army

Τα προβλήματα των στρατιωτικών της Αιτωλοακαρνανίας

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) εκφράζει την έντονη απογοήτευση όλων των στρατιωτικών της περιοχής για την απαξίωση που βιώνουν από την Στρατιωτική Ηγεσία του ΓΕΕΘΑ σχετικά με τα δασοπερίπολα που εκτελούν.
Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ κατά την χθεσινή μέρα δεν ανέστειλε προγραμματισμένα δασοπερίπολα ενώ υπήρχε ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας ή αδιαφορίας ήταν να υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι μετακινήθηκαν προς τις Μονάδες τους με ιδία έξοδα καυσίμου – διόδια για να εκτελέσουν δασοπερίπολο μέσα στην κακοκαιρία.
Αναρωτιόμαστε τελικά…. Ποιο το νόημα και η ουσία αυτών των περιπόλων…;;;;

Αξίζει να τονιστεί ότι τις τελευταίες μέρες έχει αρθεί η επιφυλακή που ίσχυε για το Πυροσβεστικό Σώμα όλης της Χώρας και πλέον η λειτουργία συνεχίζεται με βάση το δείκτη επικινδυνότητας που εκδίδει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Δυστυχώς όμως στις Ένοπλες Δυνάμεις και με εντολή του ΓΕΕΘΑ. οι στρατιωτικοί εκτελούν δασοπερίπολα ανεξαρτήτου δείκτη, ενώ συνεχίζονται έκτακτα δασοπερίπολα που θεσπίστηκαν πριν μέρες, λόγω των ακραίων δασικών πυρκαγιών. Οι συνάδελφοι μας βρίσκονται στα όρια των σωματικών αντοχών τους ενώ πλήγεται η ψυχολογική τους ισορροπία από τις αδιανόητες περιπολίες εν μέσω καταιγίδας.

Η ΕΣΠΕΑΙΤ κατά την χθεσινή μέρα δέχθηκε πολλάκις τηλεφωνήματα από συναδέλφους που προσπαθούσαν να κατανοήσουν τον λόγο που απαιτείται να εκτελέσουν δασοπερίπολο με βροχή και ανέμους. Εκφράστηκαν επίσης έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των δρόμων όπου θα κινηθούν και τον κίνδυνο να βιώσουν κάποιο τροχαίο ατύχημα λόγω της επικινδυνότητας του οδοστρώματος.

Άμεσα ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χονδρογιάννης Βασίλειος επικοινώνησε με την 116ΠΜ (Μονάδα υπαγωγής του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου), τον ΑΔΦ Πρέβεζας Λευκάδας – Δκτη Μ.Υ. FOB AKTION και τον ΑΔΦ Μεσολογγίου ώστε να ενημερώσει σχετικώς και να ζητήσει να πραγματοποιηθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην εκτελεστούν δασοπερίπολα υπό αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η ανταπόκριση της Διοίκησης της 116ΠΜ ήταν άμεση και δόθηκε προφορική εντολή για άμεση διακοπή των δασοπεριπόλων γεγονός που ικανοποίησε τα στελέχη. Δυστυχώς όμως στις άλλες περιπτώσεις των Μονάδων του Ακτίου και Μεσολογγίου δεν υπήρχε αντίστοιχη εξέλιξη, ενώ δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το λόγο που δεν ακυρώθηκαν τα δασοπερίπολα.

Το ΔΣ ΕΣΠΕΑΙΤ, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τα άμεσα αντανακλαστικά της Διοίκησης 116 Π.Μ. και ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες το ΓΕΕΘΑ θα επανεξετάσει τις σχετικές διαταγές περί δασοπεριπόλων ώστε να εναρμονιστούν με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, το οποίο άλλωστε είναι αρμόδιο για θέματα προληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε τα μέλη μας ότι η ΕΣΠΕΑΙΤ θα είναι πάντα δίπλα στον συνάδελφο με στόχο να προστατεύει τα εργασιακά τους δικαιώματα, να στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και να αναδεικνύει κάθε πρόβλημα προκύπτει στην καθημερινότητα τους.


• Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών – μελών της, που υπηρετούν στην στρατιωτική βάση του Ακτίου, και αφορά τα κάτωθι προβλήματα θέματος:

α. Διακοπή υπηρεσιακού λεωφορείου από Άρτα προς Μονάδα και επιστροφή λόγω έλλειψης στελεχών ειδικότητας οδηγού.

β. Αυξημένες ώρες εργασίας λόγω των συνεχών τακτικών και έκτακτων δασοπεριπόλων με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται δυσχέρεια στη χορήγηση καλοκαιρινής Κανονικής άδειας.

• Συγκεκριμένα κατά την παρούσα καλοκαιρινή περίοδο υπήρχαν αυξημένες ανάγκες για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών που αφορούν την υποστήριξη πτητικών μέσων τόσο στο Α/Δ του Ακτίου, όσο και στο αντίστοιχο των Ιωαννίνων, στο οποίο διατίθενται δύο (2) στελέχη ειδικότητας οδηγών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί το δρομολόγιο, υπηρεσιακού λεωφορείου, το οποίο εξυπηρετούσε άνω των σαράντα (40) στρατιωτικών από διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι επιβαρύνονται πλέον με έξοδα καυσίμων και διόδια στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, τα οποία επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

• Η ΕΣΠΕΑΙΤ καταγγέλλει την υφιστάμενη κατάσταση διότι έχει επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου οργανογράμματος της βάσης του Ακτίου, (γ) σχετικό, διότι όπως έχουμε τονίσει πολλάκις, στην συγκεκριμένη Μονάδα οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται ενώ η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) κάθε χρόνο μειώνει την δύναμη του στρατιωτικού προσωπικού. Ομοίως έχει ενημερώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. – την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ, (δ) σχετικό, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι παρούσες ανάγκες της Μονάδας και να μην παρουσιαστούν προβλήματα λειτουργίας και Μέριμνας Προσωπικού.
https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/2147-fob-aktion
Δυστυχώς όμως τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και πλήττουν το έμψυχο δυναμικό της στρατιωτικής βάσης.

• Επιπρόσθετα σε όλη αυτή την κατάσταση, επισημαίνουμε ότι διατέθηκαν στελέχη για την κάλυψη αναγκών στο ΕΚΑΒ, ενώ παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εκπομπές δασοπεριπόλων με έκτακτα δρομολόγια, κατόπιν σχετικής διαταγής του ΓΕΕΘΑ, καθώς και οι εκπομπές τακτικών καθημερινών δασοπεριπόλων ανεξαρτήτου δείκτη επικινδυνότητας, ο οποίος καθορίζεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δεδομένου όμως ότι τα στελέχη υποχρεούνται παράλληλα να καλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργικές ανάγκες της Μονάδας, την υποστήριξη των πολιτικών πτήσεων στον αερολιμένα Ακτίου, την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών και την κάλυψη ετοιμοτήτων σχεδίου «Ξενοκράτης», γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας πέραν του εβδομαδιαίου 40ώρου, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, (α) σχετικό, και ομοίως έχει αναδείξει η ΠΟΜΕΝΣ σε αντίστοιχο θέμα, (β) σχετικό.

• Επιπλέον, οφείλουμε να τονίσουμε ότι με τις υφιστάμενες συνεχείς υπηρεσιακές ανάγκες πολλά στελέχη της στρατιωτικής βάσης του Ακτίου μας μεταφέρουν την απογοήτευσή τους ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους Κανονικής Άδειας, ώστε με γνώμονα τον ανθρώπινο και οικογενειακό παράγοντα, να μπορέσουν να αφιερώσουν χρόνο τόσο στην προσωπική τους ξεκούραση όσο και στις οικογένειες τους.

• Η ΕΣΠΕΑΙΤ καταγγέλλει την συνεχή εξάντληση που συντελείται στο προσωπικό, την μη εφαρμογή του θεσπισμένου 40ώρου και την αδυναμία χορήγησης Κανονικής άδειας, ενώ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν από την υπερκόπωση και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που οδηγούνται οι συνάδελφοι μας. Ήδη έχουμε ενημερωθεί από τα κοινωνικά δίκτυα ότι το πρώτο τροχαίο με δασοπερίπολο της Π.Α. είναι γεγονός και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα για νέα ατυχήματα είτε εντός είτε εκτός των Μονάδων.

Αξιότιμε κ.κ Βουλευτές,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΠΟΜΕΝΣ,
Αξιότιμε ΑΔΦ – Δκτη Μ.Υ. FOB AKTION,

• Σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης των ανωτέρω προβλημάτων ως ένα ηθικό χρέος απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία, στηρίζει την Πολιτεία σε κάθε κρίση, ενώ δυστυχώς το τελευταίο διάστημα εισπράττει περικοπή παροχών και ανισότητα στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.

Αγαπητά μέλη,

• Το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ θα στέκεται πάντα δίπλα στον συνάδελφο, θα αναδεικνύει κάθε σημαντικό πρόβλημα ή αδικία και να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε το έργο που προσφέρει η Μ.Υ. FOB AKTION και κατ’ επέκταση το προσωπικό να χαίρει μιας δίκαιης και έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ.

• Εισηγητής θέματος, Αντιπρόεδρος ΕΣΠΕΑΙΤ: Επγός (ΤΤΗ) Πολυχρόνης Γιώτης, τηλ. 6983505862.


Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών – μελών της, που υπηρετούν στην στρατιωτική βάση του Αγρινίου, και αφορά τις αυξημένες ώρες εργασίας λόγω των συνεχών τακτικών και έκτακτων δασοπεριπόλων.

• Συγκεκριμένα στο κλιμακίου Φύλαξης Α/Δ Αγρινίου, κατόπιν σχετικών επιστολών της ΕΣΠΕΑΙΤ, (γ) σχετικό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. –, (δ) σχετικό, τροποποιήθηκε ο τρόπος λειτουργίας και καθιερώθηκε η εκτέλεση 24ώρων βαρδιών φύλαξης με συχνότητα 1/4, ανά θέση. Η εν λόγω τροποποίηση, δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς βαρδιών καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του (β) σχετικού και προκειμένου αφ’ ενός να καλύπτεται η χορήγηση της Κανονικής Άδειας και αφετέρου να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε μηνιαία βάση σε περιπτώσεις απουσίας στελέχους / στελεχών για οποιονδήποτε λόγο (Κανονική άδεια, Φύλλο Πορείας, αναρρωτική άδεια κλπ.).

• Την παρούσα λοιπόν περίοδο οι συνάδελφοι μας έχουν προγραμματιστεί, επιπλέον των βαρδιών φύλαξης, με έξι (6) δασοπερίπολα, ενδιαμέσως των 24ωρων υπηρεσιών, με συνέπεια να υπάρχει σημαντική αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, κατά παρέκκλιση του θεσπιζόμενου 40ώρου εργασίας, (α) σχετικό. Σημειώνεται ότι οι εκπομπές δασοπεριπόλων εκτελούνται ανεξαρτήτου δείκτη επικινδυνότητας, και κατόπιν σχετικών οδηγιών του ΓΕΕΘΑ. Δεδομένου όμως ότι τα στελέχη υποχρεούται παράλληλα να καλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργικές ανάγκες φύλαξης της Μονάδας, εκφράζεται από μέρους τους η δυσαρέσκεια για την μη τήρηση των προβλεπομένων απαλλαγών από τις 24ώρες βάρδιες και την δυνατότητα χορήγησης Κανονικής άδειας.

• Η ΕΣΠΕΑΙΤ καταγγέλλει την συνεχή εξάντληση που συντελείται στο προσωπικό, την μη εφαρμογή του θεσπισμένου 40ώρου και την αδυναμία χορήγησης Κανονικής άδειας μέσω των απαλλαγών, ενώ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν από την υπερκόπωση και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που οδηγούνται οι συνάδελφοι μας. Ήδη έχουμε ενημερωθεί από τα κοινωνικά δίκτυα ότι το πρώτο τροχαίο με δασοπερίπολο της Π.Α. είναι γεγονός και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα για νέα ατυχήματα είτε εντός είτε εκτός των Μονάδων.

Αξιότιμε κ.κ Βουλευτές,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΠΟΜΕΝΣ,
Αξιότιμε ΑΔΦ – Δκτη Μ.Υ. FOB AKTION,

• Σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης των ανωτέρω προβλημάτων ως ένα ηθικό χρέος απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία, στηρίζει την Πολιτεία σε κάθε κρίση, ενώ δυστυχώς το τελευταίο διάστημα εισπράττει περικοπή παροχών και ανισότητα στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.
Αγαπητά μέλη,

• Το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ θα στέκεται πάντα δίπλα στον συνάδελφο, θα αναδεικνύει κάθε σημαντικό πρόβλημα ή αδικία και να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε το προσωπικό να χαίρει μιας δίκαιης και έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ.

• Εισηγητής θέματος, Αντιπρόεδρος ΕΣΠΕΑΙΤ: Επγός (ΤΤΗ) Πολυχρόνης Γιώτης, τηλ. 6983505862.