mariamkaterinou1

Το Ιστορικό της Ιεράς Μονής Κατερινούς και η σχέση της με το 1821

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς, Γερόντισσας Μαριάμ, που πραγματεύεται το Ιστορικό της Ιεράς Μονής και τη σχέση της με το 1821, παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (κτίριο Τράπεζας Ελλάδος) και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας, Γερόντισσα Μαριάμ, η φιλόλογος κ. Βασιλική Γκουβέλου, ο Πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Γρηγόριος Κωσταράς, Πρόεδρος Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών και Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Εκδότης κ. Ευάγγελος Σπύρου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά τους Εισηγητές, όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, την συγγραφέα, Γερόντισσα Μαριάμ και τον κ. Σπύρου για την δωρεάν έκδοση του βιβλίου, αναφέρθηκε στην αξία και την σπουδαιότητά του, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Είναι ένα πόνημα που αναφέρεται στην ιστορία, την προσφορά και ταυτόχρονα στο παρόν και το μέλλον της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής της Παναγίας της Κατερινούς. Αν αυτό το βιβλίο είναι πολύτιμο είναι, γιατί δεν γράφτηκε από κάποιον που έχει μία θεωρητική ή επιφανειακή σχέση με τη Μόνη. Πολλά βιβλία που έχουν γραφεί για Ιερές Μονές είναι σημαντικά και έχουν γραφεί από καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες ιστορικούς και θεολόγους. Αυτό το βιβλίο είναι σημαντικό, όμως, γιατί κίνησε την γραφίδα του ο άνθρωπος που αγάπησε το Μοναστήρι και αφιερώθηκε σε αυτό. Και δεν καταγράφει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο την ιστορία, την προσφορά, τον πλούτο των κειμηλίων, αλλά ουσιαστικά την ζωή της Μονής, όπως την ζει εκείνη και οι μοναχοί ζουν όλες τις εκφάνσεις του μοναστηριακού χρόνου και το ένδοξο παρελθόν και το παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον.

Η Αγία Καθηγουμένη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συμβάλλει στην αναβάθμιση, στην προβολή, στην αναγέννηση και στην ανακαίνιση αυτής της Μονής. Η παιδεία της, η φιλολογική και η θεολογική της κατάρτιση, η πνευματική της καλλιέργεια αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία στήριξε την μοναχική της πορεία και ταυτόχρονα την αναγεννητική προσπάθεια που, στο πρόσωπο της, επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα στη Μονή της μετανοίας της».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ευχήθηκε «το βιβλίο να κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες σπίτια, να μελετηθεί από πολλούς ανθρώπους και μέσα από αυτό να συνειδητοποιήσουν, ότι είναι αδύνατον να υπάρξει Εκκλησία χωρίς την παρουσία των Μοναστηριών. Δεν υπάρχει τοπική ιστορία αποκομμένη από την ιστορία των Μονών. Θα είναι ολέθριο λάθος αν ξεχάσουμε, αν προδώσουμε και λησμονήσουμε την μεγάλη και ανυπολόγιστη συνεισφορά των μοναχών της πατρίδος μας στην αναγέννηση αυτού του Έθνους. Αν η Ελλάδα βρίσκεται εδώ τώρα, το οφείλει σε αυτά που προσέφερε ο Μοναχισμός και κατά την έναρξη της Επαναστάσεως και κατά τη διάρκειά της, αλλά κυρίως και προπάντων στα δύσκολα πρώτα χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους».