naymaxia2

Επέτειος της ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Παρακολουθείστε ζωντανά από το λιμάνι της Ναυπάκτου σήμερα Σάββατο 30 Σεμπτεβρίου στις 8:30 το βράδυ την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

 


Αυτό το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου η Ναύπακτος τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, στις 20:30’ θα πραγματοποιηθεί η θεματική παρέλαση που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες», του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη» και του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς».

Ενώ, στις 21:00’ θα ξεκινήσει η Τελετή Αναπαράστασης στο Ενετικό Λιμάνι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας θα μεταδώσει ζωντανά μέσα από τα κανάλια του στο διαδίκτυο το τελετουργικό:

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=HWXbDUU7AGg

Facebook: https://www.facebook.com/events/993585105254752/?ref=newsfeed

 

Ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Σιούντας δίνει το στίγμα των όσων θα βιώσουμε αυτό το Σάββατο, στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου:

«Το κυρίαρχο στοιχείο της αισθητικής της φετινής μας αναπαράστασης είναι ο δισδιάστατος κόσμος, με στοιχεία Μαύρου Θεάτρου που δηλώνεται από τη σκηνογραφία και υπηρετείται από τη σκηνοθεσία. Ο λόγος για αυτήν την επιλογή είναι να τονιστεί η ματαιότητα του πολέμου και της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας– ο θρήνος είναι το ίδιο σπαρακτικός και στις δύο πλευρές! Με όλα αυτά που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη μας να αρθρώσουμε μια αντιπολεμική κραυγή».

Συντελεστές:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Εno Shkodrani

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάνια Ασημακοπούλου

VIDEO – ΓΡΑΦΙΚΑ – ΑNIMATION: Γιώργος Ντάλης

ΣΧΕΔΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Κυριάκος Σφακιανάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Αναστασόπουλος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Ιωάννου

ΒΟΗΘΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΥ: Παναγιώτης Κερασιάς
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Καραχάλιου «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας»

ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ: Νίκος Τρίψιας «Μπουκέτο-Μπαλόνια»

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Polydoros creative events support

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ Conference Hellas O.E

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: IONIAN CHANΝEL

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ηχογραφημένη Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Δημήτρης Σιούντας, Βαγγέλης Λιοδάκης

Δον Χουάν: Περικλής Σιούντας

Καρδινάλιος Γραμβέλ: Κωνσταντής Μιζάρας

Μαρκαντόνιο Κολόνα: Νίκος Γαρόζης

Σεμπαστιάν Βενιέρ: Χρήστος Σταθόπουλος

Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασάς: Μπάμπης Αρταβάνης

Ομάδα τσίρκου: X-Saltibagos (Μαρία Βάρσου, Γιώργος Γαρόζης, Μαρία Θεοδωροπούλου, Fred Ashcraft, Ευτυχία Χρυσοβέργη, Νίκος Αθανασόπουλος)

Βαρκάρης: Κοσμάς Μαλλίδης

Πολεμιστές: Ομάδα νέων, αποτελούμενη από μέλη της Θεατρικής και Χορευτικής Ομάδας του «Τεχνουργείον-Πολυχώρος Τέχνης», και του συλλόγου «Ναύπακτος-Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα κοστούμια του χορού αποτελούν ευγενική παραχώρηση του συλλόγου «Ναύπακτος- Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα σκάφη αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών


Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7.10.1571), του ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε την ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου.

Πρόκειται για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Ναυπακτίας όπου το Ενετικό Λιμάνι της πόλης μετατρέπεται κάθε χρόνο σε ένα μοναδικό σκηνικό συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτέλεσε σημαντικότατο σταθμό για την ιστορία. Ο ναύαρχος Γκραβιέ το είπε άλλωστε χαρακτηριστικά: «η τύχη του κόσμου, τρεις φορές εξαρτήθηκε από την έκβαση μιας τεράστιας ναυτικής σύρραξης: στην Σαλαμίνα, στο Άκτιο και τη Ναύπακτο».

Ταυτόχρονα, το ιστορικό γεγονός στάθηκε σταθμός και για τη ναυτική τακτική, τη ναυπηγική, τις τέχνες και τα γράμματα. Κορυφαία έργα που φιλοξενούνται σήμερα στα σημαντικότερα μουσεία και βιβλιοθήκες του κόσμου, όπως του Tiziano, του Tintoretto, του Veronese, του Θεοτοκόπουλου, αλλά και βιωματικές αφηγήσεις του Miguel de Cervantes έχουν σημείο αναφοράς τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Σημειώνεται ότι, η τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου:
(30 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2023)

 

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

• 16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto»
Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
Παραλία Ψανής
• 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023

• 21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης,
μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023

• 07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
• 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος 2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη


Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για πρώτη φορά η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου θα προβληθεί σε ειδική αφιερωματική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Ναυπακτιακή Αδελφότητα, την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής και το Ionian Channel.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια και συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής Νικόλαος Αλεξίου.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά και θα ακολουθήσουν ομιλίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση προβολής της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Ναυπάκτου προβάλλεται στο εξωτερικό και μάλιστα στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται μία από τις πλέον δυναμικές κοινότητες της ελληνικής ομογένειας.  Και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στις στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας και προβολής που πραγματοποιούμε ως Δήμος Ναυπακτίας.  Ευχαριστούμε θερμά τη Ναυπακτιακή Αδελφότητα και την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής για τη συνεργασία αυτή και ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε από κοινού και νέες δράσεις».