expo

Πρόσκληση συμμετοχής σε διεθνή έκθεση στο Ρότερνταμ

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης
« Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εσωτερική αγορά και Τρίτες Χώρες » (ΟΠΣ 5076713), του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020»
συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023
και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο  παραγωγό, επιχειρηματία μεταποιητή προϊόντων Αλιείας
όπως Αυγοτάραχο, Γάμπαρη Αμβρακικού, Χέλι, Αλίπαστα Λιμνοθάλασσας, Αθερίνα γλυκού νερού,
να δηλώσει τη διάθεση συμμετοχής του έως τις 18 Αυγούστου 2023, στο grombol@epimetol.gr.

Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην Έκθεση θα υλοποιηθούν δράσεις γαστρονομίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων με στόχο:
– την ενίσχυση των εμπορικών δικτύων,
– τη δημιουργία θεμελίων brand name για τα προωθούμενα προϊόντα,
– την εδραίωση της αναγνωσιμότητας & τις ιδιαιτερότητάς τους,
– και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους,

δημιουργώντας το πλαίσιο αναφοράς και για μελλοντικές ατομικές προσπάθειες εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και διαμορφώνοντας έναν πολλαπλασιασμό των αποτελεσμάτων της Πράξης ακόμα και μετά τη λήξη της.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ
Αυγοτάραχο, Γάμπαρη Αμβρακικού, Χέλι, Αλίπαστα Λιμνοθάλασσας, Αθερίνα γλυκού νερού.

GASTVRIJ ROTTERDAM 2023
Η Gastvrij Rotterdam είναι μια διάσημη εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ρότερνταμ και επικεντρώνεται στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης.
Αυτή η εκδήλωση προσφέρει στους επαγγελματίες του κλάδου μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν, να ανακαλύψουν νέες τάσεις και να ανταλλάξουν γνώσεις.
Η 10η έκδοση του Gastvrij Rotterdam θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 στο Rotterdam Ahoy.

Γιατί ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
Η φιλοξενία, η εμπειρία και η ποιότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της Διεθνής Έκθεσης φιλοξενίας Gastvrij Rotterdam.
Η Διεθνής Έκθεση Φιλοξενίας έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες εκδόσεις ότι είναι μια δράση εξωστρέφειας με υψηλή ποιότητα για φιλόδοξους επαγγελματίες της φιλοξενίας και όχι μόνο.
Προσφέρει μια επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και εξελίξεων στον κλάδο, καθώς και μια πλήρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών τροφίμων και μη. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να απολαύσουν 500 εκθέτες, διάφορα εργαστήρια, επιδείξεις, master classes, διαγωνισμούς και γευσιγνωσίες με διάσημους σεφ, master chef, Masters of Wine και κορυφαίους γαστρονόμους.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
• Εκθεσιακός Χώρος: 80.000 τ.μ.
• Περισσότεροι από 7.000 επαγγελματίες 40 χώρες.
• Περισσότεροι από 500 εκθέτες από 40 χώρες.
• Το 90% των επισκεπτών είναι επαγγελματίες.

Πρακτικές πληροφορίες :
Ώρες λειτουργίας. Το Gastvrij Rotterdam λαμβάνει χώρα από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 στο Rotterdam Ahoy.
• Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 11:00 – 18:00
• Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 11:00 – 18:00
• Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 11:00 – 18:00
• Διαδρομή προς το Rotterdam Ahoy. Το Gastvrij Rotterdam λαμβάνει χώρα στις Αίθουσες 2, 3, 4, 5 και 6 στο Rotterdam Ahoy. Το Rotterdam Ahoy είναι εύκολα προσβάσιμο με τη δημόσια συγκοινωνία και βρίσκεται σε βολική τοποθεσία σε όλους τους δρόμους εξόδου στο Ρότερνταμ.

ΧΡHΣΙΜΑ LINKS
https://www.gastvrij-rotterdam.nl/
https://www.facebook.com/gastvrijrotterdam


Έντονη παρουσία και ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών, τοπικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στην 3η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα « Πρόσκληση συμμετοχής, συντονισμού και προετοιμασίας, τοπικών επιχειρήσεων, μεταποιητών και παραγωγών προϊόντων Αλιείας, στην Διεθνή έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Περιφερειακού Γραφείου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στη Βόνιτσα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στα πλαίσια των δράσεων εξωστρέφειας και πληροφόρησης του έργου «Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εσωτερική αγορά και Τρίτες Χώρες » (ΟΠΣ 5076713) και του συντονισμού συμμετοχής στην Διεθνή έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023.

Στα πλαίσια των χαιρετισμών, πρώτος το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Καλαντζής ο οποίος αναφέρθηκε με κολακεύτηκα λόγια για το έργο που έρχεται να υποστηρίξει τη Γάμπαρη, τον λεγόμενο και κόκκινο χρυσό του Αμβρακικού κόλπου, τόνισε την ανάγκη συνέργειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των τοπικών φορέων για την υποστήριξη δράσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας όπως η σημερινή που αγκαλιάζει το τρίπτυχο παραγωγή, τουρισμός, γαστρονομία, προς όφελος των νέων, των αλιέων, των μεταποιητών και των επιχειρήσεων εστίασης.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής ο οποίος με την σειρά του αναφέρθηκε στην από κοινού διεκδίκηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος του εξαιρετικού αυτού έργου που στόχο έχει, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας με δράσεις εξωστρέφειας και κατάρτισης με γνώμονα την υποστήριξη των εκλεκτών προϊόντων των προστατευόμενων περιοχών Natura & Ramsar της Αιτωλοακαρνανίας, όπως το αυγοτάραχο, τα αλίπαστα, την αθερίνα Τριχωνίδας, τη γάμπαρη Αμβρακικού και το χέλι. Μίλησε για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την παρουσία μας στην Summer Fancy Food και τόνισε την ανάγκη της συμμετοχής και της συνέργειας όλων και για τις δυο άλλες εκθέσεις που ετοιμάζουμε την παρουσία μας, το Σεπτέμβριο, αυτήν της Sea Food Expo Asia, και της Gastvrij Rotterdam 2023, για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος όλων.

Αμέσως μετά στο βήμα κλήθηκε ο Μιχάλης Γούδας, Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στο κεντρικό ρόλο που παίζει ο κλάδος της Αλιείας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Δ.Ε. λόγω της δραστηριοποίησης δεκάδων συνεταιρισμών, ατομικών αλιέων και μεταποιητών του κλάδου παραγωγής των εμβληματικών για την Αιτωλοακαρνανία προϊόντων αλιείας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια υποστηρίζεται εμπράκτως μέσα από το εγκεκριμένο έργο “Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες” στο πλαίσιο του Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και πως είναι σίγουρος ότι τα αποτελέσματά του θα έχουν καίριο και άμεσο αντίκτυπο στην εξωστρέφεια των αλιευμάτων, στην ενίσχυση των εμπορικών δικτύων, στην δημιουργία BRAND NAME για τα προωθούμενα προϊόντα του και κατ’ επέκταση στην υποστήριξη των αλιέων, των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημήτριου Κουτσούμπα Προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου Βόνιτσας, ο οποίος τόνισε τα προβλήματα της έλλειψης παραγωγής, της παράνομης αλίευσης, την ανάγκη ελέγχου και προστασίας του Αμβρακικού κόλπου. Παράλληλα ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την υποστήριξη στα προβλήματα τους και το Επιμελητήριο για την εκδήλωση και για όλη την προσπάθεια που γίνεται για να υποστηριχτεί ο κλάδος και η τοπική οικονομία.

Τελευταίος χαιρέτισε ο Πανταζής Πανταζόπουλος, Πρόεδρος της ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστοποίησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων αλιείας, ειδικά των ξεχωριστών και εκλεκτών προϊόντων των προστατευόμενων περιοχών Natura & Ramsar της Αιτωλοακαρνανίας. Εξέφρασε και αυτός την ευχαρίστηση για την υποστήριξη μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος των ξεχωριστών για τον τόπο προϊόντων αλιείας που μπορούν μέσω του Branding και των δράσεων εξωστρέφειας να εντάξουν την περιοχή στο τουριστικό γαστρονομικό χάρτη, επηρεάζοντας θετικά και πολλαπλασιαστικά πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως της αλιείας, της εστίασης, του τουρισμού κλπ.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Κορίνα Διαμαντή, η οποία παρουσίασε τον σκοπό και τους στόχους του έργου και της προγραμματικής αυτού καθώς και των δράσεων που θα υλοποιήσει ο κάθε φορέας, εξειδικεύοντας και εμβαθύνοντας ειδικότερα στις δράσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που αφορούν το συντονισμό και την υποστήριξη συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις, την υλοποίηση εκδηλώσεων ενημέρωσης των παραγωγών και των επιχειρήσεων, τη λειτουργία τεσσάρων (4) σημείων πληροφόρησης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα και τη διοργάνωση ενός προγράμματος κατάρτισης καθώς και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος του Έργου εκ μέρους του Επιμελητήριου Γεώργιος Ρόμπολας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συστηματικής προσέγγισης διεθνοποίησης και εξαγωγικής ανάπτυξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων, καθώς και στην κατανόηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν εκ μέρους των ενδιαφερομένων για να δημιουργηθεί το κατάλληλο επίπεδο εξαγωγικής ετοιμότητας που θα επιφέρει και τα βέλτιστα αποτελέσματα στη συμμετοχή τους στις σχεδιασμένες δράσεις του προγράμματος εκθέσεων του έργου. Αναλύθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζουν οι αγορές της Βόρειάς Ευρώπης, για τα ελληνικά τρόφιμα και παρουσιάστηκε η Διεθνής Έκθεση Gastvrij Rotterdam 2023 και τα χαρακτηριστικά της, τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης για το 2022, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όλα τα στοιχεία που την κατατάσσουν ως μια από της βασικές εκθέσεις – στόχο για τις ελληνικές εξαγωγές.
Κλείνοντας έγινε παρουσίαση από τον Ευστάθιο Σίδερη της πλατφόρμας «Market Place» που έχει αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό έργο REST@RTS- «Reinforcing Med Microfinance Network System for Start – Ups», για την ενίσχυση του Μεσογειακού δικτύου Μικροχρηματοδοτήσεων για Νεοφυείς Επιχειρήσεις. Αναλυθήκαν οι δυνατότητες της μεθόδου συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω της παραπάνω πλατφόρμας απευθυνόμενης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως του κλάδου της Αλιείας, η οποία θα διασυνδέει τους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων με τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, με στόχο την πρόσβαση σε μικρό-πιστώσεις, απαραίτητες για κάθε επιχείρηση και παραγωγό.

Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Ράπτης, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Παπαευθυμίου, τα μέλη του Δ.Σ. Απόστολος Αυγερινός και Απόστολος Παπαϊωάννου και Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ακαρνανίας- Αμφιλοχίας και του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου «Ο ΕΡΜΗΣ» αντίστοιχα.

Με τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους οι οποίοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους και ακολούθησε ένας δημιουργικός και ζωντανός διάλογος και δόθηκαν διευκρινήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.