health

Σε παραιτήσεις οδηγούν οι μετακινήσεις ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της μοναδικής ακτινολόγου του Κέντρου Υγείας Αγρινίου αφού την ενημέρωσαν ότι με «εντέλλεσθε» μετακινείται εν μια νυκτί στο Νοσοκομείο Άρτας για να καλύψει τις εκεί ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό.

Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση προσπαθεί με αποσπασματικούς τρόπους να καλύψει κενά δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Αφού πρώτα το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στήριξε με αυταπάρνηση την πανδημία του covid-19 και ενώ θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να στηριχθεί με μόνιμο προσωπικό καθώς τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια, επιλέγει να εξαντλεί τους ελάχιστους ευσυνείδητους γιατρούς εξαναγκάζοντας τους σε παραίτηση.

Όπως επισημαίνoυν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Η Κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ συνεχίζει να ακολουθεί σταθερά την ίδια τακτική των μετακινήσεων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα πολλά οργανικά κενά δεν καλύπτονται με προσλήψεις αλλά με μετακινήσεις και “εντέλλεσθε”. Αποτέλεσμα είναι να μετακυλίονται οι ελλείψεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να υποβαθμίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, και να ταλαιπωρούνται οι μετακινούμενοι ιατροί. Στην Αιτωλοακαρνανία, μία ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη υγειονομικά περιοχή, η ταλαιπωρία των πολιτών συνεχίζεται, οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς και οι ιατροί έχουν καταντήσει υγειονομικοί νομάδες, όπου δέχονται με τον τρόπο αυτό ευθεία προσβολή της αξιοπρέπειας τους».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Υγείας, εάν θα προχωρήσει στην ανάκληση των μετακινήσεων ιατρών από Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους και εάν θα προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΣΥ.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ζαμπάρας Μίλτος Ακρίτα Έλενα, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέκος, Βέττα Καλλιόπη, Γαβρίλος Γιώργος, Δούρου Ειρήνη, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ηλιόπουλος Όθων, Κόκκαλης Βασίλης, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαηλιού Γιώργος, Παππάς Πέτρος, Πέρκα Θεοπίστη, Πολάκης Παύλος, Πούλου Γιώτα, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γιώργος.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου ενημερώθηκε στις 24/07/2023 πως με το υπ’ αριθμόν ΑΠ: 46270/20-07-2023 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ με θέμα «Σχετικά με κάλυψη επιτακτικών εφημεριακών αναγκών του Ακτινολογικού τμήματος του Γ.Ν. Άρτας» καλούνται οι συνάδελφοι ιατροί του ακτινολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου να καλύπτουν εκ περιτροπής και τις εφημεριακές ανάγκες του ακτινολογικού τμήματος του Γ.Ν. Άρτας για τους επόμενους 3 μήνες προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του Ακτινολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Άρτας, με τις λεπτομέρειες για τα ονόματα των εφημερευόντων να καθορίζονται κατόπιν συνεννοήσεως των Διοικητών των Νοσοκομείων.

Με βάση τον αριθμό των ιατρών του ακτινολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου που καλούνται να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες του πρωινού ωραρίου (Τμήμα Αξονικού Τομογράφου και Μαγνητικού Τομογράφου), όσο και την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών όλο το μήνα, ήδη οι τρεις ιατροί του Τμήματος Αξονικού Τομογράφου δουλεύουν σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με συνολικά 10 εφημερίες ο καθένας το μήνα, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό αριθμό των 6 εφημεριών που υποχρεούνται να εκτελούν.

Το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ περί μετακίνησης των συναδέλφων ιατρών- ακτινολόγων για διενέργεια εφημεριών και στο Γ.Ν. Άρτας θα τους αναγκάσει να πραγματοποιήσουν μέχρι 14 και 15 εφημερίες το μήνα, πράγμα που θα οδηγήσει στη φυσική και πνευματική εξόντωσή τους. Και επιπλέον αξίζει να επισημανθεί πως η ανωτέρω εντολή μετακίνησης ζητείται σε μία περίοδο που το κάθε τμήμα του εκάστοτε νοσοκομείου έχει προβεί στον προγραμματισμό των καλοκαιρινών αδειών των συναδέλφων ιατρών. Εάν λοιπόν η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ επιμείνει στη μετακίνηση των ιατρών- ακτινολόγων αυτό θα σημάνει και την αδυναμία εφημέρευσης του Τμήματος Αξονικού Τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου για όλες τις μέρες του μήνα σε μια καλοκαιρινή περίοδο που λόγω των μετακινήσεων των εκδρομέων η πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων είναι αυξημένη, και μη λησμονούμε πως το Τμήμα του Αξονικού Τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου καλύπτει τις περισσότερες μέρες του μήνα ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι λοιπόν αναμενόμενο η ψυχολογική πίεση που πέφτει στις πλάτες των συναδέλφων ιατρών – ακτινολόγων εύλογα να τους οδηγήσει στην απόφαση να παραιτηθούν όπως έχουν ήδη γνωστοποιήσει με έγγραφό τους στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει για την Παροχή Υπηρεσιών Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου με «εντέλλεσθε» υποχρεώνει του ιατρούς να καλύψουν το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

Καλούμε, λοιπόν, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ όπως προβεί άμεσα στην ανάκληση της εντολής μετακίνησης των ιατρών – ακτινολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας- Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου για κάλυψη εφημεριών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε πως μόνο οι ιατροί δεν θα είναι υπεύθυνοι για τη δυσλειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος και το κλείσιμο του Αξονικού Τομογράφου του Νοσοκομείου Αγρινίου.