xytamessolonghifire1

Πρόστιμο για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Αναπτυξη για ολους’ – Θανασης Λυρος:

Η αδιαφορία και η ανικανότητα όσων διοίκησαν τον Δήμο και σήμερα ξαναζητάνε την ψήφο των δημοτών ήταν η αιτία να μας επιβληθούν βαρειά πρόστιμα, για την επικίνδυνη λειτουργία του ΧΥΤΑ, και στέλνουν τον τελευταίο λογαριασμό του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.200.000 €) στους πολίτες για να πληρωθεί.
Για τον λόγο αυτό, και όχι μόνον, θα πρέπει οι δημότες να τους καταψηφίσουν.
Τονίζουμε για ακόμα μια φορά πως η λειτουργία των ΧΥΤΑ σήμερα είναι ξεπερασμένη, επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία και κοστοβόρα.
Εμείς έχουμε δηλώσει και αποτυπώσει στο πρόγραμμά μας πως θα ακολουθήσουμε την διαδικασία της άμεσης ανακύκλωσης, την μόνη βιώσιμη και οικολογική λύση.
Δείτε τις θέσεις μας στο βίντεο που ακολουθεί:


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Περί αλήθειας

«Προς αποκατάστασης της αλήθειας για το θέμα του ΧΥΤΑ» ο τίτλος ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου .
Για να δούμε τα περί «αλήθειας» :

• Αναφέρει η ανακοίνωση ότι η «αυτοψία διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας» συγκεκριμένα 12 (λίγους!) μήνες μετά, κατά τους οποίους η σημερινή δημοτική αρχή συνέχιζε ακάθεκτη την ίδια καταστροφική πολιτική με τις προηγούμενες, αρνούμενη την πραγματικότητα (την οποία γνώριζε!).

• Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αυτή η τραγική κατάσταση που παραλάβαμε, που από την πρώτη στιγμή δεν υιοθετήσαμε και πολλάκις είχαμε αναδείξει». Δυστυχώς ουδέποτε ανάδειξε το θέμα. Σε αλλεπάλληλες δε διαμαρτυρίες του Σωματείου Εργαζομένων (τα γραπτά μένουν) απαντούσε με παράνομες εντολές και πιέσεις (όπως είπαμε τα γραπτά μένουν), προσπαθώντας να κρύψει, όπως και οι προηγούμενοι, το όλο θέμα κάτω από το χαλί. Δεν τα κατάφερε τελικά καθώς το χαλί δυστυχώς κάηκε και ξεσκεπάστηκε το χάλι του ΧΥΤΑ.

• Χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση, «άλλο ένα αμάρτημα του παρελθόντος». Κι αναρωτιόμαστε, όταν κάποιος συνεχίζει γνωστό σε αυτόν αμάρτημα μήπως είναι περισσότερο αμαρτωλός;

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η φωτιά που επικαλείται συνέχεια η δημοτική αρχή εκδηλώθηκε 30-8-2021, δηλαδή δύο (2) χρόνια, που ήδη λειτουργούσε παράνομα και παράτυπα τον ΧΥΤΑ αφότου ανέλαβε (μια λεπτομέρεια που ξεχνά να αναφέρει!) και ένα (1) χρόνο μετά αφού είχε πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος που δεν ήταν ο μόνος, ο οποίος της είχε κοινοποιηθεί, αναφέροντας λεπτομερώς τις παραβάσεις λειτουργίας του ΧΥΤΑ και έθετε ζήτημα απαγόρευσης εναπόθεσης απορριμμάτων σε αυτόν.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι διατελέσαντες επι σειρά ετών:

o Οι τέσσερις (4) αντιδήμαρχοι καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων από 1-9-2016 (δηλαδή τα τελευταία επτά (7) χρόνια)
o Οι τρείς (3) πρόεδροι του ΧΥΤΑ από 12-4-2017 (δηλαδή τα τελευταία εξίμιση (6,5) χρόνια)
o Τα περισσότερα μέλη (περίπου (8) οχτώ) των διοικητικών συμβουλίων του ΧΥΤΑ από 1-9-2014 (δηλαδή τα τελευταία εννέα (9) χρόνια)
o Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι επι θεμάτων καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων από 1-9-2014 (δηλαδή τα τελευταία εννέα (9) χρόνια)
είναι υποψήφιοι ή στηρίζουν την νέα υποψηφιότητα της νυν δημοτικής αρχής. Επομένως για ποια αμαρτήματα του παρελθόντος γίνεται λόγος; Η νυν δημοτική αρχή και ήξερε και δεν έκανε τίποτα, και αυτή είναι η μεγαλύτερη «αμαρτία» της. Αλλιώς ας ψάξει τις «αμαρτίες» στους κόλπους της, νυν και τέως!

• Τέλος αναφέρει «με την δική μας συνετή διαχείριση». Προφανώς όταν αναφέρει συνετή διαχείριση εννοεί:
o τα δυόμιση (2,5) εκατομμύρια περίπου, επιπλέον που στοίχισε στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου η μεταφορά απορριμμάτων σε όμορους ΧΥΤΑ, λόγο της καθυστέρησης κατανόησης του προβλήματος.
o Μια χαμένη εργολαβία για την αποκατάσταση των μεμβρανών των κυττάρων του ΧΥΤΑ, περίπου 500.000 που δεν τελείωσε ποτέ;(αλήθεια τι έγινε με αυτή την εργολαβία;)
o Τις εκτεταμένες ζημίες στα απορριμματοφόρα του Δήμου και την συνολική απαξίωση του στόλου
o Τις αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα για την εναπόθεση των απορριμμάτων
o Το αυξημένο εργασιακό κόστος από την λειτουργία επιπλέον βαρδιών λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας.

Επομένως σε ποια «αποκατάσταση της αλήθειας» αναφέρεται η δημοτική αρχή; Δυστυχώς αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα διαχρονικά της δημοτικής αρχής, η άρνηση των προβλημάτων και της αντικειμενικής αλήθειας, με αποτέλεσμα οι λύσεις να κοστίζουν στο Δήμο ακριβά!
Αυτά περί αλήθειας …

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Ελένη Τσαλαφούτα
Πρόεδρος ΧΥΤΑ Μεσολογγίου:

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως προς καθησυχασμό των συνδημοτών μας σχετικά με το θέμα των τραγικών ελλείψεων στις υποδομές του ΧΥΤΑ, που καταγράφηκαν στην αυτοψία που διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι :

Το συγκεκριμένο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και όσα αναφέρονται σε αυτό αποτελεί εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη συμμόρφωση του ΧΥΤΑ, επιχειρώντας με το επιβληθέν υπέρογκο πρόστιμο να βάλει τέλος στο καθεστώς του ΧΥΤΑ, που επί 12 χρόνια γινόταν ανεκτό σιωπηλώς απ’ όλους τους προηγούμενους διοικούντες.

Είναι αυτή η τραγική κατάσταση που παραλάβαμε, που από την πρώτη στιγμή δεν υιοθετήσαμε και πολλάκις είχαμε αναδείξει και η οποία ως γνωστό «έσκασε» στα χέρια μας .

Το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ το οποίο ολοκληρώσαμε μετά κόπων και εμποδίων και παραδώσαμε σε νόμιμη αδειοδοτημένη χρήση στους δημότες μας ήρθε και αποκατέστησε αυτές ακριβώς τις ελλείψεις που αποτέλεσαν τα αίτια, ώστε το εν λόγω θεσμικό όργανο να προτείνει αυτές τις οικονομικές κυρώσεις.

Με βάση τα προαναφερθέντα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και αυτή την φορά με σθένος αλλά κυρίως με το βασικό μας επιχείρημα, την πλήρη συμμόρφωση –αποκατάσταση του ΧΥΤΑ θα αντιπαρατεθούμε στην αρμόδια αρχή ευελπιστώντας στην απομείωση ή στην πλήρη εξάλειψη του προστίμου .

Άλλο ένα «αμάρτημα» του παρελθόντος το οποίο με την δική μας συνετή διαχείριση θα προσπαθήσουμε και ελπίζουμε να καταφέρουμε και αυτή την φορά να το αποτρέψουμε .


Όλγα Δασκαλή
Υποψήφια Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”:

Άνθρωποι που μας διοικούσαν τόσα χρόνια και που διεκδικούν και πάλι να ψηφιστούν κατάφεραν με την απραξία τους και την ολιγωρία τους να μας χρεώσουν άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Και αυτό το 1.186.412 δεν είναι το πρώτο πρόστιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε ως δημότες.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της κακοδιαχείρισης:
Τρεις (3) φορές κατά το παρελθόν, εντός της τελευταίας δεκαετίας έχουν διαπιστωθεί περιβαλλοντικές παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα:
1. Για αυτοψίες στις 17-10-2012 και και 13-11-2012 με απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – πρόστιμο.
2. Για αυτοψία 12-2-2015 με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας – πρόστιμο.
3. Για αυτοψία 16-5-2018 και 16-11-2018 με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας -πρόστιμο.
και 4. Για αυτοψία 02-09-2020 με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος – πρόστιμο: 1.186,412 ευρώ

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς την αποτυχία διοίκησης ενός τόσου σημαντικού θέματος τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Η πρόσφατη αδειοδότηση του ΧΥΤΑ και η τωρινή δοκιμαστική λειτουργία του, καθώς και το γεγονός ότι όλα έγιναν μέσα σε ένα τρίμηνο με κόστος 1.200.000 ευρώ, δείχνει την εγκληματική αργοπορία εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της τσέπης μας.
Γιατί να τους εμπιστευτεί κάποιος ξανά;