myrtia2

Νέα έργα πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«Η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν δύο από τα πιο πολύτιμα “περιουσιακά στοιχεία” των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και η ικανοποίησή μας είναι πάντοτε μεγάλη, όταν μέσα από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διευρύνεται το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας, το οποίο δημιουργεί παράλληλα και οικονομικό αποτύπωμα, καθώς κάθε έργο πολιτισμού αποτελεί και μία νέα ευκαιρία αύξησης της επισκεψιμότητας».

Αυτά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με την αφορμή εγκαινίων τμήματος του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και με την ευκαιρία της απόφασης ένταξης στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», νέων έργων Πολιτισμού, συνολικού ύψους 5,89 εκ. ευρώ.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για την πρώτη γενιά έργων Πολιτισμού που εντάσσονται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αφορούν και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σταδιακά πρόκειται να ακολουθήσει και η ένταξη πολλών ακόμα και σημαντικών έργων.

Τα έργα που ήδη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021- 2027» είναι τα εξής:

• “Αποκατάσταση, Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, λειτουργικός εκσυγχρονισμός και ανάπλαση άμεσου περιβάλλοντος χώρου ιστορικού κτηρίου Επισκοπείου στο Μεσολόγγι”, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα του 1928, χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Βρίσκεται στο Μεσολόγγι σε οικόπεδο έκτασης 5.500τ.μ. που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Προγραμματίζεται ευρεία παρέμβαση με εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, λειτουργικού εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ώστε το συγκρότημα να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί λειτουργικό προς επανάχρηση. Θα γίνουν μεταξύ άλλων εργασίες κατασκευής δαπέδων, ξύλινων δαπέδων και οροφών, διαχωριστικών τοίχων, κουφωμάτων, επιστρώσεις δαπέδων από μάρμαρο, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.

• «Αποκατάσταση και ανάδειξη ιεράς μονής είσοδών της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ με στόχο η Ιερά Μονή και το καθολικό της Μονής να αποκατασταθούν και το μνημειακό σύνολο να είναι ασφαλές και επισκέψιμο. Επίσης προβλέπεται να υλοποιηθεί η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού, η τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, με πληροφορίες και σε γραφή Braille για τα ιστορικά στοιχεία της μονής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

• «Στερέωση και δομητική αποκατάσταση του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχινων, Δήμου Ζαχάρως ΠΕ. Ηλείας» , με προϋπολογισμό 685.000 ευρώ για την αποκατάσταση ρωγμών με καθαίρεση και ανακατασκευή τμήματος της εξωτερικής στρώσης της λιθοδομής, αλλά και την ενίσχυση της θεμελίωσης, με την δημιουργία στο ανατολικό τμήμα του ναού συστοιχίας πασσάλων αποτελούμενη από κεφαλόδεσμο. Ο ναός θα αποδοθεί στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός.

• «Αποκατάσταση Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιωτισσας Δ. Ήλιδας», προϋπολογισμού 552.160 ευρώ που μεταξύ άλλων αφορούν εργασίες τοιχοποιίας για την σταθερότητα του μνημείου, στερέωση και ενίσχυση της τοιχοποιίας, κατασκευή νέου δαπέδου, εξυγίανση των εξωρραχίων των τριών αψίδων στην ανατολική πλευρά, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων εσωτερικά στο μνημείο, κατασκευή νέου κωδωνοστασίου κ.α Με την ολοκλήρωση του έργου θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παθολογίας του ναού και θα αποδοθεί αποκατεστημένος και λειτουργικός.

• «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης-λειτουργικός Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» προϋπολογισμού 610.000 ευρώ ώστε να συνεχιστούν ολοκληρωμένες εργασίες μορφολογικής-αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου καιλειτουργικής αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο σύνολό του. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα παραδοθεί στο κοινό ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο με τον περιβάλλοντα χώρο να μπορεί να φιλοξενεί και πολιτιστικά δρώμενα.


Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας:

Την απόφαση ένταξης στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» του ιστορικού κτηρίου του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, μετά από την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του στον τομέα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» για την υπογραφή ένταξης των έργων, αλλά και για την μέχρι σήμερα συναντίληψη και υποδειγματική συνεργασία σε όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική μας Εκκλησία.

Η ανακαίνιση και η λειτουργία του ιστορικού Επισκοπείου στο Μεσολόγγι ως κτηρίου ανάδειξης και προβολής της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου, αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού από την αρχή της επισκοπικής του διακονίας.

Συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος κατανόησε πλήρως την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του έργου αυτού και μετά από συντονισμένες και άοκνες ενέργειες φτάσαμε στην σημερινή εξέλιξη που γεμίζει χαρά και ικανοποίηση το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαριστεί επίσης θερμά την ερίτιμο Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την ένταξη των δύο έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Η αποκατάσταση, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός και η ανάπλαση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Επισκοπείου στο Μεσολόγγι, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ, θα αναδείξει και θα επαναφέρει στο κάλλος και την λειτουργικότητα που του αναλογεί το κτήριο που φιλοξένησε τους Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αποτελεί σημείο αναφοράς της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου, ενόψει και της επετείου, το έτος 2026, της συμπληρώσεως 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Αντίστοιχα και η αποκατάσταση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ θα αποκαλύψει την αίγλη και την αρχιτεκτονική μορφή του σημαντικότερου εκκλησιαστικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κέντρου της Αιτωλίας της βυζαντινής εποχής (12ος αι.).