school10-3

Μηνύματα Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας για τη νέα σχολική χρονιά

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων
για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Αγαπητά μου παιδιά,

Μόλις χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινάει! Το σχολείο σας είναι ένα καράβι που σας περιμένει ν΄ ανέβετε για να σαλπάρει. Καλώς ήρθατε!
Οι ναυτικοί ταξιδεύουν σε μακρινές θάλασσες και βλέπουν μέρη που δεν πίστευαν ποτέ πως υπάρχουν. Νησιά με καταγάλανα νερά, δέντρα με αρωματισμένα φρούτα, παράξενα λουλούδια με μεθυστικά αρώματα. Κι όσο ταξιδεύουν, πλάι τους βλέπουν πολύχρωμα ψάρια που τους κρατούν συντροφιά.

Στο δικό σας ταξίδι, σας περιμένουν διαφορετικές εκπλήξεις: Γνώσεις που ποτέ δεν φανταστήκατε, εικόνες και ήχοι της καινούργιας σας τάξης που θα σας μαγέψουν. Δάσκαλοι που δεν θα χορταίνετε να τους ακούτε. Και δίπλα σας, αντί για πλάσματα της θάλασσας, θα βρεθούν καινούργιοι φίλοι, φίλοι αληθινοί, όχι σαν εκείνους που βρίσκονται μέσα στους υπολογιστές. Φίλοι ζωντανοί, έτοιμοι να μοιραστούν μαζί σας τη χαρά και το παιχνίδι. Κυρίως όμως φίλοι που θα βρεθούν δίπλα σας στις στιγμές της στενοχώριας και της μοναξιάς. Τέτοιους φίλους να αναζητήσετε, τέτοιοι φίλοι να γίνετε κι εσείς.

Το καράβι λοιπόν της σχολικής ζωής σας ξεκινά και πάλι. Κάθε καράβι όμως χρειάζεται τον καπετάνιο του. Έναν καπετάνιο που ξέρει να κρατά γερά το τιμόνι, για ν΄ αντιμετωπίσετε τις φουρτούνες, να γλυτώσετε από τα βράχια που κρύβονται κάτω απ΄ το νερό, να αποφύγετε τους δυνατούς ανέμους και τις καταιγίδες. Κυρίως όμως το καράβι χρειάζεται έναν καπετάνιο που σας αγαπά και σας νοιάζεται, που ξέρει τι χρειάζεστε και που πάντα, σε κάθε δύσκολη στιγμή, θα βρεθεί στο πλάι σας. Τέτοιος καπετάνιος είναι ο Χριστός. Αν το θελήσετε, μπορείτε να τον έχετε δίπλα σας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αυτός είναι ο μεγάλος σας φίλος που δεν θα σας αφήσει ποτέ μόνους. Αν Του ανοίξετε την καρδιά σας, θα σας οδηγήσει, όχι μόνον στο δρόμο της γνώσης, αλλά και της αγάπης, όχι μόνον στο δρόμο των επιτυχιών αλλά και της αληθινής χαράς. Μόνον Αυτός γνωρίζει πως θα οδηγήσει το καράβι της ζωής σας σε ασφαλή λιμάνια, μακριά από Σειρήνες και Κύκλωπες.

Ένα μόνον ζητάει από σας: να μην ξεχνάτε πότε πως σας αγαπά και πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά δικά Του. Όσο το θυμάστε αυτό, θα γίνετε αληθινοί φίλοι με όλους και θα φτιάξετε παρέες γεμάτες χαρά. Τέτοιες παρέες θα συναντήσετε και στο κατηχητικό σχολείο της ενορίας σας. Εκεί θα βρείτε φίλους αληθινούς που σας περιμένουν για συζήτηση και παιχνίδι. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε και να μάθετε υπέροχα πράγματα, όπως και εδώ, στο σχολείο σας. Στο κατηχητικό όμως, πάνω απ΄ όλα θα μάθετε για τα θέλημα του Θεού και την οικογένειά Του, την Εκκλησία, που μέλη της είστε κι εσείς, όπως όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί.
Να λοιπόν μπροστά σας μια καινούργια χρονιά, γεμάτη υποσχέσεις και ευκαιρίες. Το κουδούνι χτύπησε. Η τάξη σας σας περιμένει. Κι εμείς, οι μεγαλύτεροι, να θυμάστε πως θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας σε ο,τι χρειαστείτε.

Καλή και ευλογημένη χρονιά.

Με όλη μου την πατρική αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων
για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Αγαπητά μου παιδιά,

Το σχολείο ανοίγει ξανά τις πόρτες του και σας υποδέχεται. Κάποιοι και κάποιες από σας κάνουν σήμερα τα πρώτα τους βήματα στο Γυμνάσιο η στο Λύκειο. Ιδιαίτερα απευθύνομαι σε όσους και όσες ξεκινάτε τη μεγάλη προσπάθεια εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων, προκειμένου να υλοποιήσετε τα όνειρά σας στις ανώτατες σχολές.

Η αλήθεια είναι πως οι σχολικές επιτυχίες και οι υψηλοί βαθμοί θα σας προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης και θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας στον αγώνα για γνώση και καταξίωση. Αυτά όμως δεν αρκούν για την αληθινή ευτυχία. Η ψυχή σας έχει και άλλες ανάγκες και είναι γεμάτη από απορίες που δεν πρέπει να αφήσετε αναπάντητες. Διψάτε για ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, όραμα μιάς ευτυχισμένης ζωής και βεβαίως, αγάπη· αγάπη βαθιά και ανθεκτική στις δυσκολίες της ζωής. Δυστυχώς, όπως βλέπετε και ακούτε καθημερινά, όλα αυτά λείπουν τραγικά από την κοινωνία μας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο έξυπνες μηχανές, άνθρωποι μορφωμένοι όσο ποτέ, με πλούτο κα θέσεις, αναζητούν με αγωνία το αληθινό νόημα της ζωής. Σε έναν κόσμο με ρομπότ χωρίς συναισθήματα, άνθρωποι με πτυχία και τίτλους ζούν στη μοναξιά, στερημένοι από αγάπη και ανήμποροι να αγαπήσουν οι ίδιοι. Ακόμη και παιδιά της ηλικίας σας αναζητούν απεγνωσμένα φίλους και είναι έτοιμοι να ονομάσουν φιλία το κοινό μίσος απέναντι σε φανταστικούς εχθρούς που απλώς τυχαίνει να είναι διαφορετικοί.

Βλέπετε λοιπόν πως το σχολείο, πέρα από χώρος γνώσης, μπορεί να γίνει για σας και χώρος μιάς μεγάλης ευκαιρίας. Ευκαιρίας να μάθετε να ζείτε με τους άλλους με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης, συγχωριτικότητας και διαπραγμάτευσης με εκείνον που διαφωνεί με τις απόψεις σας. Καινούργιες γνώσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ να τροφοδοτούν το μυαλό σας, από εσάς όμως εξαρτάται πως θα τις χρησιμοποιήσετε. Αν οι επιτυχίες σας γίνουν ο μοναδικός σας σκοπός, θα γίνετε κι εσείς ένα ακόμη γρανάζι ενός σκληρού κόσμου που τόσο μας απογοητεύει. Αν όμως δεν ξεχάσετε τα όνειρά σας για έναν καλύτερο κόσμο, οι γνώσεις σας θα γίνουν εργαλεία παρηγοριάς και ελπίδας για όσους σας γνωρίσουν.

Πριν δυό χιλιάδες χρόνια ήρθε ο Χριστός στη γη με μοναδικό σκοπό να μας διαβεβαιώσει με τον λόγο και τη θυσία Του πως ένας καλύτερος κόσμος μπορεί να υπάρξει. Η πίστη σ’ Αυτόν προπονεί την ψυχή στην αγάπη και δεν την αφήνει να μαραζώσει από την κακία του κόσμου. Η Εκκλησία του Χριστού είναι μία μεγάλη οικογένεια που την κρατούν ενωμένη η πίστη στο Θεό και η αγάπη στους ανθρώπους. Αν το θελήσετε, θα ανακαλύψετε σ αυτήν δρόμους που οδηγούν σε μία ζωή με περιεχόμενο και σκοπό. Σε κάθε γειτονιά, η ενορία σας σας περιμένει για να σας προσφέρει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα ζωής, ευκαιρίες για δράση και επικοινωνία και, βεβαίως, πολλή αγάπη.

Αυτήν την πρόσκλησή σας απευθύνω σήμερα, μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για το νέο σας ξεκίνημα. Τις ίδιες ευχές απευθύνω στους γονείς σας που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για την πρόοδό σας αλλά και στους καθηγητές σας που θα σταθούν δίπλα σας στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της γνώσης. Όλοι μας παίρνουμε δύναμη από το φως της αγνής ψυχής σας και είμαστε βέβαιοι για τις δυνατότητες και τις επιτυχίες σας.

Ο Θεός να σας οδηγεί πάντα σε δρόμους φωτεινούς.

Καλό ξεκίνημα!

Με όλη μου την πατρική αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ