zoodochoupigisagrinio1

Εορτασμός Αγίου Λουκά Ευαγγελιστού προστάτου των ιατρών

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, προστάτου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου και των οικογενειών τους και εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ιατρών του Συλλόγου.
Ο πρώτος αυτός πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Λουκά αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πλησιέστερη Κυριακή με την ετήσια μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε ομιλία από τον διακεκριμένο Καθηγητή Χειρουργικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Λινό, με θέμα: «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς και εμείς».

Ο π. Δημήτριος αρχικά παρουσίασε στοιχεία από τον βίο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, που θεωρείται σε Ανατολή και Δύση ως ο πρώτος Άγιος Ιατρός. Στη συνέχεια απάντησε στο ερώτημα «τί σημαίνει Άγιος», μέσα από την διδασκαλία και τη θεολογία του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «η αγιότητα δεν εξαρτάται από τα ηθικά επιτεύγματα του ανθρώπου, όσο σπουδαία κι αν είναι αυτά, αλλά από τη δόξα και τη χάρη του Θεού και από το βαθμό της προσωπικής σχέσης με τον προσωπικό Θεό. Αγιότητα σημαίνει μετοχή και κοινωνία στην αγιότητα του Θεού».

Ολοκληρώνοντας, ο ομιλητής απάντησε το ερώτημα «τί κάνουμε οι γιατροί γνωρίζοντας τον Ευαγγελιστή Λουκά» παρουσιάζοντας δύο παραδείγματα Ιατρών και Επισκόπων, τον Άγιο Λουκά, Επίσκοπο Συμφερουπόλεως και τον Μητροπολίτη Anthony Bloom, οι οποίοι παράλληλα με τα ιατρικά τους καθήκοντα αφιερώθηκαν στον Θεό, χειροτονήθηκαν Ιερείς και αναδείχθηκαν Επίσκοποι. «Και οι δύο αυτοί Επίσκοποι και γιατροί δεν αποφοίτησαν ποτέ από καμία Θεολογική Σχολή, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε από τα ιερατική και ποιμαντικά τους μεγαλουργήματα, ενώ συγχρόνως για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα εξασκούσαν και την χειρουργική τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Δημήτριο Λινό για την εξαιρετική ομιλία του, χαρακτηρίζοντάς τον πνευματικό του αδελφό, αφού και οι δύο έχουν λάβει την Ιερωσύνη από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γεώργιο Αγραφιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου για την πρωτοβουλία της καθιερώσεως της εορτής και ευχήθηκε ο κοινός αυτός εορτασμός να γίνει ένας θεσμός για την τοπική Εκκλησία και την τοπική Κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με τον κοινό αυτό εορτασμό «αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως η ιατρική επιστήμη και η πίστη συμπορεύονται, συνεργάζονται και συνδιακονούν μαζί τον άνθρωπο, που αποτελείται από σώμα και ψυχή, που νοσεί σωματικά και πνευματικά και έρχονται η ιατρική επιστήμη και η χριστιανική πίστη, με τους διακριτούς πάντοτε ρόλους να συνδράμουν στην αποκατάσταση της σωματικής και της πνευματικής ασθένειας του κάθε ανθρώπου».


Ο Καθηγητής της Χειρουργικής Πρωτοπρ. Δημήτριος Λινός είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην Ενδοκρινική Χειρουργική, δηλαδή στη χειρουργική του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων και των επινεφριδίων.
Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (IAES) αλλά και Καθηγητής σε διεθνή συνέδρια, έχει μυήσει χιλιάδες χειρουργούς στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία αλλά και Αφρική στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων.
Η εμπειρία του στη χειρουργική των παθήσεων αυτών είναι ίσως η μεγαλύτερη εν ενεργεία χειρουργού στον κόσμο. Η Minimally Invasive Non Endoscopic Thyroidectomy (MINET) τεχνική που εφαρμόζει έχει όχι μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα στην ασφάλεια και ριζικότερη θυρεοειδεκτομή αλλά και τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
Το έτος 2021 χειροτονήθηκε Κληρικός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, συνεχίζοντας την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη.

Τρέχουσες Θέσεις
Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Διευθυντής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ομίλου ΥΓΕΙΑ
Διευθυντής Χειρουργικής Ομίλου ΥΓΕΙΑ
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων
Consultant in Surgery, Massachusetts General Hospital, ΗΠΑ
Lecturer of Surgery, Harvard University, Boston, ΗΠΑ
Ακαδημαϊκοί Τίτλοι
Καθηγητής Χειρουργικής & Διευθυντής Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2006-2018
Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1984 – 2006
Assistant Professor Χειρουργικής, Case Western Reserve, Cleveland, Ohio, ΗΠΑ, 1981 – 1984
Υφηγητής Ιατρικής Σχολής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1983
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1978

Εκπαίδευση
Διπλωματούχος American Boards of Surgery (certified, 1981)
Resident & Chief Resident Associate in Surgery, Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, ΗΠΑ, 1976 – 1981
Clinical & Research Fellow in Surgery, M.G.H./ Harvard University, Boston, ΗΠΑ, 1975 – 1976
Πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, (Άριστα), 1975

Διακρίσεις
Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (International Association of Endocrine Surgeons)
Governor, American College of Surgeons – Greek Chapter
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής (International Society of Surgery)
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (European Society of Endocrine Surgeons)
Faculty Post-Graduate Courses, International Association of Endocrine Surgeons
Μέλος του Μόνιμου Συμβουλίου της Global Alliance for Surgical, Obstetric, Trauma & Anesthesia care
Μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών JAMA Surgery & SURGERY
Μέλος και Σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής στα Περιοδικά (World Journal of Endocrine Surgery, World Journal of Surgery, Surgery, Surgical Endoscopy)
Πρόεδρος, American College of Surgeons – Greek Chapter
Πρόεδρος, Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Χειρουργών Ενδοκρινικών Αδένων
Πρόεδρος Επιτροπής Scholar Selection Subcommittee American College of American Surgeon
Oliver Cope προσκεκλημένος Καθηγητής στο Massachusetts General Hospital του Πανεπιστημίου του Harvard