road11

Η οδική πρόσβαση σε Αμβρακιά και Αργυρό Πηγάδι

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, για την επίλυση του προβλήματος πρόσβασης αλλά και την δημιουργία τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος στην περιοχή του Δήμου Θερμού.

Ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας ορεινός δήμος με πάνω από 8.000 κατοίκους και πολλά χωριά. Δύο από αυτά τα χωριά η Αμβρακιά και το Αργυρό Πηγάδι είναι χωριά που μέχρι και σήμερα η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μόνο μέσω χωματόδρομου. Η διαδρομή Μελίγκοβα – Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι είναι μήκους 13 χιλιομέτρων. Το 2021 δεσμεύθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα ποσό για ένα τμήμα της εν λόγω διαδρομής αλλά ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο σχεδόν τρία χρόνια μετά!

Μέχρι πρόσφατα ο δήμος Αγράφων αντιμετώπιζε τα ίδια οδικά προβλήματα αφού ήταν ένας δήμος με μεγάλες ανάγκες αλλά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και εξακολουθούσε τον 21ο αιώνα να βρίσκεται χωρίς στοιχειώδης έργα υποδομής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δήμο Θέρμου. Δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές που να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η κατασκευή οδικού δικτύου είναι ουσιώδης έργο και είναι βασικό για την πρόσβαση των κατοίκων σε δομές υγείας, παιδείας και δημόσιων υπηρεσιών.

Η υφιστάμενη κατάσταση έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα μετεγκατάστασης των κατοίκων του Θέρμου σε άλλες περιοχές όπως δείχνουν και τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής που έδειξε μείωση πάνω από 30% στον ντόπιο πληθυσμό.Το να υπάρξει κρατική μέριμνα για να διατηρηθεί η ελληνική επαρχία ζωντανή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Οι πολίτες της πρωτεύουσας με τους πολίτες της επαρχίας κυρίως των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών όπως φαίνεται δεν είναι ίσοι. Η περιοχή του Θέρμου είναι μια περιοχή που χρειάζεται ένα ειδικό τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει αρχικά την κατασκευή του οδικού δικτύου αλλά θα προσπαθήσει να στηρίξει την γενικότερη ανάπτυξη των ορεινών κυρίως περιοχών της περιοχής ούτως ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στα μεγάλα κέντρα αλλά να μπορούν και επισκέπτες και τουρίστες να επισκεφθούν τα χωριά αυτά και να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξης τους. Για όλα αυτά χρειάζεται σχεδιασμός, διαβούλευση με τον Δήμο Θέρμου και τις τοπικές κοινωνίες και γενναία χρηματοδότηση.
Ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί αν θα προχωρήσουν άμεσα στην χρηματοδότηση και κατασκευή του οδικού δικτύου Μελίγκοβα-Αμβρακιά-Αργυρό και στην δημιουργία ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος στήριξης του Δήμου Θέρμου.


Ανταποκρινόμενη άμεσα σε υπόμνημα που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό με κοινοποίηση σε όλους τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας ο σύλλογος των απανταχού Αμβρακιωτών Τριχωνίδας μαζί με τον σύνδεσμο των απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό υποδομών ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα οδικής πρόσβασης στα ορεινά χωριά του δήμου Θέρμου που κινδυνεύουν από ολοκληρωτική ερημοποίηση.

Σε σχετική της δήλωση η Χριστίνα Σταρακά σημειώνει τα εξής:

«Ήρθε στα χέρια μου το αξιοπρεπέστατο και εμπεριστατωμένο υπόμνημα που απέστειλαν στον πρωθυπουργό ο σύλλογος των απανταχού Αμβρακιωτών Τριχωνίδας μαζί με τον σύνδεσμο των απανταχού Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας. Εκφράζουν την ειλικρινή και έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο ερημοποίησης των χωριών τους, Αμβρακιά και Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης πρόσβασης σε αυτά εξαιτίας του δρόμου, ο οποίος σε μεγάλο μέρος είναι ακόμα χωματόδρομος.

Κατέθεσα αμέσως σχετική αναφορά προς τον υπουργό υποδομών και μεταφορών, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί επαρκής απάντηση στις ανησυχίες.

Δεν θα το αφήσουμε το ζήτημα μέχρι να υπάρξει λύση. Είμαι και είμαστε εδώ ως ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστούμε κάθε δίκαιο αίτημα που υπηρετεί τον πολίτη, σε κάθε γωνιά του τόπου μας».