c366

Εορτές των Αγίων Σωφρονίου & Παισίου στην Ναύπακτο

Tο διήμερο 11 και 12 Ιουλίου 2023, στην πόλη της Ναυπάκτου έγιναν δύο συνεχόμενες πανηγύρεις προς τιμήν του αγίου Σωφρονίου του Αγιορείτου και του αγίου Παισίου του Αγιορείτου, στα δύο Παρεκκλήσια τα οποία είναι αφιερωμένα στην μνήμη τους• του αγίου Σωφρονίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου και του αγίου Παισίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις 11 Ιουλίου εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Σωφρονίου. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον άγιο Σωφρόνιο και τόνισε τις δύο μεγάλες ευεργεσίες που προσέφερε στην Εκκλησία και τον κόσμο.

Η πρώτη ευεργεσία είναι ότι απεκάλυψε την κρυμμένη ζωή του αγίου Σιλουανού, του μεγάλου αυτού θεολογικού αδάμαντος της Εκκλησίας, όπως φαίνεται από την βιογραφία που συνέγραψε ο άγιος Σωφρόνμιος και από τα θεολογικά γραπτά του.

Η δεύτερη μεγάλη ευεργεσία είναι ότι προς το τέλος της ζωής του, με το βιβλίο του «Οψόμεθα τον Θεό καθώς εστί» απεκάλυψε την δική του πνευματική εμπειρία που είχε στο Άγιον Όρος, και η οποία θα παρέμενε κρυμμένη από τα βλέμματα των ανθρώπων.

Και τα δύο αυτά δώρα είναι ευλογίες του Θεού στον κόσμο και δείχνουν ότι η Εκκλησία είναι γεμάτη από τέτοιους θεολογικούς θησαυρούς, αρκεί να έχουμε πνευματικούς οφθαλμούς για να τους βλέπουμε.

Την κυριώνυμη ημέρα λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, που παρεπιδημεί αυτόν τον καιρό στην Ναύπακτο, την γενέτειρα πόλη του, λόγω και της αγάπης που τρέφει προς την αγία Ευφημία που εορτάζει εκείνη την ημέρα, και της οποίας τα ιερά λείψανα ευρίσκονται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Βασιλεύουσα Πόλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας τόνισε ότι η Εκκλησία αναδεικνύει αγίους σε όλες τις εποχές. Ομίλησε για το θαύμα της αγίας Ευφημίας, η οποία επεκύρωσε τον τόμο των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, καθώς επίσης αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία του οσίου Σωφρονίου του Αγιορείτου, ο οποίος είναι σύγχρονος άγιος.

Εορτές των Αγίων Σωφρονίου και Παισίου στην Ναύπακτο

Στις 12 Ιουλίου εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Παισίου του Αγιορείτου στο Παρεκκλήσι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Κατά τον Εσπερινό της εορτής, μαζί με τέσσερεις Ιερείς της πόλεως, έλαβε μέρος και ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα. Αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία του αγίου Παισίου, καθώς και στην διδασκαλία του. Ιδιαιτέρως τόνισε το ότι ο άγιος Παίσιος προέτρεπε τους πιστούς να έχουν φιλότιμο, το οποίο είναι η ανιδιοτελής αγάπη, που προσφέρει και προσφέρεται χωρίς να περιμένη ανταλλάγματα.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου κατά την θεία Λειτουργία λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος μαζί με τους Ιερείς π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη και π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα, και τους Διακόνους π. Παίσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους αγίους που είναι οι φίλοι του Χριστού και ένας τέτοιος φίλος του Χριστού είναι ο άγιος Παίσιος.

Είπε ότι οι άγιοι ζούν σε όλες τις εποχές, σύμφωνα με τον λόγο της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο Νώε ήταν δίκαιος και τέλειος κατά την εποχή του. Αναφερόμενος στον εορτάζοντα άγιο Παίσιο τόνισε ιδιαίτερα δύο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Το πρώτο γνώρισμά του ήταν ότι είχε την ικανότητα να διαχειρίζεται τους λογισμούς των ανθρώπων και να τους ελευθερώνη από τους κακούς λογισμούς που τους βασάνιζαν. Ήταν όντως ένας θεραπευτής χιλιάδων ανθρώπων που τον επισκέπτονταν για να του πούν τα προβλήματά τους, και με έναν λόγο του τους απελευθέρωνε από τις εσωτερικές αγκυλώσεις.

Το δεύτερο γνώρισμά του ήταν ότι διακρινόταν από ένα οικουμενικό φρόνημα. Δεν εννοούμε το οικουμενιστικό, αλλά το οικουμενικό φρόνημα, που σημαίνει ότι αγαπούσε όλους τους ανθρώπους και ανήκε σε όλους, δεν κλεινόταν σε περιοριστικά ανθρώπινα σχήματα. Μάλιστα έλεγε ότι ο πραγματικός μοναχός βγαίνει από την οικογένειά του και εισέρχεται στην οικογένεια του Αδάμ. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να ιδιοποιείται τον άγιο Παίσιο, αφού ανήκει σε όλους τους ανθρώπους.

Στο τέλος αναφέρθηκε στην πνευματική σχέση που είχε ο άγιος Παίσιος με τον άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, τον οποίον σεβόταν ιδιαίτερα. Κάποια φορά οι δύο Άγιοι είχαν μια ευλογημένη συνάντηση, όταν ο άγιος Παίσιος επισκέφθηκε τον άγιο Καλλίνικο στην Έδεσσα Έτσι, οι άγιοι είναι φίλοι του Χριστού και φίλοι μεταξύ τους.

Ευχήθηκε χρόνια πολλά και στον εορτάζοντα Διάκονο π. Παίσιο.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας οι κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των ως άνω Ιερών Ναών δεξιώθηκαν τους Κληρικούς, τους Ιεροψάλτες και το εκκλησίασμα, στην Αίθουσα του Ιερού Ναού της Ενορίας τους.