karamitsopoulos2-1

Για την κατάργηση της απλής αναλογικής

Φίλες και φίλοι,

Πριν τέσσερα χρόνια, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019, οι πολίτες του Αγρινίου έδωσαν με την ψήφο τους τη δυνατότητα σε μια νέα και ανεξάρτητη παράταξη, τη «Συμμαχία Πολιτών», να εκπροσωπηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ήταν μια υπέρβαση των πολιτών καθώς για πρώτη φορά μια αυτοδιοικητική κίνηση που γεννήθηκε μέσα από την κοινωνία, χωρίς τη στήριξη κομματικών μηχανισμών και πολιτικών παραγόντων, κατάφερε και απέκτησε φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε βεβαίως η εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενός δίκαιου και δημοκρατικού εκλογικού συστήματος που αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματική θέληση του λαού στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είχαμε πολλές φορές αναφέρει προεκλογικά ότι για μας η εφαρμογή της απλής αναλογικής αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της τοπικής αυτοδιοίκησης για καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το κοινό καλό.
Και αυτό το αποδείξαμε στην πράξη με την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου αποφύγαμε τη στείρα αντιπαράθεση. Με γραπτές και υλοποιήσιμες προτάσεις που καταθέσαμε προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Προτάσεις που αντιμετωπίστηκαν με θετικό τρόπο από τη Δημοτική Αρχή και ήδη κάποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί.
Το αποδείξαμε επίσης αποδεχόμενοι την ενωτική πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου με δημόσιο κάλεσμα του προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Το αποδείξαμε τέλος με την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο μας, με το έργο μας από το αξίωμα του άμισθου Αντιδημάρχου κάτι που αποτελεί παράσημο για την παράταξή μας.

Αγαπητοί/ές συμπολίτες/σσες

Η αλλαγή νοοτροπίας στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρχει αυτόνομα και να δρα ανεξάρτητα από κόμματα και πολιτικούς παράγοντες ήταν ένας από τους σκοπούς της δημιουργίας της «Συμμαχίας Πολιτών».
Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να υπάρχει γνήσια αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και εδώ είναι καταλυτικός ο ρόλος της απλής αναλογικής. Αυτό είναι κάτι που ασφαλώς το πολιτικό σύστημα δεν το θέλει γιατί δεν μπορεί να το ελέγξει.
Για αυτό και η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να ακυρώσει στην πράξη την απλή αναλογική. Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2019 προχώρησε σε σειρά αντιδημοκρατικών νομοθετικών παρεμβάσεων αλλάζοντας εκ των υστέρων τα δεδομένα. Συγκεκριμένα ενίσχυσε σημαντικά τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής, όπου φρόντισε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ρυθμίσεις αυτές κρίθηκαν τελικά αντισυνταγματικές κάτι που ως «Συμμαχία Πολιτών» είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει με δημόσιες τοποθετήσεις μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο για τις επόμενες εκλογές, του Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της απλής αναλογικής και στην ψήφιση ενός νέου καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος που χαρίζει στον τελικό νικητή τα 3/5 των εδρών ανεξαρτήτως του ποσοστού που έλαβε στον 1ο γύρο, ενώ ταυτόχρονα βάζει όριο 3% για την είσοδο παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με αυτή την ρύθμιση είναι προφανές ότι εξοβελίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο οι μικρότερες παρατάξεις που είναι συνήθως ανεξάρτητες από κόμματα και δημιουργούνται από ενεργούς πολίτες που έχουν διάθεση και όρεξη να προσφέρουν στον τόπο τους.
Κάτι που σημαίνει ότι μικρά μεν αλλά υπαρκτά και δραστήρια τμήματα της κοινωνίας δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό κατά την γνώμη μας αποτελεί πισωγύρισμα για τη δημοκρατία αφού είναι προφανές ότι έχουμε νόθευση της λαϊκής βούλησης καθώς η ψήφος των πολιτών δεν είναι ισότιμη. Παραβιάζονται έτσι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 52 του συντάγματος με τίτλο «Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης» αναφέρεται ότι «H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…».

Πως άραγε διασφαλίζεται η ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης που επιτάσσει το σύνταγμα όταν για παράδειγμα ένας υποψήφιος που πήρε στον 1ο γύρο το 30% των ψήφων αν είναι ο νικητής στο 2ο γύρο θα λάβει το 60% των εδρών;
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα που νοθεύει τη λαϊκή θέληση δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κύκλος της «Συμμαχίας Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η δική μου παρουσία σε αυτό ολοκληρώνονται με τη λήξη της θητείας μας, την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Έως τότε, σταθεροί στις ιδέες και τις αρχές μας, συνεχίζουμε να εκπροσωπούμε τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν, όπως συνεχίζουμε το έργο μας στον Δήμο από τη θέση του άμισθου Αντιδημάρχου Αγρινίου και την έντιμη συνεργασία μας με τον Δήμαρχο Αγρινίου που έχει φέρει ήδη αποτελέσματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες για τη στήριξή σας, την εκτίμηση και την αγάπη σας. Χάρη σε σας είμαστε εδώ, από σας αντλούμε τη δύναμη να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή για όλους τους συνδημότες μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται…

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Αγρινίου