deyaagriniou1

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Αγρίνιο

Στη Βουλή έφεραν το ζήτημα του πρόσφατου εργατικού θανατηφόρου ατυχήματος στο Αγρίνιο η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, καταθέτοντας ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργασίες αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου, που εκτελούνταν από συνεργείο ανάδοχου εργολάβου στο Ρέμα Ρεμπελιά. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το τραγικό αυτό δυστύχημα προστίθεται στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που δυστυχώς πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, αποτελώντας μια ακόμη απόδειξη της έλλειψης επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και των αποτελεσμάτων της χωρίς όριο εντατικοποίησης της εργασίας.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου αφενός μεν να διαλευκανθούν οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος, αφετέρου δε να απαντήσει, εάν προβλέπονταν και τηρούνταν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, εάν είχαν πραγματοποιηθεί επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν για τα ατυχήματα και τα αποτελέσματά τους. Τέλος, ζητείται να κατατεθούν σειρά συγκεκριμένων εγγράφων, από τα οποία θα προκύψει εάν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι όροι και οι κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος.


Με βαθιά θλίψη και οργή σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε ότι ένας νέος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του σε ένα έργο που κατασκευαζόταν για λογαριασμό της ΔΕΥΑ.

Σήμερα θα περισσέψουν τα «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους» και οι ευχές «να μην θρηνήσουμε ξανά νέους ανθρώπους», ακόμα κι από κείνους που υπηρετούν και εφαρμόζουν αυτές τις λογικές χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς κανέναν αποκλεισμό από τους επόμενους διαγωνισμούς, όταν αποδειχθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρήθηκαν ή τηρήθηκαν μερικώς. Γιατί η ευθύνη δεν είναι μόνο του εργολήπτη, είναι και του εργοδότη (εν προκειμένω του Δήμου), ο οποίος οφείλει να ελέγχει, αν στα έργα τα οποία γίνονται για λογαριασμό του τηρούνται και εφαρμόζονται το σύνολο των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό εργατικό δυστύχημα έρχεται μία μόλις μέρα μετά την ψήφιση του πιο αντεργατικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε σ’ αυτή τη χώρα (εφαρμογή 13 ωρών εργασίας, κατάργηση του πενθημέρου, εξαήμερη εργασία, ποινικοποίηση του δικαιώματος στην περιφρούρηση της απεργίας) και παραδίδει τους εργαζόμενους στη αυθαιρεσία της όποιας εργοδοσίας είτε δημόσια είναι αυτή είτε ιδιωτική.

Μόλις προχθές έγιναν γνωστά τα σοκαριστικά στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα μέσα στο 2023. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας 135 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, 229 τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε ακόμα τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που  χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές.
Οι προεκλογικές καμπάνιες των «κυρίαρχων παρατάξεων» στον προεκλογικό αγώνα για το Δήμο Αγρινίου αρχίζουν και τελειώνουν με επικοινωνιακές φιέστες για οράματα, με παχιά λόγια για ανάπτυξη και εκτίναξη της περιοχής στην ευημερία αλλά, δυστυχώς για όλους εμάς, η καθημερινότητα τους διαψεύδει συνεχώς. Έτσι  γινόμαστε μάρτυρες όχι μόνο της γύμνιας μας σε μια σειρά υποδομές που μας καθιστούν ανοχύρωτους ή που υποβαθμίζουν τους όρους της ζωής μας αλλά προστίθενται πλέον και τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.

Όσοι αντιλαμβάνονται το Δήμο Αγρινίου ως «λάφυρο» που είτε το κατέχουν είτε θέλουν να το πάρουν, δεν θα μιλήσουν ποτέ για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως οι τεχνικές υπηρεσίες, γιατί εκεί οι αλήθειες, που δεν τολμούν ούτε να τις πουν, είναι ορατές. Γιατί εκεί η πολιτική που τους έχει επιβληθεί και που ουδέποτε έκαναν το παραμικρό για να την αλλάξουν είναι: «όχι προσλήψεις, όχι έργα με αυτεπιστασία, εργολάβοι παντού και για τα πάντα!»

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν χρειαζόμαστε μεσσίες που θα μας σώσουν. Χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη πολιτικής όπου οι υπαρκτές ανάγκες μας και η κάλυψη τους με ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής συγκρότησης θα γίνουν το δικό μας ζητούμενο.
Κλείνοντας να υπογραμμίσουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον πόνο που νοιώθουν οι συγγενείς και οι φίλοι του 25χρονου παλικαριού και καλούμε τη δημοτική αρχή «να σταθεί στο πλευρό αυτής της οικογένειας» με ταπεινότητα και τύψεις.

Ανυπότακτο Αγρίνιο


Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Αγρινίου εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του 25χρονου εργαζόμενου που έχασε σήμερα τη ζωή του εν ώρα εργασίας.
Το πρωί της Παρασκευής ο νεαρός εργαζόμενος έχασε την ζωή του στο ρέμα Ρεμπελιά, στο Αγρίνιο, ενώ εργαζόταν στην τεχνική εταιρεία «ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ» σε έργα της ΔΕΥΑΑ του Δήμου Αγρινίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες που σημειώνονται κάθε χρόνο και που φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Η δημοτική αρχή όφειλε να ελέγχει αν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας σε έργα που γίνονται για λογαριασμό του δήμου και υπηρεσιών του.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή  να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες για να την εξασφάλιση:
Της διερεύνησης των συνθηκών θανάτου του εργαζόμενου και την απόδοση των ευθυνών στους υπεύθυνους.
Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και την τήρησή τους ώστε να μην επαναληφθεί τραυματισμός ή θάνατος εργαζόμενου στις υπηρεσίες του Δήμου.
Την έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και την προκήρυξη επαρκών μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.


Ο συνδυασμός του Δημήτρη Τραπεζιώτη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ-ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του άτυχου νέου που σήμερα το πρωί προστέθηκε στη μακρά «μαύρη» λίστα των εργατικών ατυχημάτων.

Παράλληλα ζητά την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών εκεί που ανήκουν, και υιοθετεί τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

• Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες , που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει.
• Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
• Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας.


Ο Συνδυασμός «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Κώστας Πιστιόλας εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την απώλεια της ζωής του συμπολίτη μας που χάθηκε εν ώρα εργασίας, στο δυστύχημα σε έργο της ΔΕΥΑΑ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Πιστιόλας:

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη στήριξή μας στους οικείους του και προσμένουμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος».