stpanteleimon4

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στη Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος πανηγύρισαν με μεγαλοπρέπεια την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 οι φερώνυμοι Ιεροί Ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης 26ης Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο χωριό Κυψέλη Αγρινίου και προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος που ακολούθησε στους δρόμους του χωριού, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και των πολιτιστικών συλλόγων της τοπικής κοινότητας.

Μετά την επιστροφή στον Ιερό Ναό τελέσθηκε η Αρτοκλασία στον ειδικά ευπρεπισμένο χώρο, στο προαύλιο του Ναού και ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς προσφέροντας αφορμές προβληματισμού και διδαχής από τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αναργύρου Ιατρού και Μάρτυρος της Εκκλησίας μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δύο αδικοχαμένους πιλότους του πυροσβεστικού αεροσκάφους τονίζοντας ότι δεν λειτούργησαν ως επαγγελματίες, αλλά αναδείχθηκαν ήρωες που με το μαρτυρικό τους τέλος απέδειξαν την αγάπη που είχαν όχι μόνο για το επάγγελμά τους, αλλά και για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον. Επίσης αναφέρθηκε στα μέλη του πυροσβεστικού σώματος της πατρίδος μας, τους άνδρες και τις γυναίκες που για δέκα ολόκληρες ημέρες δίνουν μία άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι επαγγελματίες, αλλά ήρωες που γίνονται υποδείγματα για όλους εμάς που πρέπει να τους μιμηθούμε στην θυσιαστική τους διακονία.
Στην ακολουθία του Εσπερινού και στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχε πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος που βρίσκεται στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν μοναδικό και ανεπανάληπτο ρόλο στο χαρακτήρα και τη ζωή του Αγίου Παντελεήμονος, τα οποία ήταν η χριστιανή μητέρα του, ο διδάσκαλός του στην ιατρική επιστήμη και ο σεβάσμιος πρεσβύτερος της Νικομηδείας, ο Ερμόλαος, ο γηραιός πνευματικός παρά τους πόδας του οποίου εμαθήτευσε. Υπογράμμισε τον ρόλο που μπορούν να ασκήσουν οι μητέρες στη ζωή των παιδιών τους και στην συγκρότηση μιας υγιούς προσωπικότητας, στηριγμένης στις αρχές και τα ιδανικά της πίστεως, καθώς και τον ρόλο του δασκάλου και του πνευματικού πατρός στη ζωή του ανθρώπου. Ο Άγιος Παντελεήμων όφειλε πολλά στον δάσκαλό του, ο οποίος τον μύησε στην ιατρική επιστήμη, αλλά και στον πνευματικό του πατέρα πλησίον του οποίου με ταπείνωση διδάχθηκε πολλά και έλαβε πολύτιμα εφόδια για την πορεία της ζωής του.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Παντελεήμων μετουσίωσε το επάγγελμά του σε λειτούργημα. Έγινε ανάργυρος ιατρός και από επαγγελματίας έγινε μύστης και λειτουργός της ιατρικής επιστήμης και κατέστη ιατρός όχι μονάχα των σωμάτων, αλλά προπάντων των ψυχών, γιατί για αυτόν έπρεπε να θεραπευθεί ο όλος άνθρωπος και όχι μονάχα η σωματική του υπόσταση.
Μιλώντας για το μαρτυρικό τέλος του Αγίου τόνισε ότι δεν αρκέστηκε μόνο στη φιλανθρωπική διακονία, αλλά όταν ήρθε η στιγμή της απολογίας ανήλθε στο επίπεδο της ομολογίας, ομολογώντας την πίστη του στον Θεό και οδηγούμενος σε φρικτά μαρτύρια για να μας διδάξει ότι έχουμε χρέος να φτάσουμε μέχρι το ύψιστο επίπεδο της προσφοράς που είναι το μαρτύριο και η μαρτυρία.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο καθένας από εμάς είναι ανάγκη να γίνει το στήριγμα για τους άλλους ανθρώπους. Ο καθένας έχει την δυνατότητα να μετουσιώσει το επάγγελμά του σε λειτούργημα και να το κάνει εφαλτήριο φιλανθρωπίας και αφετηρία διακονίας. Επίσης ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει τον Άγιο Παντελεήμονα όχι στο μαρτύριο του αίματος, αλλά στο μαρτύριο της συνειδήσεως που θα τον οδηγήσει σε ομολογία πίστεως και ταυτόχρονα σε έκφραση αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο.
Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Το απόγευμα της Πέμπτης 27ης Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος χοροστάτησε στην ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού και προεξήρχε της ιεράς Λιτανείας που ακολούθησε.

Η ιερά πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος στη Βόνιτσα προσελκύει πλήθος πιστών Χριστιανών, καθώς ο Άγιος Παντελεήμων αποτελεί τον συμπολιούχο της πόλεως μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος.
Η ιερά λιτανεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι, όπου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους άρχοντες και τον λαό ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.
Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι: «Υπάρχουν Άγιοι που διδάσκουν με τα θαύματά τους, άλλοι που διδάσκουν με το μαρτύριό τους. Υπάρχουν Άγιοι που διδάσκουν με τα συγγράμματα τα οποία συνέγραψαν. Ο Άγιος Παντελεήμων όμως διδάσκει με το όνομά του, διότι φέρει ένα όνομα, το οποίο αποτελεί αποκλειστική ιδιότητα του παναγάθου Θεού μας. Εκείνος μόνο είναι παντοδύναμος, παντεπίσκοπος, παντογνώστης και παντελεήμων. Φέρει ένα όνομα ο Άγιος που σκορπίζει μέσα στην ψυχή μας χαρά ανεκλάλητη και αγαλλίαση παραδείσια, διότι το όνομα Παντελεήμων μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός είναι ελεήμων και μακρόθυμος, πολύευσπλαχνος και οικτίρμων».
Στη συνέχεια μίλησε για το έλεος του Θεού που το σκορπίζει και το προσφέρει αφειδώλευτα σε όλους τους ανθρώπους, τονίζοντας ότι σε αυτό μπορούμε να στηριχθούμε όλοι οι άνθρωποι και να ελπίζουμε για τη σωτηρία μας και εξήγησε πώς αισθανόμαστε το έλεος του Θεού στη ζωή μας.
Ως πηγή δύναμης που έρχεται και μας ενδυναμώνει την ώρα της αδυναμίας, μας προσφέρει την θεραπεία τη στιγμή της ασθένειας, τον γλυκασμό την ώρα του πένθους.
Ως προϋπόθεση μετανοίας, γιατί για να μετανοήσουμε πρέπει να στηριχθούμε στο έλεος του Θεού.
Ως παραδείσια προοπτική, γιατί παρότι όλοι είμαστε ανάξιοι, με το έλεος του Θεού ελπίζουμε στον παράδεισο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι: «η γνήσια έκφραση ευγνωμοσύνης του Θεού για το έλεος που μας προσφέρει είναι να το ανταποδίδουμε στους ανθρώπους. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες μόνο στον Θεό. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Αν κάτι απουσιάζει από την κοινωνία στην οποία ζούμε είναι το έλεος που πρέπει να εκφράζει ο ένας για τον άλλον. Και τί σημαίνει έλεος; Σημαίνει ανοχή, συγχωρητικότητα, συγκατάβαση, φιλανθρωπία, θυσία. Στηριζόμενοι στο έλεος του Θεού ας προσφέρουμε και εμείς έλεος στη σχέση μας με τους ανθρώπους, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας».

Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ακτίου Βονίτσης, οι κληρικοί της Βόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης και πλήθος πιστών.