plevrona15

Εγκαίνια στο αρχαίο θέατρο Πλευρώνας

plevrona10-1

Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (31/8)στο Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο αναστυλώθηκε και παραδόθηκε σε επανάχρηση έπειτα από εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες.
«Αισθάνομαι συγκίνηση και περηφάνια που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέβαλε στην αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου που μας φιλοξενεί σήμερα. Ήταν υποχρέωσή μας να το κάνουμε. Όχι από σεβασμό στο χθες, αλλά από χρέος στο αύριο. Απόψε, δεν τιμάμε το παρελθόν, τιμάμε το μέλλον. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα ανάδειξης του τόπου μας και αναγέννησης ενός χώρου πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στο σύντομο χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Επενδύουμε στον πολιτισμό γιατί πιστεύουμε ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο ανάπτυξης του τόπου που μας γέννησε».

Καταλήγοντας,καλωσόρισε και ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που τέλεσε τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε διεξοδικά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο, αλλά και το σύνολο των ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται για την αναστύλωση και ανάδειξη των πολιτισμικών μας μνημείων.

«Όλα τα έργα Πολιτισμού αποτελούν πολιτιστικές διαδρομές που ενισχύουν καθοριστικά τη φυσιογνωμία του τόπου, καθώς επίσης την τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση δημιουργούν σημαντική οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε από την πλευρά της η κ. Μενδώνη, που ανταπέδωσε τις ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη, τονίζοντας: «Έχουμε κάνει πολλά και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία τα επόμενα χρόνια, γιατί έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα».
Την τελετή των εγκαινίων πλαισίωσε η μουσική εκδήλωση «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια», στην οποία η Φωτεινή Δάρρα, με την μαγευτική φωνή της, υπό το φως του τελευταίου αυγουστιάτικου φεγγαριού,μοιράστηκε με τον κόσμο μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Για την Περιφερειακή Αρχή η ανάδειξη των μνημείων και σύνδεση των αρχαιοτήτων με το πολιτιστικό γίγνεσθαι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μετην τουριστική αξιοποίηση.Την εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος και η Ιωάννα Φαναριώτου Προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματο.


 

plevrona10

Στην τελετή εγκαινίων του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Πλευρώνας» παρέστη το βράδυ της Πέμπτης 31ης Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Λύρου, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Ολυμπίας Βικάτου, Δημάρχων, εκπροσώπων των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών και πλήθους κόσμου.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τη Φωτεινή Δάρρα και τίτλο: «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε τα εξής:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα, εδώ, ανάμεσά σας σε αυτή την υπέροχη βραδιά του Αυγούστου, που σε λίγο θα γεμίσει με ήχους και τραγούδια για το φεγγάρι. Σε αυτόν τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο που ακροβατεί κυριολεκτικά πάνω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και ομολογώ, ότι έχω ενθουσιαστεί με την ομορφιά του τοπίου και την εκπληκτική θέα που προσφέρεται από εδώ.
Είναι αλήθεια, ότι από την πρώτη ημέρα της Ενθρονίσεώς μου ως νέου Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και μέχρι σήμερα έχω επισκεφθεί πολλά μέρη της επαρχίας μας, ασκώντας τα ποιμαντικά μου καθήκοντα και έχω γνωρίσει μοναδικά μνημεία και τόπους που συνθέτουν το «παλίμψηστο» της βιωτής των Αιτωλών και των Ακαρνάνων.
Ο τόπος μας είναι κατάσπαρτος από μνημεία, τα οποία γνωρίζετε καλύτερα εσείς οι αρχαιολόγοι. Και αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι πολλά από αυτά τα μνημεία είτε των αρχαίων, είτε των βυζαντινών χρόνων δέχονται τις επεμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να συντηρηθούν, να αναστηλωθούν, να αναδειχθούν, να καταστούν λειτουργικά και επισκέψιμα για όλους τους ανθρώπους.

Ομολογώ ότι πρώτη φορά επισκέπτομαι τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας. Τον έχω γνωρίσει όμως μέσα από τα πλούσια ευρήματα που εκτίθενται στις αίθουσες του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να μάθει, να ρωτήσει και να θαυμάσει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι εντυπωσιακός ο τόπος και εξαιρετικής σημασίας η θέση που επέλεξαν οι αρχαίοι Αιτωλοί για να κτίσουν την πόλη τους που θα τους προσέφερε ασφάλεια από τους εξωτερικούς κινδύνους. Μέσα στα ισχυρά της τείχη ορθώνονται τα μνημεία, όπως το μικρό της θέατρο με τις κατασκευαστικές του ιδιαιτερότητες που το καθιστούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της περιοχής, όπως τόνισε και η κα Ολυμπία Βικάτου.
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Πλευρώνας που μας φιλοξενεί θα ήθελα να συγχαρώ την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και όλες τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου για τη μέριμνα που επιδεικνύουν στην προστασία, έρευνα και συντήρηση των μνημείων, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την ένταξη του έργου, ιδιαιτέρως την Προϊσταμένη της Εφορείας Δρ Ολυμπία Βικάτου, που ανέλαβε με τους εξαιρετικούς της συνεργάτες να φέρουν εις πέρας αυτό το ομολογουμένως δύσκολο και απαιτητικό έργο της αναστήλωσης ενός αρχαίου μνημείου, που χρειάζεται εμπειρία, τεχνογνωσία, σεβασμό προς το μνημείο, προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα στα σφικτά χρονοδιαγράμματα.
Αξίζουν επίσης θερμά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του έργου που καθημερινά υπό οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι την ολοκλήρωσή του».