Με την Ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου για την εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, αλλά και για την Σύναξη πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων, που εορτάζει η Ιερά Μητρόπολή μας την Κυριακή του Τυφλού.
Πριν τον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του πιστού Λαού, υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού τα ιερά Λείψανα των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων που μεταφέρθηκαν από τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές που φυλάσσονται.
Συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν και τέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τα ιερά λείψανα: του Αγίου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, του Ισαποστόλου, του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού, του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου, του Αγίου Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος και του Αγίου Ιακώβου του Γέροντος του εν Δερβεκίστη.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, με τη συμμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγρινίου, αρχιμ. Νεκταρίου Τριάντη και των Ιερέων της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στο διορατικό πνεύμα που διέκρινε τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον οδηγούσε να λαμβάνει κομβικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της Αυτοκρατορίας, αλλά και της Εκκλησίας. Θα περίμενε κανείς να είναι υποταγμένος στη λογική, αλλά εκείνος είχε την δυνατότητα να βλέπει πέρα από τα γεγονότα, είχε το χάρισμα να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα του Θεού ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και περιέγραψε τέσσερις τέτοιες αποφάσεις του.
Ανέγνωσε την εντολή του Θεού, μέσω του οράματος που είδε στον ουρανό και χρησιμοποίησε το σημείο του Σταυρού για να κερδίσει τα αντίπαλα στρατεύματα και να γίνει Μονοκράτορας.
Μετέφερε την έδρα της νέας Αυτοκρατορίας από τη δύση στην ανατολή και θεμελίωσε την επτάλοφη νέα πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που έλαβε το όνομά του. Στην Κωνσταντινούπολη η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπολιάστηκε με τη χριστιανική παράδοση. Εκεί διαφυλάχθηκε και καλλιεργήθηκε η ελληνική γλώσσα και από εκεί, μέσω των ιεραποστόλων, μεταδόθηκε το φως της χριστιανικής πίστης και η χριστιανική παράδοση στους άλλους λαούς των Βαλκανίων και στους Ρώς.
Συνυπέγραψε το περίφημο διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο δεν κήρυττε μόνο την ανεξιθρησκία, αλλά έθετε τέρμα στους διωγμούς των Χριστιανών και έβγαλε την Εκκλησία του Χριστού από τις κατακόμβες. Έδωσε τη δυνατότητα να επεκταθεί ο Χριστιανισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη και να γίνει ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η τέταρτη συνεισφορά του ήταν, ότι αντιλήφθηκε την απειλή της αίρεσης του Αρείου, που δεν ήταν ένα εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας, ένα θεολογικό πρόβλημα μόνο, αλλά διαπίστωσε ότι ή διχόνοια που υπήρχε μέσα στην Εκκλησία θα επεκτείνονταν σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία. Συγκάλεσε έτσι την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, στην οποία ο ίδιος προήδρευσε και με την παρουσία του εξασφάλισε την επιτυχία των εργασιών της Συνόδου και επέβαλε την αποδοχή των αποφάσεών της από ολόκληρο το εκκλησιαστικό σώμα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της θεολογικής και της δογματικής έκφρασης της Εκκλησίας. Είναι ο γνήσιος τρόπος να αποφασίζει εν Αγίω Πνεύματι, να θεολογεί, να δογματίζει, να καταδεικνύει ψευδείς διδασκαλίες, να ονοματίζει αιρέσεις και αιρετικούς και να δείχνει τον σωστό και απλανή δρόμο προς την ορθόδοξη αλήθεια.
Να λοιπόν ποιά είναι η συνεισφορά του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Μας έδειξε τον τρόπο να διαβάζουμε τα σημεία και τα μηνύματα του Θεού για εμάς και για τη ζωή μας∙ μας έδειξε τί σημαίνει να είναι κανείς ηγέτης και να παίρνει καίριες και καθοριστικές αποφάσεις. Αναδείχθηκε εγγυητής της ενότητας του εκκλησιαστικού σώματος και, με τον τρόπο αυτό, κατέδειξε ότι η ενότητα είναι η πεμπτουσία και η ιστορική αναγκαιότητα όλων των εποχών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας ότι: «Το μήνυμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου προς όλους μας είναι να παίρνουμε γενναίες αποφάσεις και να μην πιστέψουμε, ότι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν μας αφορούν. Ο καθένας από μας μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, να γίνει εκείνος που θα υπερασπιστεί την αλήθεια, τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά. Ο καθένας από εμάς γράφει την δική του ιστορία».
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ενότητα της Εκκλησίας λέγοντας ότι: «Έχουμε χρέος και καθήκον να αγωνιζόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας, γιατί και σήμερα υπάρχουν εχθροί που απεργάζονται τη διάσπαση του εκκλησιαστικού σώματος. Οφείλουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας και να μην ξεχνούμε, ότι καμία άποψη δεν είναι ανώτερη από την απόφαση μιας Συνόδου. Η Εκκλησία αποφαίνεται συνοδικά και για αυτό πάντοτε ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας».
Μεταξύ του πλήθος των εκκλησιασθέντων ήταν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Βούλγαρη και εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων.
Αύριο το πρωί θα τελεσθεί η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ιερά Λιτανεία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου ιερούργησε την Κυριακή του Τυφλού, 21 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επί τη εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων και την Σύναξη πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων.
Στον Ιερό Ναό τίθενται προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τα Ιερά Λείψανα των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων και συγκεκριμένα του Αγίου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, του Ισαποστόλου, του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού, του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου, του Αγίου Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος και του Αγίου Ιακώβου του Γέροντος, του εν Δερβεκίστη.
Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του, ερμηνεύοντας την Ευαγγελική περικοπή, τόνισε ότι με μια φράση θα μπορούσαμε να πούμε πως «σήμερα το φως αναμετράται με το σκοτάδι, σήμερα το σκοτάδι νικιέται από το φως. Και όντως τα δύο αυτά στοιχεία, το φως και το σκότος, πρωταγωνιστούν στα δρώμενα του γεγονότος, που διασώζει η αγία μας Εκκλησία, με την θεραπεία του εκ γενετής τυφλού από τον Κύριό μας».
Ο Χριστός συνάντησε έναν άνθρωπο που δεν έπασχε μόνο από τύφλωση, αλλά είχε γεννηθεί χωρίς οφθαλμούς. Ζούσε εγκλωβισμένος μέσα σε ένα αδυσώπητο σκοτάδι. Και αυτό το σκοτάδι το έκανε πιο σκληρό η παράδοση των Ιουδαίων, που ήθελε τον άνθρωπο που γεννιέται με μία ασθένεια, να φέρει πάνω του την αμαρτία και την κατάρα του Θεού.
Έρχεται ο Χριστός, το Φως του κόσμου, και αποδεικνύει, ότι είναι ο Σαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού, αφού με τον πηλό δημιουργεί τους οφθαλμούς του τυφλού. Το θαύμα αυτό είναι ασύγκριτα ανώτερο από τα υπόλοιπα θαύματα. Στις άλλες περιπτώσεις ο Χριστός θεραπεύει μια ασθένεια, εδώ δημιουργεί οφθαλμούς εκ του μηδενός.
Και ενώ θα περίμενε κανείς η έλευση του φωτός στον τυφλό να προκαλέσει χαρά και αγαλλίαση, εντούτοις συναντά την άρνηση και την κακία των Γραμματέων και των Φαρισαίων, που ήταν τυφλοί πνευματικά. Το φως του Χριστού παλεύει με το σκοτάδι της τυπολατρίας, της υποκρισίας και της κακίας των Γραμματέων και των Φαρισαίων.
Φορείς του πνευματικού σκότους όμως ήταν και οι γονείς του τυφλού. Θα περίμενε κάνεις να παραδεχτούν ότι ο γιος τους γεννήθηκε τυφλός και θεραπεύτηκε. Εκείνοι όμως ζουν στο σκοτάδι του συμφέροντος. Ήξεραν ότι αν αποδεχτούν το Χριστό ως Μεσσία θα γίνουν αποσυνάγωγοι και θα αντιμετωπίζουν καθημερινά το μένος των Γραμματέων και των Φαρισαίων και προτίμησαν να ζήσουν στο σκοτάδι του συμφέροντος.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι: «Σήμερα το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι τί θα επιλέξουμε; Το φως ή το σκοτάδι, τον Χριστό ή την αμαρτία, το θαύμα ή την άρνηση. Το ερώτημα είναι δύσκολο, γιατί πολλές φορές και ιδιαίτερα εμείς, οι άνθρωποι της Εκκλησίας, εγκλωβιζόμαστε στο σκοτάδι μιας τυπολατρίας, μιας συμφεροντολογικής διάθεσης και ενώ ξέρουμε ποιά είναι η πηγή του φωτός, ενώ λατρεύουμε Εκείνον που είναι το φως του κόσμου, εν τούτοις με τα μάτια του σώματος μας βλέπουμε, ενώ με τα μάτια της ψυχής μας δεν μπορούμε τίποτα να αντικρύσουμε από όλα όσα ο Χριστός τελεσιουργεί απλόχερα στη ζωή μας. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε, μήπως είμαστε πνευματικά τυφλοί; Αν ναι, η θεραπεία υπάρχει και είναι ο Χριστός».
Μεταξύ του πλήθος των Χριστιανών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός.
Το απόγευμα τελέσθηκε η Ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού και ακολούθησε η Ιερά Λιτανεία της Εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Στην πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Κωνσταντίνου τελέσθηκε η Αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι τούτη την ώρα ο νους, η μνήμη μας και η θύμησή μας, αβίαστα πραγματοποιεί ένα ευλαβικό οδοιπορικό προσκύνημα. Μεταβαίνει εκεί, στα αγιασμένα νερά του Βοσπόρου και εισέρχεται στην Βασιλίδα των πόλεων και φτάνει μέχρι τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, την Αγία Σοφία, το καύχημα της Ορθοδοξίας και του Γένους μας. Από εκεί μεταβαίνει στην Αγιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για να συναντήσουμε και εμείς νοερά την Αγία Ελένη, η οποία έθεσε ως στόχο της ζωής της να βρει και να αναδείξει και να θέσει προς προσκύνηση τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. Προσκυνάμε την Βασιλική της Αναστάσεως και την Βασιλική της Βηθλεέμ, που ανήγειρε η μητέρα του μεγάλου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Από εκεί φθάνουμε στην αγιοτόκο Τραπεζούντα, στον Εύξεινο Πόντο, για να προσκυνήσουμε στην Παναγία τη Σουμελά και το Ναό της του Θεού Σοφίας. Το ευλαβικό οδοιπορικό προσκύνημά μας ολοκληρώνεται στην ευλογημένη γη της Ιωνίας. Προσκυνούμε τα αγιασμένα χώματα που τα πότισε το μαρτύριο του Αγίου Πολύκαρπου, Επισκόπου Σμύρνης, αλλά και του μεγάλου Επισκόπου της Σμύρνης Χρυσοστόμου, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με πλήθος από Επισκόπους, Ιερείς, Προύχοντες και αμάχους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ξυπνάνε μνήμες ιερές και άγιες και ταυτόχρονα αναλογιζόμαστε την ευθύνη που έχουμε να μη λησμονήσουμε ποτέ την ιστορία μας, να μην ξεχάσουμε τις κοιτίδες αυτές του πολιτισμού μας, τις εστίες τις πατρογονικές, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο, τους ιερείς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους Προέδρους και τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ενορίας και τον ευλογημένο λαό του Θεού για τη συμμετοχή τους στη λιτάνευση και σε όλες τις ακολουθίες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ενορίας αυτής, που αποτελείται κατεξοχήν από απογόνους Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων.
Ευχήθηκε να μείνουμε όλοι προσηλωμένοι στα ήθη, στις αξίες και στις παραδόσεις μας και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της αγάπης μας για τις πατρογονικές μας εστίες, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε σε κάθε νέα γενεά αυτά που οι πρόγονοί μας, μας δίδαξαν και ευλαβικά μετέφεραν σε τούτη τη γη, που έγινε η νέα τους πατρίδα, χωρίς όμως να λησμονήσουν ποτέ τις αλησμόνητες πατρίδες.
Στην ιερά Λιτανεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, Εκπρόσωποι των Δημοτικών και των Στρατιωτικών αρχών της περιοχής και αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων της Ενορίας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται έως τις 28 Μαΐου 2023, σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Αγρινίου, με τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας είναι το ακόλουθο:
Κυριακή 21 Μαΐου 2023
7:00 Αναστάσιμος Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
19:00 Μεθεόρτιος Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Ιερών Λειψάνων των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων.
20.00 Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς»,το Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, των τμημάτων Αγίου Κωνσταντίνου Δήμου Αγρινίου και του Κ.Α.Π.Η. Αγίου Κωνσταντίνου – Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
Δευτέρα 22 Μαΐου 2023
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.
18:00 Ακολουθία του Εσπερινού.
19:00 Παρουσίαση του Βιβλίου του Δημοσιογράφου Γεωργίου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο: «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ». ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ (1914-1922). Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Θεολόγος και Συγγραφέας κ. Ηλίας Λιαμής – Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
20:00 Παραδοσιακοί Μικρασιάτικοι χοροί από το Σύλλογο Μικρασιατών
Προσφύγων ΝομούΑιτωλοακαρνανίας – Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
21:00 Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και της Θείας Μεταλήψεως.
Τρίτη 23 Μαΐου 2023
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.
21:00 – 01:00 Αγρυπνία επί τη Αποδώσει της Εορτής του Πάσχα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.
18:00 Ακολουθία Εσπερινού.
19:30 Εκδήλωση μνήμης – Ομιλία από την ψυχολόγο κ. Πόπη Τσουφλίδουμε θέμα «Το ψυχολογικό βίωμα της γενοκτονίας και του ξεριζωμού και η αντιμετώπισή του από τους Πόντιους Πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα». Προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο: «Γενοκτονία – Μία αληθινή ιστορία» – Δημοτικό κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου.
21:00 Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και της Θείας Μεταλήψεως.
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Αναλήψεως του Χριστού.
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.
17:00 Τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου.
18:00 Ακολουθία Εσπερινού.
19:00 Επίκαιρη ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Κουτσογιάννη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με θέμα: «ΤΑ ΜΥΡΙΠΝΟΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΟΚΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».
21:00 Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και της Θείας Μεταλήψεως
Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.
18:00 Ακολουθία Εσπερινού.
19:30 Λαμπαδηφορία – πορεία μνήμης, για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές. Εκκίνηση: Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου – Τερματισμός: Πλατεία Δημοκρατίας, Αγρίνιο.
21:00 Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου
Σάββατο 27 Μαΐου 2023
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους.
18:00 Ακολουθία Αναστάσιμου Εσπερινού.
19:00 Επίκαιρη ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Ράπτη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «ΜΕΓΑ ΔΕΝΔΡΟ, Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ ΓΗ».
21:00 Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και της Θείας Μεταλήψεως
Κυριακή 28 Μαΐου 2023
7:00 Αναστάσιμος Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκληση στους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους και αναχώρηση των Ιερών Λειψάνων.
19:00 Αγώνας μνήμης 5 χλμ. στην Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου από το Σύλλογο Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και τον «Φιλαθλητικό Σύλλογο» Αγρινίου.