Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος της δεξιάς χειρός, του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Αγρίνιο, το απόγευμα της Δευτέρας 29ης Μαΐου 2023.
Το Ιερό Λείψανο υποδέχθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση Μαυρομμάτη, του Αντιδημάρχου Αγρινίου κ. Μίμη Σκορδόπουλου και πλήθους πιστών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ακολούθως τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Δοξολογία, κατά την οποία ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Χριστοφόρος Καραβίας, Ιεροκήρυξ και Αρχιερατικός Επίτροπος Κρανιδίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ και αναφέρθηκε στον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος υπήρξε μιμητής του Χριστού και υπέστη το μαρτύριο της συκοφαντίας, τονίζοντας ότι η μεταφορά του Ιερού του Λειψάνου γίνεται για την ψυχική ωφέλεια και την πνευματική τόνωση του λαού του Θεού.
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την αντιφώνησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υποδεχτήκαμε σήμερα τον δικό μας Άγιο, αφού ο κάθε πιστός αισθάνεται τον Άγιο Νεκτάριο πολύ οικείο και πάντοτε δίπλα του, γιατί σπεύδει και πρεσβεύει ακατάπαυστα για κάθε πιστό που τον επικαλείται καρδιακά.
Αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νεκταρίου, στην διακονία του μέσα στην Εκκλησία, τονίζοντας ότι είναι ο Άγιος της συγγνώμη και της υπομονής. Διακρίθηκε για τον ιεραποστολικό του ζήλο και για την θεολογική του προσφορά. Υπήρξε το υπόδειγμα της ταπείνωσης, σε όποια εκκλησιαστική θέση και αν υπηρέτησε. Ενέπνευσε με το παράδειγμά του, κήρυξε με το ήθος του και θεμελίωσε, ιδιαίτερα στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, τις αρχές που πρέπει να διέπουν τους νέους και ειδικά τους υποψηφίους κληρικούς.
«Αυτόν τον Άγιο που μας συγκλονίζει με την αγία βιοτή του, μας παραδειγματίζει με το φωτεινό του παράδειγμα, υποδεχτήκαμε σε αυτήν την περιώνυμο και περικαλλή Ενορία του Αγρινίου, για να είναι ο πνευματικός οικοδεσπότης της φετινής ετησίου πανηγύρεως της Παναγίας Τριάδος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, τον πολιό και σοφό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και τον Ιεροκήρυκα αρχιμ. Χριστοφόρο Καραβία που μετέφερε το ιερό Λείψανο. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τον αρχιμ. Νεκτάριο Τριάντη, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγρινίου και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού για την άψογη προετοιμασία της υποδοχής και των εορταστικών εκδηλώσεων και ευχήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος να μεσιτεύει και να πρεσβεύει για όλους.
Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.
Να αναφερθεί ότι το ιερό Λείψανο θα παραμείνει στο Ναό έως την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023. Καθημερινά θα τελούνται ιερές Ακολουθίες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και Εορταστικές Εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Πνεύματος και την ετήσια πανήγυρη της Ενορίας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:
Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
19:00’ Υποδοχή αποτμήματος Ιερού Λειψάνου της δεξιάς χειρός του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού και εν συνεχεία Δοξολογία επί τη αφίξει του Ιερού Λειψάνου και Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ.
Τρίτη 30 Μαΐου 2023
7:00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
18.00’ Ομιλία από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρο Καραβία, με θέμα: «Το μεγαλείο της Εκκλησίας μέσα από την διδασκαλία του Αγίου Νεκταρίου».
19.00’ Ακολουθία του Εσπερινού.
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
7.00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
10:00’ Το Μυστήριον του Ιερού Ευχελαίου.
20:00’ – 00:30’ Ιερά Αγρυπνία.
Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023
7.00’ Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Ακολουθία του Αγιασμού.
19.00’ Ομιλία από τον Αιδεσ\τον Πρωτοπρ. π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου με θέμα: «Η Θεία Λατρεία το κέντρο της ζωής μας».
Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023
7.00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
18.00’ Ακολουθία του Εσπερινού. (Ψυχοσάββατο)
19.00’ Εκδήλωση αφιερωμένη στην απελευθέρωση του Αγρινίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Σκετς από τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας μας αφιερωμένο στην απελευθέρωση του Αγρινίου, τραγούδια από την χορωδία του κου Κωνσταντίνου Καμζέλα και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η ΡΟΥΜΕΛΗ».
Σάββατο 03 Ιουνίου 2023
7:00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία (Ψυχοσάββατο).
19:00’ Ακολουθία του Εσπερινού.
Κυριακή 04 Ιουνίου 2023
07:00’ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
19:00’ Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος
Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 05 Ιουνίου 2023
7:00’ Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ.
19:00’ Μεθέορτος Εσπερινός και Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
11:00’ Ιερά Παράκληση και Αναχώρηση Ιερού Λειψάνου.