stparaskevinafpaktos4

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στη Ναύπακτο

Η αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Εκτός από τον φερώνυμο Ιερό Ναό της στο κέντρο της Ναυπάκτου, που είναι ο μεγαλύτερος Ναός της Μητροπόλεως, την ημέρα της εορτής της λειτουργούνται 35 Ενοριακοί Ναοί ή Εξωκκλήσια. Η εορτή της στο μέσον του καλοκαιριού είναι επίσης σημείο αναφοράς και για τους αποδήμους Ναυπακτίους, που παραθερίζουν αυτήν την εποχή στην πατρίδα τους.

Την παραμονή τελέσθηκε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, που αυτήν την περίοδο ευρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ναύπακτο, συγχοροσταντούντος του οικείου Ποιμενάρχου μας κ. Ιεροθέου, με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Μητροπόλεώς μας. Εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου, ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Αρχηγοί Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι Ναυπακτίας, και πλήθος πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της αγίας Παρασκευής. Στην κεντρική πλατεία της πόλεως, τελέσθηκε η Αρτοκλασία και ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στην ομιλία του είπε ότι εφέτος εορτάζουμε την εορτή της αγίας Παρασκευής σε περίοδο καύσωνα, που είναι ένα ακραίο Φυσικό φαινόμενο, αλλά, δυστυχώς, σε αυτό συντελεί και η άλογη παρέμβαση του ανθρώπου στο Φυσικό περιβάλλον, το οποίο καταστρέφει με τις πυρκαγιές.

Έπειτα, ανέφερε ότι εκτός από τον φυσικό καύσωνα υπάρχει και ο θεολογικός καύσωνας, όπως Φαίνεται στον βίο και στο μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής. Η Αγία αντιμετώπισε την βία, τους διωγμούς που της στερούσαν την ελευθερία να πιστεύη αυτό που ήθελε. Και ένα από τα μαρτύρια που υπέστη ήταν να την βάλουν σε πυρακτωμμένο λέβητα με λιωμένη πίσσα και καυτό λάδι. Εκείνη όμως στεκόταν στο μέσον του λέβητος «ωσάν δροσιζομένη». Ηταν η Χάρη του Θεού που την βοηθούσε.

Κατέληξε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον φυσικό καύσωνα με καλούς λογισμούς που θα μας δροσίζουν, αλλά και τον καύσωνα της αθείας, της βίας, της ευδαιμονίας και του ηδονισμού να τον αντιμετωπίζουμε με πίστη στον Θεό.

Στην συνέχεια η ιερά πομπή πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως και κατέληξε στα προπύλαια του Ιερού Ναού όπου έγινε η απόλυση του Εσπερινού.

Στην λιτανεία συμμετείχαν εκτός από τους Αρχιερείς, τους Ιερείς και τους Διακόνους, η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική, άγημα νέων με παραδοσιακές στολές της σχολής “ΝΑΥΣ”, οι ιερόπαιδες, οι ιεροψάλτες, οι άρχοντες και ο λαός.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Πολυκάρπου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου.

Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωσαν, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θωμάς Βαμβίνης, οι εφημέριοι της Ενορίας π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι Διάκονοι π. Παίσιος και π. Αντώνιος.

Ο Σεβ. Ιταλίας κ.Πολύκαρπος στο κήρυγμα του ανέλυσε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που είχε η αγία Παρασκευή, ήτοι την παρθενία, την οσιότητα και το μαρτύριο. Στην συνέχεια είπε ότι το έργο του Χριστού συνεχίζεται μέσα από του αγίους, και όπως η αγία Παρασκευή είναι προστάτης των ματιών, έτσι και η Εκκλησία του Χριστού, ως θεραπευτήριο, δίνει το φως στους πνευματικά τυφλούς, αρκεί να μπούν σε αυτό το νοσοκομείο που είναι η Εκκλησία.

Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Πολύκαρπος, μετέφερε προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Ιερόθεο και το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, την πατριαρχική ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και συνεχάρη τον κ. Ιερόθεο για την 28η επέτειο της εκλογής και χειροτονίας του σε Επίσκοπο και Μητροπολίτη της Ναυπάκτου.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, που και εφέτος παρεβρέθηκε καιτίμησε με τους συμπατριώτεςτου και συνενορίτες του την εορτή της αγίας Παρασκευής. Ο Ναός της αγίας Παρασκευής, είπε ο Σεβασμιώτατος, βρίσκεται ανάμεσα από τους δύο Ιερούς Ναούς του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, άρα και οι δύο Στρατηλάτες άγιοι σέβονται και αγαπούιν την αγία Παρασκευή. Απόδειξη ότι στην Εκκλησία σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα, αλλά με την εν Χριστώ ζωή υπερβαίνεται το Φύλο, κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «ουκ ένι άρσεν και θήλυ΄ πάντες γαρ υμείς εις εστε εν Χριστώ Ιησού». Όλοι είμαστε κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωση Θεού και όλοι, άνδρες και γυναίκες, μπορούμε να γίνουμε άγιοι.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο να μεταφέρη την αγάπη και τον σεβασμό του ιδίου και όλου του λαού της Ναυπάκτου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, του οποίου την επίσημη επίσκεψη στην Ναύπακτο, το 2008, όλοι ενθυμούνται.

Τέλος, αναφέρθηκε και στους δύο νέους πιλότους, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους για την κατάσβεση της Φωτιάς, Χρήστο και Περικλή, και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών τους.