kalyvia10

Επίσημο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες πατριώτες στα Καλύβια

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στα Καλύβια το Επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων Δημήτρης Αναστασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων : «Η θυσία των αγωνιστών του μεγάλου  αυτού αγώνα, είναι για μας υπόμνηση  της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι γέφυρες που ενώνουν το σήμερα με το χθες, το σήμερα με το παρελθόν, με την ιστορία. Ενώνουν τη δική μας γενιά και τις νέες γενιές, με τους προγόνους μας, διότι ένας λαός που λησμονεί το παρελθόν, δεν έχει ιστορία, δεν έχει και μέλλον. Επέτειοι σαν τη σημερινή  ανακαλούν στη μνήμη μας σελίδες δόξας της πατρίδος μας. Η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας πρέπει να αποτελεί σκοπό για κάθε άνθρωπο, διότι η ευτυχία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξασφαλίζονται πλήρως μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον ελευθερίας. Επομένως αναγκαίος όρος για τη ζωή ενός λαού είναι η εθνική ελευθερία».

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των εκτελεσθέντων, τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον πρόεδρο της Κ. Καλυβίων Δ. Αναστασίου, τον εκπρ. της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» κ. Μάκη Μπελεβωνη, τον πρώην Δήμαρχο Δ.Τραπεζιώτη, τον επικ. της «Συμμαχίας Πολιτών» κ. Γ. Καραμητσόπουλο, τον Δημ. Σύμβουλο Π. Γιαννιώτη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλα , τον πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Δ.Τσούνη, την πρ. Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων Μαίρη Ζαπαντιώτη, τον Νικόλαο Στρατόπουλου , την πρ. Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς κ. Γ. Κορδώση.
Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου, η χορωδία της ΤΚ. Καλυβίων απέδωσε μελοποιημένο ποίημα του χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του χορευτικού συλλόγου Καλυβίων .


Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο των 59 Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 31 Ιουλίου 1944, στη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου – Κρυονερίου, κοντά στα Καλύβια.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου διασώζεται το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, παρουσιάζοντας το βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο αυτής της περικοπής.
Τόνισε, ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας βλέπουν στο θαύμα αυτό του Χριστού την προτύπωση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, όπου όλοι είμαστε συλλειτουργοί, με προεξάρχοντα τον Επίσκοπο και τους πρεσβυτέρους. Δεν υπάρχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παρακολουθούντες ή παθητικοί θεατές. Όλοι μετέχουμε ενεργά και ο ρόλος μας είναι εξίσου σημαντικός στην επιτέλεση της Θείας Ευχαριστίας.
Στη συνέχεια εντόπισε παραλληλισμούς μεταξύ του θαύματος του Χριστού και του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Τόνισε ότι και στα δύο το κυρίαρχο πρόσωπο είναι ο Χριστός. Μέσα στην Θεία Λειτουργία ο Χριστός φανερώνεται και πάλι στον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά, και ανέλυσε συνοπτικά τα στάδια της Θεία Λειτουργίας.
Επίσης, υπογράμμισε ότι, όπως στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα ο Χριστός ζητά να του φέρουν τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, δηλαδή να προσφέρουν οι άνθρωποι, τα δημιουργήματα του Θεού, τα δικά τους δημιουργήματα, έτσι και σε κάθε Θεία Ευχαριστία, οι άνθρωποι προσφέρουν στον Θεό τα δώρα τους, τον κόπο και τον μόχθο του ιδρώτα και της καθημερινότητάς τους και τα αναφέρουν στον Θεό. Το ψωμί μεταβάλλεται σε Σώμα Χριστού και ο οίνος σε Αίμα Χριστού. Με το λάδι ανάβουμε τα καντήλια. Το κερί συμβολίζει το φως του Χριστού. Με το θυμίαμα προσφέρουμε θυσία στον Θεό. Ολόκληρη, δηλαδή, η ύλη αναφέρεται στον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος, ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ανέφερε ότι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι το κατεξοχήν μυστήριο της Εκκλησίας, για αυτό είναι απαραίτητο να μετέχουμε σε αυτό, κοινωνώντας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Με τη Θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με τον Χριστό και αντιλαμβανόμαστε ότι τα πάντα ανήκουν στον Χριστό και αναφέρονται σε Αυτόν.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και πριν την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου αναφέρθηκε στην θυσία των Ελλήνων πατριωτών, που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που έχουν περάσει 79 χρόνια από τη θυσία τους, εντούτοις, δυστυχώς και σήμερα τολμούν να εμφανίζονται ανάλογες φασιστικές ιδεολογίες και στην Ευρώπη και στην πατρίδα μας, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Ευχήθηκε ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξανά ζήσει την φρίκη ενός παγκοσμίου πολέμου και την επάνοδο ολοκληρωτικών ναζιστικών καθεστώτων
Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, συγγενείς των εκτελεσθέντων και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια άπαντες μετέβησαν στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στον τόπο της θυσίας, όπου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και οι επίσημοι κατέθεσαν στεφάνια. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτρης Αναστασίου. Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και το μελοποιημένο ποίημα «Καλοκαιριά ‘44», που απέδωσε η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.