trashrecycle1

H υπηρεσία της ανακύκλωσης στο Μεσολόγγι

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες του απαράδεκτου τρόπου διοίκησης της δημοτικής αρχής του κου Λύρου.
Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων του δήμου, η ανακύκλωση δόθηκε σε ιδιώτη με ανάθεση.

Το ποσό της σύμβασης ύψους των 116.056,56 ευρώ υπερέβαινε κατά πολύ το όριο αναθέσεων των 30.000 ευρώ, αντί λοιπόν να προβεί σε δημόσιο διαγωνισμό μέσω του οποίου θα επιτύγχανε πολύ καλύτερη τιμή, κατέφυγε στην μέθοδο της σαλαμοποίησης του έργου, έσπασε το ποσό σε τέσσερα τμήματα ώστε να μπορεί να κάνει αναθέσεις εντός των ορίων του νόμου, παραπλανώντας όμως τον νόμο!

Τέτοιου είδους ενέργειες εκ του πονηρού, που δεν γίνονται για πρώτη φορά, έχουν άμεσες επιπτώσεις στον δήμο :

1. Εάν ακολουθούσε την νόμιμη διαδικασία του διαγωνισμού θα επιτύγχανε χαμηλότερη τιμή. Προτίμησε όμως αδιαφανείς διαδικασίες υπέρ ημετέρων, που αποβαίνουν εις βάρος των οικονομικών του δήμου.

2. Δεν ενημέρωσε την οικονομική επιτροπή για το ύψος της συνολικής σύμβασης, ζητώντας τμηματικές εγκρίσεις ώστε τα σχέδια να περάσουν εν κρυπτώ και αδιαμαρτύρητα.

3. Η δημοτική αρχή παρέδωσε προς χρήση στον ιδιώτη δύο απορριμματοφόρα του δήμου, επωμιζόμενη και το πλήρες κόστος συντήρησης και λειτουργίας των αυτοκινήτων, ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει, ανεβάζοντας το κόστος στα 130.000 ευρώ.

Για τα παραπάνω υπάρχει ζημία των οικονομικών του δήμου, για την οποία η δημοτική αρχή πρέπει να λογοδοτήσει.
Αυτές δυστυχώς είναι οι συνέπειες των ανεξέλεγκτων δημοτικών αρχών, που αν και μειοψηφίες, έχουν απόλυτες πλειοψηφίες στις επιτροπές και με συνεχείς αναθέσεις ζημιώνουν το δήμο.

Τα δημοτικά συμβούλια αποψιλωμένα από τις αρμοδιότητες τους, αδυνατούν να αποτελέσουν ανάχωμα στις ορέξεις του κάθε δημάρχου.
Όταν δε βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο καταφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική της αύξησης των δημοτικών τελών!

Όταν κε Λύρο στα δημοτικά συμβούλια μας επαναλαμβάνατε συνεχώς ότι θα είστε ο δήμαρχος της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους, έτσι το εννοούσατε ;

30-5-2023

Δημοτική παράταξη I.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»


Για μία ακόμη φορά η δημοτική αρχή Μεσολογγίου, μας εξέπληξε αρνητικά. Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, με ανερμάτιστες και ανερυθρίαστες αποφάσεις, απαξιώνει βασικές πολιτικές της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγημένη από εμμονές και έλλειψη προσανατολισμού. Το τελευταίο δείγμα είναι η ανάθεση της υπηρεσίας Ανακύκλωσης σε ιδιώτη, με τεχνάσματα παραπλάνησης της νομοθεσίας και της κοινής λογικής. Η δημοτική αρχή αφού απαξίωσε για μία ακόμη φορά τις υπηρεσίες του Δήμου, ανέθεσε σε ιδιώτη την σημαντική υπηρεσία της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της γενικότερης προβληματικής πολιτικής που ασκεί για την διαχείριση απορριμμάτων . Μάλιστα την ανάθεση την βλέπουμε σε επεισόδια, ως μια κακοπαιγμένη σαπουνόπερα, πέρα από κάθε λογική.

Η δημοτική αρχή εκχώρησε με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, την υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου σε ιδιώτη, σπάζοντας την σε δύο συμβάσεις τον Νοέμβριο του 2022 με ποσά 36158,40 και 20088,00. Να υπενθυμίσουμε ότι το όριο της απευθείας ανάθεσης είναι 30000,000. Στις συμβάσεις αυτές μάλιστα δεν δίστασε να εκχωρήσει δύο (2) απορριμματοφόρα του Δήμου προς τον ιδιώτη, τα οποία ο ιδιώτης θα λειτουργούσε με έξοδα του Δήμου (καύσιμα, ασφάλεια, ΚΤΕΟ, επισκευές). Στην συνέχεια πριν λίγες ημέρες ανέθεσε ξανά την υπηρεσία ανακύκλωσης σε ιδιώτη κατατμίζοντας την ξανά σε δύο αναθέσεις με ποσά 36961,92 και 22848,24. Αρά με τέσσερις αναθέσεις, για να ξεπεραστεί προφανώς το εμπόδιο του διαγωνισμού, ανατέθηκε με απευθείας αναθέσεις η υπηρεσία ανακύκλωσης με συνολικό ποσό 116.056,56 και σε αυτή την δαπάνη θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό τον καυσίμων, της συντήρησης, της ασφάλειας, και του ΚΤΕΟ των δύο απορριμματοφόρων που είχαν εκχωρηθεί στον ιδιώτη, επομένως αναφερόμαστε για μια δαπάνη περίπου 130.000,00. Την ίδια ώρα το τελευταίο εξάμηνο η δημοτική αρχή προέβη σε πληθώρα προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου με ειδικότητες οδηγών και εργατών καθαριότητας, εκτός των άλλων (ενδεικτικά κατά το τελευταίο 6-μηνο : Αποφάσεις Ο.Ε. 96/2022, 507/22, 495/22, 419/22, 46/23, 31/23 και αποφάσεις Δημάρχου 1321/2022, 1447/22, 1404/22, 1146/2022, 866/22, 176/22, 432/22, 394/22, 140/23, 600/23, 439/23, 352/23, 324/23, 300/23). Βρείτε το «λάθος» στην όλη παραπάνω εξίσωση.

Εκτός όμως από το προβληματικό δημοσιονομικό κομμάτι της εκχώρησης σε ιδιώτη της νευραλγικής υπηρεσίας ανακύκλωσης του Δήμου, υπάρχει και το ουσιαστικό κομμάτι της εκχώρησης άλλης μιας Δημοτικής Υπηρεσίας, με προβληματικές μάλιστα διαδικασίες σε ιδιώτη, κακκοπεγμένο σίριαλ και αυτό από την δημοτική αρχή που καταδεικνύει τελικά τις ανεπάρκειες της και τις εμμονές της, όσον αφορά στα Δημόσια αγαθά και στους Δημοτικούς υπαλλήλους. Εμμονές που τελικά οδηγούν σε κατασπατάληση δημοτικού χρήματος και προσφορά κατώτερων Δημόσιων Υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε ανταποδοτικές μάλιστα υπηρεσίες, με αυξημένο κόστος το οποίο καλούνται να καλύψουν(οι δημότες) μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Φυσικά είναι άλλη μία κατάσταση που δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσει έτσι. Ήδη έχουμε προσφύγει αρμοδίως και είναι άλλη μια εκχώρηση σε ιδιώτη που θα ακυρωθεί στην πράξη.

Ελπίζουμε έστω και την ύστατη στιγμή η δημοτική αρχή να κατανοήσει τα λάθη και τα αδιέξοδά της και να αλλάξει πλεύση προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και της λογικής, αλλιώς θα μας βρίσκει συνέχεια απέναντι, περισσότερο ενωμένους από ποτέ.

Υ.Γ. Καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο, πραγματικά θα θέλαμε την κατάθεση της άποψης όλων των υποψηφίων ένθεν κακείθεν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

29-5-2023

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ