elta1

Κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ σε Παραβόλα & Ευηνοχώρι

Όλως τυχαίως, αμέσως μετά τις Εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση προχώρησε στο διάστημα από τις 10 μέχρι τις 24 Ιουλίου 2023 στο κλείσιμο 100 καταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα.
Ανάμεσα σε αυτά που έκλεισαν ήταν και τα καταστήματα του Αγίου Κωνσταντίνου, του Παναιτωλίου και της Ματαράγκας του Δήμου Αγρινίου.
Όλως τυχαίως και πάλι, αμέσως μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο άλλων 41 καταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα μέχρι τις 23 Οκτώβρη 2023.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το κατάστημα της Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου.

Συνολικά 4 καταστήματα ΕΛΤΑ έβαλαν ή βάζουν λουκέτο στον Δήμο Αγρινίου τους τελευταίους μήνες.
Τα καταστήματα αυτά είχαν για πολλά χρόνια πολύ σημαντική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες καθώς εξυπηρετούν βασικές ανάγκες συμπολιτών μας και η λειτουργία τους ήταν και είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους ηλικιωμένους, τους συμπολίτες μας που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται κ.ά.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι τεράστιος με έκταση 1247 km2, με πολύ μεγάλες αποστάσεις και συνολικά 68 κοινότητες.
Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο τους οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και στην εγκατάλειψη και ερήμωση των χωριών μας.
Αυτό αντίκειται στον κοινωνικό ρόλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων καθώς σύμφωνα με τον νόμο ως Δημόσια Επιχείρηση δεσμεύονται «έναντι του κράτους για την προσφορά καθολικής υπηρεσίας αποδεκτής ποιότητας σε προσιτές τιμές στο σύνολο των πολιτών».
Επομένως σκοπός τους θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους ώστε να παρέχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, και όχι το κλείσιμο των καταστημάτων.
Απαιτούμε άμεσα την ακύρωση όλων των αποφάσεων για το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ στον Δήμο Αγρινίου.
Τα ΕΛΤΑ επιβάλλεται να συνεχίσουν να έχουν ως προτεραιότητα τον κοινωνικό τους ρόλο και όχι το κέρδος.

Για τη Συμμαχία Πολιτών
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Μίλτος Ζαμπάρας, με τον Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Γ. Καραμέρο, με αφορμή το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ στην Παραβόλα και στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει στους κατοίκους των περιοχών Ευηνοχωρίου και Παραβόλας η ανακοίνωση κλεισίματος των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ. Και οι δυο αυτές υπηρεσίες εξυπηρετούν μια μεγάλη περιοχή με πολλές κοινότητες στις οποίες διαμένουν, κυρίως, μεγάλης ηλικίας κάτοικοι.

Χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς να αναφέρεται στην απόφαση το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτή την ενέργεια, η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά στο κλείσιμο των καταστημάτων σε δυο περιοχές που υποβαθμίζονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνoυν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Ενώ το 2020 υπήρξε χρηματοδοτική ένεση 280 εκ ευρώ από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων προς τα ΕΛΤΑ για τη διάσωση τους, σήμερα καταστήματα κλείνουν σε όλη τη χώρα, ενώ τα Goldenboys της διοίκησης ολοκληρώνουν το καταστροφικό τους έργο. Με την απαράδεκτη απόφαση της η διοίκηση των ΕΛΤΑ δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στις απομακρυσμένες περιοχές που εξυπηρετούνται χιλιάδες κάτοικοι, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ερημοποίησης της περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Υγείας, εάν θα προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση του κλεισίματος των υποκαταστημάτων Παραβόλας και Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας όπως απαιτεί η τοπική κοινωνία.


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε μακρινές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνης του τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης, Χριστίνας Σταρακά. Στην ερώτηση των βουλευτών δίνεται έμφαση στη δυσκολία εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών και στα προβλήματα που ανακύπτουν με την αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ παρατίθεται και λίστα των 41 υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα που επίκεινται να κλείσουν, μεταξύ των οποίων τα καταστήματα Άνω Χώρας Ναυπάκτου, Ευηνοχωρίου, Παράβολας και Αντιρρίου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις 01/08/2023 δημοσίευσε κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων βουλευτών και του γραμματέα του τομέα ψηφιακής πολιτικής στηλιτεύοντας την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει 100 υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές. Τονίστηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών, για διακίνηση της αλληλογραφίας τους, τις πληρωμές συντάξεων, οφειλών στο δημόσιο και κάθε είδους εξυπηρέτηση σε ανήμπορους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και μεγάλης ηλικίας, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Έκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα κλεισίματος υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ χωρίς καμία ενημέρωση και καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες που αναγκάζει τους πολίτες να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από τα κοντινότερα υποκαταστήματα. Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής κατέθεσαν πέραν από την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων και ζητούν να προσκομιστεί τυχόν μελέτη σκοπιμότητας που υποδεικνύει το κλείσιμο των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων αλλά και μελέτη των επιπτώσεων από το κλείσιμο αυτό που δημιουργεί σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα, κυρίως υπερήλικων συμπολιτών μας σε κωμοπόλεις νησιωτικών και ορεινών περιοχών της πατρίδας μας, με κίνδυνο να αποκοπούν από την παροχή πολλών ταχυδρομικών υπηρεσιών.


Η ερημοποίηση της υπαίθρου συνεχίζεται απροκάλυπτα, λίγες μόνο μέρες μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών. Μετά τις εθνικές εκλογές έκλεισε το υποκατάστημα ΕΛΤΑ στο Παναιτώλιο, μετά τις δημοτικές εκλογές εντελώς αιφνιδιαστικά κλείνει το ΕΛΤΑ Παραβόλας, και το ερώτημα παραμένει:…… Ποιες ήταν οι δεσμεύσεις των δημοτικών παρατάξεων που διεκδίκησαν τον ψήφο των πολιτών; Τι ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσουν; Αλλά μάλλον συζήτηση δεν έγινε, μόνο συνθήματα και τώρα η σκληρή πραγματικότητα.

Ο ορεινός όγκος της Τριχωνίδας που εξυπηρετούνταν από το ΕΛΤΑ Παραβόλας

-υπερήλικες ως επί το πλείστον- αναγκάζονται να μετακινηθούν με δικά τους μέσα στο Καινούργιο για την ώρα, δεδομένου ότι η προοπτική επιβίωσης του ΕΛΤΑ Καινουρίου είναι επισφαλής. Ποιος θα καλύψει αυτά τα έξοδα της επιπλέον μετακίνησης;

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά ως Δημοτική Παράταξη «ΑΓΡIΝΙΟ ΑΝΟΙΧO ΚΑΙ ΠΡAΣΙΝΟ-ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», με επικεφαλής τον Δημήτρη Τραπεζιωτη όλες τις προσπάθειες των πολιτών για ακύρωση της απόφασης κλεισίματος του ΕΛΤΑ Παραβόλας. Στην συσταθείσα επιτροπή αγώνα συμμετέχει ως μέλος ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγρινίου Παναγιώτης Μυζήθρας, καθώς και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξής μας Αθανάσιος Κατσιμάρδος. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος.