profitisiliaskastronafpaktou1

Η εορτή του Προφήτη Ηλία στo κάστρο της Ναυπάκτου

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, πανηγύρισε το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Προφήτου, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή και εντός των τειχών του Κάστρου της Ναυπάκτου, και στο οποίο κάθε χρόνο ανηφορίζουν πολλοί πιστοί για να εκκλησιαστούν και να λάβουν την ευλογία του Προφήτου. Με την εορτή του Προφήτη Ηλία, συμπίπτει η επέτειος της εκλογής (19 Ιουλίου) και της χειροτονίας εις Μητροπολίτην (20 Ιουλίου) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος εφέτος συμπλήρωσε 28 έτη ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού.

Την Παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εικόνα του Προφήτη Ηλία που κάθεται μπροστά από ένα σπήλαιο. Πρόκειται για το σπήλαιο όπου τον έστειλε ο Θεός στο όρος Χωρήβ. Εκεί έλαβε εντολή από τον Θεό να εξέλθη την άλλη ημέρα γιατί θα περάση ο Κύριος.

Την επομένη ημέρα έγινε μεγάλη ανεμοθύελλα, αλλά δεν ήταν σε αυτήν ο Θεός. Έπειτα έγινε σεισμός, αλλά ούτε εκεί ήταν ο Θεός. Ακολούθησε πυρ, ούτε και εκεί ήταν ο Θεός. Τέλος ακούστηκε «φωνή αύρας λεπτής» και εκεί ήταν ο Κύριος που του έδινε οδηγίες τι έπρεπε να κάνη.

Αναλύοντας αυτό το γεγονός ο Σεβασμιώτατος είπε ότι ο άνθρωπος πάντοτε αναζητά τον Θεό και ο Θεός αναζητά τον άνθρωπο, αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήση χωρίς Θεό, επειδή είναι θεολογικόν ον. Έπειτα, τόνισε ότι, για να αναζητήση ο άνθρωπος τον Θεό, χρειάζεται προετοιμασία• να κλειστή στο δικό του εσωτερικό σπήλαιο, στην καρδιά του, και να ζη με προσευχή. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ο Θεός• δεν εμφανίζεται ως ανεμοθύελλα, ούτε ως σεισμός, ούτε ως πυρ, αλλά ως «φωνή αύρας λεπτής», που δείχνει την αγάπη.

Κατέληξε ότι ο Προφήτης Ηλίας μας δείχνει ότι τα μεγαλύτερα θέματα στην ζωή μας δεν είναι τα φιλοσοφικά, τα κοινωνικά, αλλά τα θεολογικά, η σχέση μας με τον Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

Κατά την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους πολλούς προσκυνητές, που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρά τον καύσωνα, ανηφόρισαν στην κορυφή του Κάστρου για να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε στον αύλειο χώρο μπροστά από το Παρεκκλήσιο.

Εορτή του Προφήτου Ηλία στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Το πρωί της εορτής του Προφήτου Ηλιού τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, τον οποίο πλαισίωσαν ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θωμάς Βαμβίνης, οι Εφημέριοι της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής, στην οποία ανήκει το Παρεκκλήσιο, π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι Διάκονοι π. Παίσιος και π. Αντώνιος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του συνέχισε το περιστατικό που συνέβη με την εμφάνιση του Θεού στον Προφήτη Ηλία, που του έδωσε εντολή να πορευθή «εις οδόν ερήμου Δαμασκού» και να προβή σε τρεις πράξεις: Να χρίση τον Αζαήλ βασιλέα της Συρίας, τον Ιού βασιλέα του Ισραήλ και τον Ελισσαιέ «εις προφήτην αντί αυτού».

Στην συνέχεια η Αγία Γραφή παρουσιάζει την χρίση του Ελισσαίου σε προφήτη. Τον συνάντησε που όργωνε με τέσσερα ζεύγη βοδιών, τον πλησίασε και του έριξε πάνω του την μηλωτή (δέρμα προβάτου) που φορούσε. Τότε ο Ελισσαίος άφησε τα βόδια, πήγε στον προφήτη Ηλία και του είπε ότι θα πάη να καταφιλήση τον πατέρα του και θα τον ακολουθήση. Πήγε, θυσίασε τα βόδια, τα έψησε και έδωσε στον λαό να φάγη και έπειτα ακολούθησε τον Ηλία και «ελειτούργει αυτώ», δηλαδή τον υπηρετούσε μέχρι την ανάληψή του.

Στην συνέχεια είπε ο Σεβασμιώτατος ότι αυτή η κλήση του Ελισσαίου ήταν από προφήτη σε προφήτη. Ο Ελισσαίος εγκατέλειψε τα πάντα και ακολούθησε έναν προφήτη.

Κατέληξε ότι το περιστατικό αυτό δείχνει το πως μεταδίδεται το χάρισμα, και πως παραλαμβάνεται. Όπως η ανθρώπινη γνώση μεταδίδεται από αυτόν που την κατέχει σε αυτόν που την ζητά και αφιερώνει τα πάντα για να την παραλάβη, έτσι συμβαίνει και με το χάρισμα, την προφητεία. Ο προφήτης μεταδίδει το προφητικό χάρισμα στα πνευματικά του παιδιά και οι άγιοι μεταδίδουν τον τρόπο για να γίνουν και οι άλλοι άγιοι. Αυτός είναι ένας πνευματικός νόμος, που εκφράζει το μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο της θεολογίας και το μυστήριο της υπακοής.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θωμάς Βαμβίνης, ευχήθηκε εκ μέρους των Ιερέων και του λαού κατάλληλα στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Ιερόθεο για την 28η επέτειο της εκλογής και χειροτονίας του σε Επίσκοπο και Μητροπολίτη της Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, τους συμμετέχοντες στην πανήγυρη, τους Ιερείς, τους ψάλτες, τους επιτρόπους, όσους βοήθησαν στην εορτή, και τον Δημήτρη Ιωάννου για την τηλεοπτική κάλυψη.

Τέλος, οι ιεροψάλτες έψαλαν το «Πολυχρόνιο» του Σεβασμιωτάτου.