρώνουν το εισόδημα τους και δεν επιδιώκουν από την άσκηση του επαγγέλματος μεγάλο έσοδο αλλά το έχουν ως συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.

Πέμπτη κατηγορία, υπάρχουν ακόμη οι ατομικές επιχειρήσεις που ακμάζουν και τα κέρδη τους ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ, τότε όμως οι επιχειρηματίες άμεσα δημιουργούν εταιρείες διότι τα φορολογικά πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από ένα ύψος κερδών και πάνω, οπότε οι κερδοφόρες επιχειρήσεις βγαίνουν από την κατηγορία των ατομικών.

Οι στατιστικές μελέτες λοιπόν εμφανίζουν χαμηλή κερδοφορία με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι υποκρύπτεται φοροδιαφυγή, ενώ όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και υπάρχει μια στρέβλωση στα στοιχεία την οποία ή δεν την έχετε εντοπίσει ή δεν θέλετε να την αναγνωρίσετε για άλλους λόγους.
Πότε πραγματικά στο Υπουργείο Οικονομικών ασχοληθήκατε με την φοροδιαφυγή που προέρχεται από τους «ανέργους» , τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που εξασκούν επάγγελμα χωρίς έναρξη; Οι οποίοι δημιουργούν ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού για τις νόμιμες επιχειρήσεις. Πως μια μικρή επιχείρηση θα ανταγωνιστεί κάποιον που δεν αποδίδει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ; Τι έχετε κάνει για αυτού του είδους την φοροδιαφυγή; Τα σύγχρονα μέτρα που νομοθετείται και εφαρμόζεται έχουν στόχευση στην παραοικονομία ή έχετε το εύκολο θύμα των επαγγελματία που δεν μπορεί να αντιδράσει και να κρυφτεί;
Τα παραδείγματα που αναφέρεται για τις ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα συστήματα κατ’ αποκοπή φορολόγησης ίσως θα πρέπει να τα μελετήσετε πρώτα πριν τα αναφέρετε ως παραδείγματα. Στην Γαλλία, στην Ιταλία και στο Βέλγιο τα συστήματα που εφαρμόζονται δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτό που προτίθεστε να εφαρμόσετε εδώ.
Εάν πραγματικά στο Υπουργείο πιστεύετε (κατά δήλωση του Υφυπουργού) ότι πρέπει η προσωπική εργασία του αυτοαπασχολούμενου να εμφανίζεται ως ελάχιστη αμοιβή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε το αφορολόγητο όπως και στην μισθωτή εργασία. Η αμοιβή αυτή να καταχωρείται στις δαπάνες της ατομικής επιχείρησης και να αφαιρείται από το καθαρό κέρδος. Δεν νοείται αμοιβή για εργασία να φορολογείται ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει σήμερα να σταματήσετε όποια σκέψη κάνετε για κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει υποχρεωτικό εισοδηματικό κατώφλι για τις ατομικές επιχειρήσεις.
Εάν υπάρχουν ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοί που φοροδιαφεύγουν στόχος σας θα πρέπει να είναι με όλα τα σύγχρονα εργαλεία που έχετε νομοθετήσει και θέλετε να εφαρμόσετε – για τα οποία ήδη εμείς οι επαγγελματίες έχουμε επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος για την εφαρμογή τους – να βρείτε τους παραβάτες και όχι να επιλέγετε την κατάφορα άδικη λύση της οριζόντιας εφαρμογής μέτρων που ως κυβέρνηση έχετε στο πρόσφατο παρελθόν αποκηρύξει.