messolonghi20

Τα μεγάλα προβλήματα του Μεσολογγίου

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Προς: κ.κ. Υποψηφίους Δημάρχους
Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Κυρίες – Κύριοι

Διακατεχόμενοι από ανησυχία και μεγάλη αγωνία για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση τη ιστορικής πόλης μας και πρωτεύουσας του Νομού, θα μας επιτρέψετε να θέσουμε τα μεγάλα προβλήματα που την ταλανίζουν και την έχουν καθηλώσει σε οικονομικό μαρασμό και αναπτυξιακή ανυπαρξία.

1. Μαρίνα: Ένα σημαντικό έργο που καρκονοβατεί για 15 περίπου χρόνια. Είναι επιτακτική η άμεση λύση για τη νόμιμη και σωστή λειτουργία της πέραν των αναπτυξιακών της έργων θα συμβάλλει στην ίδρυση πολλών περιφερειακών επαγγελμάτων.

2. Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας: Ύστερα από τη διάλυση του ΤΕΙ ιδρύθηκε Σχολή Γεωπονίας, υπαγόμενη στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δυστυχώς και αυτή συνεχώς απαξιώνεται με ευθύνη των τοπικών αρχών και του πανεπιστημίου. Δεδομένου ότι διαθέτει τεράστιες και μοναδικές εγκαταστάσεις και υποδομές και είναι η μόνη που συγκεντρώνει ακαδημαϊκά κριτήρια για πανεπιστήμιο, απαιτείται η παρουσία της Δημοτικής Αρχής και των Φορέων με σοβαρές παρεμβάσεις αφ’ ενός η ανάπτυξη και αναβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής με νέα τμήματα και αφ’ ετέρου η ίδρυση νέων βιώσιμων σχολών με βάση τις πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές καθώς και ερευνητικών κέντρων.

3. Αλυκές Τουρλίδας: Μια επιχείρηση που λειτούργησε πολλές δεκαετίες και προσέφερε τόσο στην οικονομία της περιοχής όσο και εργασία σε δεκάδες συμπολίτες μας, κατάφεραν να την απαξιώσουν και τελικά να την κλείσουν. Αυτή η ξεχωριστή πηγή πλούτου και ανάπτυξης είναι ανάγκη να ξαναλειτουργήσει, όχι μόνο για παραγωγή άλατος και αφρίνας, αλλά να επεκταθεί σε τουριστικές και άλλες δραστηριότητες, όπως υποδεικνύει το περιβάλλον και η φύση.

4. «Βουρκόλουτρα» Αγίας Τριάδος: Τα μοναδικά θαλάσσια «βουρκόλουτρα» στην Ευρώπη, με ανυπολόγιστες αναπτυξιακές δυνατότητες, σήμερα υπολειτουργούν και μάλιστα με ζημιά της δημοτικής οικονομίας. Αυτό το θείο δώρο απαιτεί ανάδειξη και προβολή σε όλη την Ευρώπη ώστε να αναδειχθούν οι σημαντικές ιαματικές ιδιότητες, να αυξηθεί ο ιαματικός τουρισμός και να δημιουργηθούν κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών.

5. Μουσεία – Διατηρητέα κτήρια: Στην πόλη της ιστορίας και του πολιτισμού είναι τουλάχιστον απαράδεκτο άλλα μουσεία να είναι κλειστά στη φθορά του χρόνου και άλλα να υπολειτουργούν. Τα εμβληματικά δε κτήρια, όπως το παλαιό Νοσοκομείο, το κτήριο Κυριαζή, η Βάλβειος Βιβλιοθήκη, το πρώην Δημαρχείο, να καταρρέουν. Είναι συνεπώς επείγουσα προτεραιότητα η ανακατασκευή και λειτουργία όλων των μουσείων και η ίδρυση και άλλων, όπως Λαογραφικό Μουσείο Ψαρά, Θρησκευτικό και Δημοσιογραφικό Μουσείο. Να θεσμοθετηθεί δε η επιβολή εισιτηρίου και να σταματήσει το δωρεάν που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

6. Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Από το απαράδεκτο αυτό σχέδιο η επαρχία Μεσολογγίου, κατά τρόπο εγκληματικό, τριχοτομήθηκε και ιστορικές περιοχές συνδεδεμένες με την πόλη μας προσαρτήθηκαν σε άλλους Δήμους. Αποτέλεσμα, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αποδυναμώθηκε, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που απορρέουν από αυτή, ενώ γειτονικοί Δήμοι ισχυροποιήθηκαν. Αυτή η αλόγιστη αδικία είναι επείγον να αποκατασταθεί ώστε τα χωριά Γαλατάς, Περιθώρι, Άνω Κεράσοβο με τον ιστορικό Ζυγό, να επανέλθουν στην έδρα τους. Δυστυχώς οι τελευταίες Δημοτικές Αρχές επέδειξαν αδράνεια. Η δε Μακρυνεία Μεσολογγίου, μια μεγάλη περιοχή, να δημιουργήσει αυτόνομο Δήμο, ώστε να παραμείνει στην επαρχία Μεσολογγίου.

7. Αθλητικές εγκαταστάσεις: Αποτελεί ντροπή για την πρωτεύουσα του Νομού, ομάδες Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, στο μπάσκετ και στο γυναικείο ποδόσφαιρο (μοναδικές στην Δυτική Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο) να παίζουν σε γήπεδα γειτονικής πόλης με φανερές και σοβαρές επιπτώσεις οικονομικές, ψυχικές, αντοχής στους αθλητές, στους παράγοντες και τους φιλάθλους. Χωρίς αναβολή και δικαιολογία πρέπει το 2024 όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, στίβο να κατασκευασθούν και να σταματήσει η μεγάλη ταλαιπωρία των αθλητών μας και των νέων.

8. Υπηρεσίες – Δομές: Βιώνουμε μια πρωτοφανή ασέβεια της μοναδικής ιστορίας της πόλης μας και πρωτεύουσας του Νομού, τόσο από την κεντρική εξουσία όσο και από την πολιτική ηγεσία του Νομού. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδευσης είναι το Εφετείο να μην ιδρυθεί στην πόλη μας, όπως η ιστορία επιτάσσει, το ιστορικό Νοσοκομείο που είναι δωρεά, να απαξιώνεται, το πρώτο πρωτοδικείο της χώρας να υποβαθμίζεται και αυτό συνεχίστηκε με πολλές υπηρεσίες όπως Δ.Ο.Υ., ΚΤΕΟ, Δ/νση Συγκοινωνιών, ΟΤΕ, χωρίς τελειωμό. Νομαρχιακές δε υπηρεσίες μεταφέρθηκαν, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, το ΣΕΠΕ, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η Ιχθυόσκαλα, η Διοίκηση των Νοσοκομείων και το κακό συνεχίζεται.

9. ΚΤΕΛ – Συγκοινωνία: Εκτός της έδρας του ΚΤΕΛ που έπρεπε να υπάρχει στην πρωτεύουσα, δυστυχώς δεν υπάρχει και Σταθμός με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως στις γειτονικές πόλεις, αλλά υπάρχει ένα υποτυπώδες πρακτορείο, όπως στο τελευταίο χωριό. Φαίνεται ότι θεωρούμαστε πολίτες Β΄ κατηγορίας. Πέραν αυτού δεν υπάρχει συγκοινωνία με άλλες περιοχές όπως Αμφιλοχία, ούτε με Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα. Όλα γίνονται σπαστά με φανερή ταλαιπωρία και καθυστέρηση των ταξιδιωτών. Προς Αθήνα δε και αυτή είναι προβληματική. Αυτή η κατάσταση εκτός της μείωσης της πόλης μας έχει και επιπτώσεις στην οικονομία της. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση αλλά και η ανοχή μας.

10. Αναπτυξιακή πορεία: Οι μοναδικές στην Ελλάδα πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει η πόλη μας παραμένουν σε αδράνεια και η αξιοποίησή τους θα ανατάξει την οικονομία και τη δυναμική της περιοχής. Ορισμένες από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι:
Α) Η μοναδική παγκόσμια ιστορία της που αφού αναδειχθεί η πόλη μας σαν Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθερίας είναι εφικτό η Ευρωπαϊκή Ένωση να ιδρύσει τη Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας, αφού της υποβληθεί φάκελος – αίτημα και ζητηθεί η συμπαράσταση της Κυβέρνησης και Διεθνών Ιστορικών και Πολιτιστικών Φορέων.
Β) Οι 7 αρχαίες σημαντικές πόλεις και τα 3 αρχαία θέατρα καθώς και πολλά ιστορικά και αρχαιοελληνικά μνημεία.
Γ) Η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ευρώπης με το ευαίσθητο περιβάλλον της και τα πολλά νησάκια που εκτός από τα ποιοτικά αλιευτικά προϊόντα της και τη γαστρονομία, έχει δυνατότητες να αναδειχθεί στον φυσιολατρικό και ιαματικό τουρισμό.
Δ) Η Αλυκή Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και παράγει το καλύτερο αλάτι στην Ευρώπη καθώς και την καλύτερη αφρίνα στον κόσμο και έχει μεγάλη προσφορά στην εθνική οικονομία. Απαιτείται αξιοποίηση διότι υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί και σε πολλούς άλλους τομείς.
Ε) Ο Αράκυνθος, ο ιστορικός Ζυγός, ένα ξεχωριστό βουνό που με κατάλληλα έργα υποδομής, όπως δρόμοι, μονοπάτια, καταλύματα, μπορεί να γίνει μοναδικός τόπος επίσκεψης για ορειβάτες, φυσιολάτρες, περιπατητές, ποδηλάτες κ.λπ.
ΣΤ) Το ευαίσθητο και θαυμαστό οικοσύστημα που χρήζει προστασίας και ήπιας αξιοποίησης, όπως οικοτουρισμός, θαλάσσια αθλήματα σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο κ.λπ.

Επειδή η πόλη μας έχει μείνει πολύ πίσω, υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα που απαιτείται συνεχής αγώνας να λυθούν, όπως: ο αποκλεισμός της από την Ιόνια Οδό (στη δυτική πλευρά), η έλλειψη βιομηχανικού πάρκου, αντιπλημμυρικά έργα, χαρακτηρισμός και αναβάθμιση του λιμανιού, ίδρυση δημόσιων κτηρίων όπως Λιμεναρχείο, ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιόνια Νησιά, ανταποδοτικά από το Ενεργειακό Πάρκο.
Θα φέρουμε στην επικαιρότητα ένα μεγάλο έργο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει. Είναι η σύνδεση της πόλης μας με την ορεινή Μακρυνεία και Θέρμο.
Ακολουθώντας τη διαδρομή των εξοδιτών να κατασκευαστεί ένας παραποτάμιος δρόμος από Κουτσοχέρι – Παναγία Ερημητού (Παραδείση) ο δρόμος αυτός έχει διανοιχθεί προ ετών από το Δασαρχείο με αίτημα του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου.

Τέλος θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για ό,τι γίνεται στην πόλη τους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει ο κάθε ένας ή Δημόσια Υπηρεσία ή δημότης ό,τι θέλει. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος και σεβασμός.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν έργα υποβάθμισης όπως η οδός Κύπρου, τώρα ο δρόμος Τουρλίδας, που καθίσταται επικίνδυνος, η κεντρική πλατεία που αντί να έλκει διώχνει τους επισκέπτες και χρειάζεται ανακατασκευή, οι αλόγιστες πεζοδρομήσεις και άλλα που μας πληγώνουν. Όλα αυτά αλλοίωσαν τον χαρακτήρα και την αισθητική της πόλης μας και πληγώνουν το κύρος της. Για όλα αυτά έχετε ευκαιρία να πληροφορήσετε τους πολίτες για τον προγραμματισμό Σας, για τις ενέργειές Σας και για το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για το κάθε ένα.
Υπάρχουν θέματα άμεσης παρέμβασης και αποτελέσματος, όπως η Μαρίνα, το πανεπιστήμιο, το ΚΤΕΛ, η συγκοινωνία, τα Μουσεία κ.λπ.

Γνωρίστε στους πολίτες πως θα αναπτυχθεί η οικονομία, για να υπάρξει ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να δοθεί όραμα και ελπίδα στους νέους μας για να μείνουν και να ενεργήσουν στον τόπο τους.

Ι.Π. Μεσολογγίου 19/9/2023

Με τιμή

Ο Φορέας Ελευθέρων Πολίτων Ανάπτυξης  Ι.Π. Μεσολογγίου
e-mail: foreas.mes@gmail.com