lykoudis1

Αποκαλυπτήρια προτομής του πρωτοπόρου Μεσολογγίτη Ιωάννη Λυκούδη

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε σε μία σεμνή τελετή τον πρωτοπόρο για την εποχή του επιστήμονα, τον αείμνηστο Ιατρό και Δήμαρχο, Ιωάννη Λυκούδη.

Σε μια εκδήλωση, υψηλού συμβολισμού και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 28 Μαΐου 2023 στη Πλατεία Διονυσίου Σολωμού στο Μεσολόγγι, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ο οποίος εστίασε στην πρωτοπορία, το ήθος και το κύρος του Ιωάννη Λυκούδη.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης που θα μπορούσαμε να επιδείξουμε. Εκ μέρους όλων των Μεσολογγιτών θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εμπνεύσθηκαν, εργάσθηκαν και υποστήριξαν με κάθε μέσο την κίνηση αυτή.

Το Μεσολόγγι σήμερα με την εκδήλωση αυτή τιμά τον Ιωάννη Λυκούδη. Και τον τιμά όχι μόνο για την ανακάλυψή του, αλλά και για την στάση ζωής του. Και όλοι εμείς είμαστε εδώ σήμερα για αυτό το σκοπό.

Ως ένδειξη γνήσιου σεβασμού και αναφοράς στο αγωνιστικό του φρόνημα, στην σπουδαία επιστημονική του κατάρτιση, στο 8ετές έργο του στον Δήμο, άλλα και στον καθαρό του χαρακτήρα που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων των Μεσολογγιτών.

Για το Μεσολόγγι, για την Ιερή μας Πόλη, που γνωρίζει να τιμά και να συντηρεί τη μνήμη των ανθρώπων, που το δόξασαν και το έκαναν περήφανο, ο Ιωάννης Λυκούδης ανήκει στις φωτεινές φιγούρες του. Τον τιμά για πάντα με αυτή την προτομή. Ενθύμημα και παράδειγμα για τις νεότερες γενιές» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μεσολογγίου, Άρης Τριβλής ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα σημαντικό Έλληνα γιατρό του 20ου αιώνα και άξιο τέκνο του Μεσολογγίου.

Ενώ για την ζωή και το έργο του Ιωάννη Λυκούδη μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Ευστάθιος Τσούκαλος στην τοποθέτηση του αρχικά ευχαρίστησε το δήμο και όσους συνέδραμαν στην διοργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης γιατί όπως εξήγησε. Η ανακάλυψη του Λυκούδη αποτελεί μια απ’ τις επαναστάσεις της Ιατρικής τον 20 αιώνα.

Επίσης την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι το παράδειγμά του Μακαριστού Ιωάννη Λυκούδη να οδηγήσει και άλλους μελλοντικούς ιατρούς να αντιμετωπίσουν, να υπηρετήσουν και να αυτοπροσφερθούν στην ιατρική επιστήμη ως ανάργυροι ιατροί υπηρετώντας ένα λειτούργημα και προσφέροντας αγαπητικά και θυσιαστικά την επιστήμη τους στο πάσχοντα συνάνθρωπο.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων έδωσαν το «παρών», μέλη της οικογενείας του αειμνήστου Ιωάννη Λυκούδη και μάλιστα ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος επέδωσε τιμητική πλακέτες στον Νίκο Λυκούδη όπως και στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Άρη Τριβλή και στον Γενικό Γραμματέα Ευστάθιο Τσούκαλο. Επίσης παραβρέθηκαν πρώην Δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς επίσης και πολλοί Μεσολογγίτες.


«Ο μακαριστός Ιωάννης Λυκούδης ήταν ένας ανάργυρος ιατρός» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του σπουδαίου και πρωτοπόρου Μεσολογγίτη Ιατρού και Δημάρχου Ιωάννη Λυκούδη.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν σε μια σεμνή, αλλά υψηλού συμβολισμού εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου 2023, στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «ο Ιωάννης Λυκούδης υπήρξε επιφανής Μεσολογγίτης Δήμαρχος, Επιστήμονας και Ιατρός και μάλιστα υπήρξε ανάργυρος Ιατρός, διότι ανήκε σε εκείνη την κατηγορία των χριστιανών, που κατείχαν μία ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική θέση, την οποία την υπηρέτησαν με τέτοιο τρόπο που εξυπηρέτησαν το κοινώς λεγόμενο συμφέρον, κινούμενοι από συναισθήματα φιλόχριστα και φιλάνθρωπα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι: «Ο μακαριστός, λοιπόν, Ιωάννης Λυκούδης υπήρξε ένας ανάργυρος ιατρός με όλη τη σημασία του εκκλησιαστικού αυτού όρου. Ανάργυρος είναι εκείνος ο οποίος ξεπερνάει τα στενά όρια του ατομικισμού και αναδεικνύεται σε έναν άνθρωπο που υπηρετεί ιδανικά, μετατρέπει την ιατρική από επάγγελμα σε λειτούργημά, θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία των ασθενών συνανθρώπων του και δεν τους αντιμετωπίζει πελατειακά, άλλα αγαπητικά και θυσιαστικά».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Στάθης Τσούκαλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας κ. Άρης Τριβλής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Γεώργιος Αγραφιώτης, η σύζυγος και τα παιδιά του μακαριστού και πλήθος κόσμου.