katrakeio12

Προβληματική η λειτουργία του Μουσείου Βάσως Κατράκη

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΤΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ.

Αγαπητοί φίλοι του Μουσείου της Βάσως Κατράκη

Σας ευχαριστώ για την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.
Σήμερα διάβασα στο FB, στο επίσημο site του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, τα σχόλια του Δημάρχου για όσα ανέφερα στο Δ.Σ. του Μουσείου στις 18.7.2023.

Στην τοποθέτησή μου για το Μουσείο επεσήμανα τα κυριότερα προβλήματα που κατά τη δική μου γνώμη αλλά και τη γνώμη ειδικότερων από εμένα έχουν φέρει το Μουσείο στη σημερινή του κατάσταση.
Στην αναφορά μου αυτή δεν επέκρινα και δεν αναφέρθηκα καν σε πρόσωπα. Μίλησα για γεγονότα, πράξεις και καταστάσεις που χρονίζουν και έχουν φέρει το Μουσείο σε αδιέξοδο.

Περίμενα λοιπόν πως η απάντηση του Δημάρχου, που είναι και πρόεδρος του Μουσείου, θα περιείχε έστω μία συγκεκριμένη πρόταση για έστω ένα από τα θέματα που αναφέρθηκαν στην τοποθέτησή μου. Δυστυχώς, αντί προτάσεων εισέπραξα ένα γενικόλογο απολογητικό σημείωμα, με υπόνοιες περί παρανομιών και παρατυπιών. Δεν θέλω να μπω στον πειρασμό των αντικρούσεων. Δεν είναι η στιγμή.

Αγαπητοί φίλοι

Θέλω να διευκρινίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι ως κυρία των πνευματικών δικαιωμάτων, και όχι μόνο, επί του έργου της μητέρας μου Βάσως Κατράκη, μοναδικό σκοπό μου και αποκλειστική υποχρέωσή μου έχω να σώσω το έργο της μητέρας μου από τους κινδύνους που το απειλούν. Τη χρονική στιγμή δεν την επέλεξα εγώ. Την επέβαλαν τα ίδια τα γεγονότα.

Τοποθετούμαι μόνο για γεγονότα και καταστάσεις που αφορούν το Μουσείο και τη Βάσω Κατράκη και εφόσον έχω επαρκή και αδιάψευστα στοιχεία. Εγώ δεν κάνω προεκλογικό αγώνα, αλλά αγώνα ιερής υποχρέωσης απέναντι στη μητέρα μου και το έργο της. Και σ’ αυτό τον αγώνα αισθάνομαι πολύ δυνατή, γιατί έχω πολλούς ανθρώπους δίπλα μου που με στηρίζουν.

Σας ευχαριστώ.
Μαριάννα Κατράκη


H τοποθέτηση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου:

Με αφορμή την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη» την 18η Ιουλίου 2023 ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου και Πρόεδρος κ. Κώστας Λύρος δήλωσε τα εξής:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του «Κατράκειου» μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε διεξοδικά για τα ζητήματα που αφορούν το Μουσείο, ορισμένα εξ αυτών χρόνια.

Κατ´ αρχάς, έχω την υποχρέωση να καταστήσω σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη» αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και όχι ιδιωτική επιχείρηση.
Συνεπώς, η λειτουργία του διέπεται από τους συγκεκριμένους κανόνες, που αφορούν όλη τη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης.
Τα θέματα και τα ζητήματα του «Κατράκειου» αδιαμφισβήτητα είναι γνωστά και μας βρίσκουν όλους σύμφωνους και αλληλέγγυους.
Αφορούν τη συντήρηση των εκθεμάτων, των κτιριακών υποδομών του Μουσείου και φυσικά την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του, της προβολής και αξιοποίησης του πλούτου του.

Ωστόσο, πρόκειται για μια κατάσταση που υφίσταται εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή πολύ πριν το Μουσείο, με εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου μας.

Κατά την θητεία μας, η οποία δεν έχει ακόμη λήξει, και αφορά τα 4 τελευταία, όπου για δύο από αυτά ζούσαμε σε συνθήκες εγκλεισμού και πανδημίας παρά τον ελάχιστο, σε σχέση με τις απαιτήσεις ωρίμανσης δράσεων, χρόνο που μας διατέθηκε, δείξαμε έμπρακτα το αληθινό μας ενδιαφέρον .
Μια απτή απόδειξη αυτού είναι η επίτευξη του στόχου της πάνω από 100% αύξησης της επισκεψιμότητας, μέσω της προβολής του Μουσείου, αλλά και η προώθηση των διαδικασιών για την ψηφιοποίηση και συντήρηση των έργων, όπως ακριβώς έχει γίνει και με άλλους χώρους πολιτισμού του Δήμου μας.
Οφείλω να καταστήσω σαφές ότι για την ψηφιοποίηση του Μουσείου δεν υπάρχει απόφαση απένταξης του χρηματοδοτικού προγράμματος.
Η απόφασή μας είναι η υλοποίηση του να προχωρήσει με διαύγεια και διαφάνεια, μακριά από φωτογραφικές διακηρύξεις οι οποίες, εν τέλει, μόνο προς όφελος του Μουσείου δεν λειτουργούν!

Επιπλέον είναι στο σχεδιασμό μας η διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για την εργασίες συντήρησης του.
Για το λόγο αυτό εντάξαμε στον προϋπολογισμό μας κονδύλι για την αντίστοιχη μελέτη καθώς και δαπάνες συντηρήσεως και εκσυγχρονισμού.
Με σεβασμό στο «Κατράκειο», στο δημόσιο χρήμα και στους νόμους που διέπουν το νομικό πρόσωπο κινούμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Μουσείου και της αντάξιας αυτού προβολής του.

Στο έργο της Βάσως Κατράκη έχουν εγχαραχθεί σημαίνουσες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας και επ’ ουδενί δεν πρέπει αυτό να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών διαφορών και συμφερόντων.
Ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας!»


Τοποθέτηση της Μαριάννας Κατράκη στο ΔΣ του Κέντρου και Μουσείου Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ Κατράκη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2023. την 18/7/2023:

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου γίνεται με εξαιρετική καθυστέρηση. Το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο έγινε τον Ιούνιο του 2022. Αν το συμβούλιο είχε γίνει τον Δεκέμβρη, τον Γενάρη, ή έστω στις αρχές του Φλεβάρη, θα είχε κάποιο νόημα.
Σήμερα όμως, για το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για τα 17 χρόνια υπολειτουργίας του Μουσείου και για τη συνεχή προσβολή της ίδιας της Βάσως Κατράκη και του έργου της.

Στερήσαμε από το Μουσείο το δικαίωμα να έχει έσοδα, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με την εφορία λόγω της ταμειακής μηχανής. Ταυτόχρονα, αφήσαμε να καταστρέφονται στην παντελώς ακατάλληλη αποθήκη του υπογείου όλα τα βιβλία και τα έντυπα που δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν οικονομικά το Μουσείο.

Στερήσαμε από το Μουσείο το δικαίωμα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς και από κάθε φορέα χρηματοδότησης.

Στερήσαμε από το Μουσείο την ευκαιρία συνεργασίας με τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, αφού δεν προχωρήσαμε ποτέ ούτε στη δημιουργία των εργαστηρίων χαρακτικής, αλλά ούτε και στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τις Σχολές. Αποκλείσαμε έτσι οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας του Μουσείου με τους καλλιτέχνες, ενώ γι’ αυτούς φτιάχτηκε και σε αυτούς δικαιωματικά ανήκει.

Ο προϋπολογισμός που ήρθε εδώ σήμερα δεν περιέχει καμία απολύτως δαπάνη για δράσεις πολιτισμού σχετικές με το αντικείμενο του Μουσείου. Αυτό βέβαια είναι φυσικό, αφού μεταξύ μας δεν υπάρχουν άτομα κατάλληλα να προτείνουν τέτοιες δράσεις, πολύ δε περισσότερο να τις αξιολογήσουν. Και όταν με πολύ κόπο κατάφερα να μπει κάποιος καλλιτέχνης στο συμβούλιο, μετά από λίγο εκπαραθυρώθηκε.

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά είμαστε μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενός «κλινικά νεκρού» νομικού προσώπου. Δεν συμμετέχουμε στη διοίκηση του Μουσείου, αλλά στη διοίκηση δύο αποθηκών στις οποίες είναι κρεμασμένα τα έργα της Βάσως, και μάλιστα σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.

Ενώ η πολιτεία αναγνώρισε και τίμησε τη Βάσω Κατράκη για την προσφορά της, κατασκευάζοντας το κτίριο του Μουσείου, στο οποίο η οικογένειά μας πρόθυμα απόθεσε σχεδόν το σύνολο του έργου της, η τοπική κοινωνία διά των εκπροσώπων της μάς απέδειξε ότι το έργο δεν είναι επιθυμητό, γιατί το βάρος είναι πολύ μεγάλο.

Στην ομιλία μου με την ευκαιρία του ερχομού του έργου στο Αιτωλικό είχα τελειώσει με τη φράση «ποτέ αυτός ο τόπος δεν απογοήτευσε τη μητέρα μου».

Δυστυχώς, σήμερα ομολογώ ότι έκανα λάθος.