Το Μεσολόγγι γενέθλια γη σημαντικών ποιητών και λαμπρών προσωπικοτήτων της τέχνης και το λογού, με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά και του Μιλτιάδη Μαλακάση το 1943, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, τίμησε τους ποιητές της Λιμνοθάλασσας στον κήπο του Μουσείου Σπυρίδωνος και Χαρίλαου Τρικούπη.
Οι ποιητές που τιμήθηκαν με τη συμπερίληψη τους στην ανθολόγηση που εμπεριέχει το Περιοδικό «Ούριος Άνεμος» καλύπτουν χρονικά την περίοδο δυο μισή αιώνων, από το μακρινό 1761 έως το σύγχρονο έτος 2023.
Ειδικότερα πρόκειται για τους Μεσολογγίτες Ποιητές, Κωστή Παλαμά, Μιλτιάδη Μαλακάση, Γεώργιο Δροσίνη, Ρήγα Γκόλφη, Μιμή Λυμπεράκη, Θωμά Γκόρπα, Σπόντη Τριαντάφυλλο, Τρικούπη Σπυρίδων, Παιδάκο Σπύρο, Γιαννόπουλο Αναστάσιο, Βάλβη Σταμάτιο, Ηλιόπουλο Τιμολεών, Δροσίνη Γεώργιο, Κασόλα Γεράσιμο, Σύλβια Ρέα, Σταύρακα παναγιώτης, Τσιπέλα Αικατερίνη, Γκόπη Μαρία, Γιανναρά Αναστάσιο, Καρασίμα Ιωάννη, Γεωργόπουλο Μίμη, Τσέκο Δημήτρη, Αντωνάτο Νίκο, Ξηρογιαννόπουλο Διονύσιο, Χάτζη Παντελή, Λαμπρόπουλο Βασίλη, Φιλιππόπουλο Νικήτα, Πολονύφη Γεώργιο, Πασίση Συμεών, Σκαρέλο Φώτιο, Κουλουμπή Χαράλαμπο, Μοσχονά Χρήστο, Παπαθέου Δημήτρη, Σώκο Ζαχαρία, Σταματάτο Σπύρο, Γκίκα Γλύκα, Χαλαζιά Χρήστο, Μανιάτη Δημήτρη, Σφαέλο Στάθη, Μπλάγκα Νίκο, Βαλλιανάτο Ευάγγελο, Κλαμπανιστή Φρόσω, Ζαβιτσανάκη Ιωάννη, Βασιλόπουλο Νεκτάριο, Παπανικολάου Περίανδρο, Δούμα Αναστασία, Διαμαντοπούλου Ελένη, Λαγάνη Ελένη – Παπαδόπουλο Ηρακλή, Γαβρίλη Αθηνά.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν χώρα απαγγελίες ποιημάτων από δεκάδες σύγχρονους Μεσολογγίτες ποιητές που συγκίνησαν το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε τον χώρο της εκδήλωσης σε μια πρωτοφανή συμμετοχή καθώς και Μουσική Μελοποιημένων ποιημάτων (Παλαμάς, Δροσίνης, Μαλακάσης, Γκόρμπας) που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους χαρίζοντας υπέροχες στιγμές πολιτιστικής πανδαισίας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση ποιητικών συλλογών των Ποιητών της Λιμνοθάλασσας του χθες και του σήμερα που περιείχε περισσότερα από 100 δημιουργήματα ποίησης και ήταν η προστιθέμενη αξία της εκδήλωσης τιμής και μνήμης.
Την εκδήλωση εκ μέρους των συνδιοργανωτών χαιρέτισαν, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και ο Έκδότης – Διευθυντής του Περιοδικού «Ούριος Άνεμος, Συμεών Γκόρπας.
«Το Μεσολόγγι η πόλη της ελευθέριας, δικαιούται να ονομάζεται πλέον και πόλη της ποίησης» τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και παράλληλα επισήμανε τα εξής:
«Το Μεσολόγγι, γενέθλια γη σημαντικών ποιητών δικαίως αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική ποίηση. Και το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και στις μέρες μας παρουσιάζει μεγάλη ποιητική δραστηριότητα.
Και αυτό, φίλοι μου , δεν είναι τυχαίο. Τίποτα από όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην πόλη μας δεν είναι τυχαία. Γιατί το Μεσολόγγι δεν είναι τυχαίο. Στις ιστορικές γωνιές , στα μαρτυρικά χώματα της πόλης μας, στην απεραντοσύνη της γαλήνης της λιμνοθάλασσας μας , αλλά και σε όλη την επικράτεια του ιστορικού και γεμάτου αρχέγονες ιστορίες και παραδόσεις δήμου μας , πολλοί συμπολίτες μας χάνονται σε πνευματικές αναζητήσεις και αποκρυσταλλώνουν σκέψεις, ιδέες ακόμη και αμφισβητήσεις.
Και αυτό εκφράζεται και μέσω της ποίησης. Δεκάδες ή και εκατοντάδες οι αφανείς ποιητές μας. Και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο! Και αυτό μας τιμά και μας εμπνέει . Και εμπνέει και μας που δεν είμαστε ποιητές που δεν είμαστε άνθρωποι του λόγου.
Αλλά είμαστε άνθρωποι που η ζωή μας όρισε από άλλη θέση να παλεύουμε για τον τόπο μας».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Παντελής Μπουκάλας, Ποιητής – Δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή και ο Αντώνης Σκιαθάς, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πατρών και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως.
Συντονιστής παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο ποιητής Δημήτρης Μανιάτης ενώ τη Μουσική Επιμέλεια είχε ο καθηγητής μουσικής & Μαέστρος Σπύρος Χολέβας.
Συμμετείχαν με χαιρετισμούς και εκθεσιακό υλικό το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά (Αθήνα) και η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών.
Επίσης προσκεκλημένοι ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρίνιου και η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου ενώ τα ξεχωριστά αυτά δρώμενα καλύφθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς του Αγρίνιου και των Πατρών.