gypas1

Διημερίδα για τα όρνια & την καταπολέμηση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Μεσολόγγι, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, Διημερίδα για τα Όρνια (Gyps fulvus) και την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στις 11:00 π.μ., Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, η οποία διοργανώνεται από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Σκοπός της Διημερίδας είναι η παρουσίαση των δράσεων για την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού των Όρνιων (Gyps fulvus), ένα είδος κρισίμως απειλούμενο, στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το φαράγγι της Κλεισούρας, στον Αράκυνθο, έχει τη μεγαλύτερη και μια από τις τελευταίες αποικίες του είδους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Επίσης, στη Διημερίδα θα παρουσιαστούν οι δράσεις για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για την προστασία της άγριας ζωής. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και προκαλεί σοβαρότατες επιπτώσεις στην άγρια πανίδα αλλά και σε οικόσιτα ζώα (ποιμενικούς σκύλους), που δύναται να οδηγήσουν στην εξαφάνιση ειδών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ΟΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ιδρύσει επτά Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων(ΕΜΑΔΔ), μία από τις οποίες επιχειρεί στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αναλυτική δε παρουσίαση τους θα γίνει στην εκδήλωση.

Η διημερίδα υλοποιείται με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)».

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.