xyta1

Έγκριση λειτουργίας για τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 4η Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 19.00 που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Σταυροπούλου 31, 2ος όροφ., Μεσολόγγι 30200, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 και της υπ’αριθμ. 375/2022 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ., για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα:

Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου & Συνδέσμου Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων 4ης Γ.Ε. Ν. Αιτωλ/νίας, για την υποστήριξη λειτουργίας του Συνδέσμου (εισηγητής κ.Λύρος Κων.–Δήμαρχος).

Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα λόγω χρονικών περιθωρίων για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.


Με αφορμή την έγκριση λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος δήλωσε τα εξής:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων και τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου είναι μια ιστορία που έρχεται από παλιά.

Μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, χωρίς σωστές προτάσεις και επιλογές, χωρίς ειλικρινή σχέση με τους δημότες και μια πολιτική βούληση 13 και πλέον ετών η οποία όχι μόνο δεν έδωσε τη λύση, αντιθέτως έθαβε το πρόβλημα κάτω από το «χαλί», όπως και τα σκουπίδια μες στο χώμα.

Αυτό το έλλειμμα προτάσεων, επιλογών, βούλησης και αποτελεσματικότητας ήρθε να το καλύψει η νυν Δημοτική Αρχή, η οποία τόλμησε να συγκρουστεί, αμύνθηκε στην κάθε λογής «λάσπη» και με αποφασιστικότητα πέτυχε την οριστική λύση, με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντα του Δήμου.

Και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων μας στο «να μην έχουμε που να τα πάμε για 2 ολόκληρα χρόνια!».

Είναι πράγματι μια μεγάλη και σπουδαία ημέρα για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Μια τεράστια ανακούφιση αφού μετά από επιμονή, πείσμα και ατσάλινα νεύρα η Δημοτική μας Αρχή ξεπέρασε όλους τους σκοπέλους και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη χορήγηση «Έγκρισης λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) που βρίσκεται στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος», του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου».

Πλέον το Μεσολόγγι γύρισε οριστικά σελίδα!

Αφήνουμε πίσω το παρελθόν της ένοχης σιωπής και επικεντρωνόμαστε στο παρόν και στο μέλλον δίνοντας οριστική λύση μετά από 13 περίπου ολόκληρα χρόνια ανοχής της μη νόμιμης λειτουργίας του ΧΥΤΑ .

Παλέψαμε νυχθημερόν επειδή ο τόπος μας δεν μπορούσε να αντέξει άλλη περιβαλλοντική καταστροφή, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και δυσφήμιση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Υποσχέθηκα ότι θα υλοποιήσω το έργο και κράτησα την υπόσχεση μου!

Προς όφελος όλων μας!

Πλέον ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κοιτάζει με άλλο μάτι την επόμενη μέρα και εγώ αισθάνομαι περήφανος, γιατί μιλάει το έργο μας και μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια.

Από σας, ζητώ ισχυρή εντολή για να έχουμε τη δύναμη να ολοκληρώσουμε όσα αρχίσαμε»


Στις δημοτικές εκλογές του 2019 οι δημότες του Δήμου Ι Π Μεσολογγίου με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό Δημιουργική Ανατροπή του Δημάρχου Κώστα Λύρου .

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια με την αδιάκοπη και άοκνη προσπάθεια του Δημάρχου και των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων της Δημιουργικής Ανατροπής καταφέραμε πολλά . Το πιο πρόσφατο και το πιο σημαντικό η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα για πρώτη φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου μας .

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια μαζί με το Δήμαρχο παλέψαμε με χρονιές παθογένειες αλλά και αναμετρηθήκαμε με οργανωμένα συμφέροντα που προσπαθούσαν μάταια να βάλουν τρικλοποδιές στο έργο και στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής .

Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, με όρισε αντιδήμαρχο Καθαριότητας και πρασίνου, και με τη φιλία του και τον ευχαριστώ για αυτό .

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές προσωπικοί λόγοι δεν μου επιτρέπουν να είμαι ξανά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος όπως θα ήθελα .

Όμως ξεκάθαρα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητα της επιλογής και στηρίζω ανεπιφύλακτα την νέα προσπάθεια του Δημάρχου Κώστα Λύρου για την επανεκλογή του . Θεωρώ ότι το ήθος η εντιμότητα του Δημάρχου και τα μέχρι σήμερα επίτευγμα της δημοτικής αρχής αποτελούν εχέγγυα κατάλληλα για μια δεύτερη θητεία .

Από το δικό μου μετερίζι θα αγωνιστώ και θα στηρίξω την προσπάθεια για την επανεκλογή του σημερινού δημάρχου.

Πετύχαμε πολλά θα καταφέρουμε περισσότερα με την Δημιουργική Ανατροπή και με Δήμαρχο τον Κώστα Λύρο!

Ο Αντιδήμαρχος
Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Γεώργιος Παλιούρας