selivio5

Εγκαίνια νέας πτέρυγας στο Σελίβειο γηροκομείο Μεσολογγίου

selivio3

Τα επίσημα Εγκαίνια της νέας πτέρυγας που κατασκευάστηκε στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 26 Αυγούστου 2023. Τον Αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός παρουσία πλήθους κόσμου.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παϊσιος, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Γηροκομείου και άλλοι εκπρόσωποι Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και τοπικών Φορέων.

Αρχικά η Διευθύντρια του Γηροκομείου κ. Θεοδώρα Κουτσαγγέλη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σελιβείου Γηροκομείου, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση μου, γιατί σήμερα συμμετέχω με την διπλή, όπως αναφέρθηκε, ιδιότητα, στην εκδήλωση που αφορά τον εγκαινισμό της νέας πτέρυγας του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου. Για την νέα πτέρυγα εργάστηκαν ο Προκάτοχός μου, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς με την ιδιότητα και εκείνος του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Διευθύντρια κ. Κουτσαγγέλη και το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος. Εργάστηκαν όμως και οι Περιφερειακές αρχές της περιοχής μας, με τελευταίο τον Περιφερειάρχη μας, τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα, ότι κάθε φορά που η Περιφέρεια, οι Δημοτικές Αρχές, η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα Κληροδοτήματα της πόλης μας συνεργάζονται μπορεί να επιτευχθεί ένα ιερό και θεάρεστο έργο.

Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε, ότι αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ήδη συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία αυτού του Ιδρύματος που, όπως εύστοχα ειπώθηκε, επιτελεί έναν ιερό σκοπό. Είναι ένα ίδρυμα που στεγάζει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι διανύουν το τρίτο στάδιο της ηλικίας. Ο καθένας, για τους δικούς του λόγους, εισέρχεται μέσα σε έναν χώρο, όπου θα είναι η τελευταία του παραμονή πριν ο Θεός τον καλέσει κοντά του. Και αυτό δεν είναι απαξιωτικό. Είναι κάτι που μας γεμίζει με ευθύνη, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και τα μέλη του Δ.Σ., την κ. Διευθύντρια και όλο το διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Στα πρόσωπα όλων των τροφίμων βλέπουμε τη ζωντανή εικόνα του Θεού. Ανθρώπους, οι οποίοι φέρουν στους ώμους τους βαρύ το φορτίο πολλών ετών εργασίας, διαφόρων προβλημάτων και κοινωνικών αντιξοοτήτων. Οφείλουμε να τους σεβαστούμε, όπως το κάνουμε. Οφείλουμε στα πρόσωπά τους να δούμε τα δικά μας συγγενικά πρόσωπα. Οφείλουμε να τους παρέχουμε ένα οικογενειακό περιβάλλον, υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλεια, παρηγοριά, ελπίδα. Όπως είπα, αυτός ο χώρος θα διατηρηθεί ως η τελευταία ανάμνηση πριν από το ταξίδι για την αιωνιότητα.

Θέλω να γνωρίζετε όλοι σας, ότι ο ρόλος μου στην προεδρία του Δ.Σ είναι καθαρά συντονιστικός και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, σε συνεργασία με την Διεύθυνση και το υπόλοιπο προσωπικό αγωνιζόμαστε για αυτόν ακριβώς το σκοπό, το Ίδρυμα αυτό να είναι ανοιχτό στην πόλη, να υποδέχεται ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που χρειάζονται περίθαλψη, φροντίδα και ασφάλεια για να μπορούμε όλοι πραγματικά να καυχόμαστε, ότι έχουμε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που λειτουργεί υποδειγματικά μέσα στα όρια της Ιεράς μας Πόλεως.
Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Διευθύντρια για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και για την πολυετή εργασία της στο χώρο του Ιδρύματος. Θέλω να ευχαριστήσω το διοικητικό, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό, καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ. Δίνουμε την υπόσχεση, ότι θα παραμείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στις αρχές που διέπουν ήδη τη λειτουργία του Ιδρύματος, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουμε και τη θέλησή μας να παραμείνει όχι ένας ιδρυματικός χώρος, αλλά ένας χώρος οικογενειακής ατμόσφαιρας και ασφάλειας για όσους πραγματικά επιζητούν να φιλοξενηθούν ως τρόφιμοι μέσα σε αυτόν.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και εύχομαι ο Θεός να ευλογεί εσάς και τις οικογένειες σας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος.

Το έργο, το οποίο έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα προστέθηκε νέα πτέρυγα εμβαδού 308,44 τ.μ. και κατασκευάσθηκε χώρος εμβαδού 43,20 τ.μ., ως επέκταση του υπάρχοντος μαγειρείου στο ισόγειο. Προστέθηκαν 10 επί πλέον θάλαμοι διαμονής, που καλύπτουν τις ανάγκες 24 τροφίμων, επί πλέον, του Ιδρύματος, φθάνοντας στο σύνολο τους 100 τροφίμους.


Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, 26 Αυγούστου 2023. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Στην επίσημη τελετή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Είναι μια ξεχωριστή, όμορφη και μεγάλη ημέρα. H νέα πτέρυγα του Σελίβειου Γηροκομείου Μεσολογγίου , είναι ένα έργο που τιμά την πόλη μας και ανταποκρίνεται εμπράκτως στην ευθύνη της κοινωνίας μας να μεριμνά για την προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας».

Ο Κώστας Λύρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στη Μητρόπολη και σε όσους συνεισέφεραν στην αποπεράτωση αυτής της νέας πτέρυγας, η οποία έρχεται να προστεθεί στην έτσι κι αλλιώς σημαντική φιλανθρωπική δράση του Γηροκομείου το οποίο θυμίζουμε ότι ανεγέρθηκε μετά από δωρεά δύο επιφανών Μεσολογγιτών τους Σελίβο και Γιαΐτση και αναπτύχθηκε με την συνδρομή κι άλλων ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή, που προάγουν την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την συμπαράσταση σε όσους έχουν την ανάγκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας χρειάζονται τη φροντίδα μας και οφείλουμε να σταθούμε και εμείς απέναντι τους με καλοσύνη και ανθρωπιά. Στην κορυφή του δικού μας σχεδιασμού είναι και παραμένει ο άνθρωπος. Με στοχευόμενες δράσεις για ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».