bouka1

Διευκρινήσεις για τις εγκαταστάσεις της παιδικής εξοχής Μπούκας

bouka3

bouka2

Ο Δήμος Αμφιλοχίας, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, από συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενήθηκαν εκεί, διευκρινίζει τα εξής:

• Η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.

• Στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.

• Προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, τόσο το προσωπικό του Δήμου όσο και το επιπλέον προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες της λειτουργίας της, μεριμνούσε καθημερινά ώστε η κατασκήνωση να είναι καθαρή, λειτουργική και ασφαλής, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στην κατασκήνωση παιδιών με αναπηρία στην Αμφιλοχία.

Η κατασκήνωση που λειτουργεί εδώ και χρόνια την καλοκαιρινή σεζόν φέτος φιλοξενούσε 15 μόλις παιδιά και είναι η μοναδική κατασκήνωση για ΑμεΑ σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωση που αποκαλύφθηκαν μετά τις καταγγελίες των συνοδών των παιδιών είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές.

Όπως επισημαίνoυν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Οι συνθήκες που διέμεναν τα παιδιά ήταν τουλάχιστον ανεπίτρεπτες αφού έμεναν εν μέσω καύσωνα σε σκηνές μέσα στον ήλιο, τα κρεβάτια ήταν σκουριασμένα και με βρώμικα στρώματα, δεν είχε γίνει καμία συντήρηση με αποτέλεσμα να βουλώνουν συνεχώς οι τουαλέτες και δεν υπήρχαν ούτε καν οι στοιχειώδεις συνθήκες προσβασιμότητας».
Στην συνέχεια οι Βουλευτές αναφέρουν «Πιθανόν κάποιοι ακόμα να θεωρούν ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πως μπορούν απλά να τα αφήσουν στο έλεος της μοίρας τους, αλλά οι εικόνες αυτές που ήρθαν στην δημοσιότητα είναι ντροπή για ένα κράτος που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκό».

Το να έχει υπάρξει μια μέριμνα για μια αξιοπρεπή διαμονή σε 15 μόλις παιδιά είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να είχαν φροντίσει οι αρμόδιοι φορείς(Υπουργείο και Δήμος Αμφιλοχίας).
Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά η διαμονή τους στη κατασκήνωση είναι η μοναδική τους ευκαιρία για διακοπές και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ατυχήματα ή αρρώστιες οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες»

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , εάν θα προχωρήσει στον έλεγχο των καταγγελιών που έχουν γίνει από τους συνοδούς των παιδιών και στην συνέχεια στις κατάλληλες εργασίες ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν οι κατασκηνώσεις με αξιοπρεπή τρόπο και επίσης για ποιο λόγο ενώ υπήρχαν εδώ και χρόνια παρατηρήσεις από τους συνοδούς και τους συμμετέχοντες δεν υπήρξε ποτέ κανένας έλεγχος στις εγκαταστάσεις.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ζαμπάρας Μίλτος, Ακρίτα Έλενα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Γιαννούλης Χρήστος, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Σαρακιώτης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζούφη Μερόπη